Furtuna de joi, cea mai puternică din ultimii ani. MADR: Sunt şi zone interzise rachetelor antogrindină

meteo furtuna fulger
Sursa foto: Unsplash

Ministerul Agriculturii a făcut bilanțul intervențiilor din ultima săptămână, care au fulminat cu cele din 13 iunie când a avut loc una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani.

În intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor s-au realizat zece acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. În acest scop, din punctele de lansare ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia și Mureș au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare. Numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării.

„Acesta este bilanțul unei săptămâni destul de liniștite până aseară, când a intervenit una dintre cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a cărei energie cinetică a fost atât de mare încât a afectat și capitala”, a informat Ministerul Agriculturii.

În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie și foarte mare în special în sud-vestul, centrul și nord-estul țării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecție a SNACP. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitațiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină și în zona protejata, din cauza interdicțiilor de lansare a rachetelor antigrindină și a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare.

În total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1477 de rachete antigrindină și au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare. Formațiunile noroase sunt monitorizate și analizate 24 din 24 de ore/7 zile pe săptămână din Punctele de Comandă ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) din cadrul Sistemului și de către Administrația Națională de Meteorologie. Deciziile de lansare a rachetelor antigrindină sunt luate în baza informațiilor radar, a prognozelor și a avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie și se acționează local, doar asupra formațiunilor noroase cu grindină în formare, conform procedurilor operative. Urmare a desfășurării activităților de intervenții active în atmosferă, se analizează intervențiile active și evoluția formațiunilor noroase asupra cărora s-a intervenit, precum și cantitățile de precipitații căzute în zona protejată și în zona adiacentă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: