Skip to content
Politică

Furtună în UE: Verhofstadt amenință Polonia cu sancțiuni fără precedent

index.hu

O furtună a izbucnit în Uniunea Europeană: Guy Verhofstadt, președintele grupului ALDE din Parlamentul European, amenință Polonia cu sancțiuni fără precedent.

Politicianul a scris miercuri pe Facebook că oficialii de la Bruxelles sunt pregătiți să aplice articolul 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei, în cazul în care autoritățile de la Varșovia vor trece sub control parlamentar Consiliul Național Judiciar (echivalentul polonez al CSM-ului românesc) și vor demite judecătorii de la Curtea Supremă. De altfel, spiritele s-au încins până într-acolo, încât Polonia a fost zilele trecute scena unor proteste masive împotriva reformelor propuse de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere.

Miercuri, Comisia Europeană (CE) a avertizat – prin vocea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans – că executivul comunitar se apropie de situația în care va fi nevoit să aplice art. 7, care prevede cele mai dure sancțiuni împotriva unui stat membru UE – mai precis, interzicerea dreptului de vot în Consiliul European. Articolul nu a fost niciodată pus în practică până acum, deși Parlamentul European a votat pe 17 mai implementarea lui împotriva Ungariei, motivul fiind „încălcările grave” ale drepturilor omului de către regimul Viktor Orban.

În acest context, tot miercuri, Guy Verhofstadt s-a declarat de acord cu sancționarea regimului de la Varșovia, condus de către Jaroslaw Kaczynski.

„Puternic semnal trimis de Comisia Europeană către guvernul polonez – executivul UE este gata să declanșeze Art. 7 dacă vor fi adoptate controversatele reforme judiciare. Parlamentul European a specificat la începutul săptămânii că aceste noi legi sunt incompatibile cu calitatea de stat membru UE și vor slăbi iremediabil poziția Poloniei în Vest. Fac apel la președintele polonez să spună foarte clar că își va exercita dreptul de veto față de aceste texte periculoase. Cetățenii polonezi pot fi siguri că eu voi fi de partea lor până când Democrația și Domnia legii vor fi complet restabilite în Polonia”, a scris Verhofstadt pe Facebook, dând link către un articol pe această temă de pe Deutsche Welle.

Redăm mai jos textul complet al Articolului 7 din Tratatul UE:

„(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru.

Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.

Obligaţiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situaţie pentru statul membru respectiv.

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situaţiei care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *