Skip to content
Politică

Furtună la Washington: Trump l-a DEMIS pe directorul FBI

businessinsider.my

O furtună a izbucnit la Washington: președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a DEMIS marți pe directorul Biroului Federal de Informații (FBI), James Comey.

FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, scrie Agerpres, citând presa străină.

„FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar”, a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al președinției SUA, Sean Spicer, a arătat că președintele Donald Trump a acționat în baza „recomandărilor clare” ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, și ale ministrului Justiției, Jeff Sessions, și a subliniat că va începe „imediat” căutarea unui nou director al FBI.

Chiar Trump i-a trimis marți o scrisoare lui Comey, difuzată de presa americană, în care îl informează asupra demiterii „cu efect imediat”.

„Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul.

Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii”, arată Trump în scrisoarea către Comey.

Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey (56 de ani) a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

El și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *