Skip to content
Politică

Furtună printre liderii UE. Mărul discordiei: Bashar al-Assad

globalresearch.ca

O furtună a izbucnit printre liderii Uniunii Europene, mărul discordiei dintre mai-marii UE fiind nimeni altcineva decât președintele Siriei, Bashar al-Assad.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a anunțat vineri că îi retrage încrederea președintelui său, spaniolul Pedro Agramunt, și îl privează de prerogative după întâlnirea avută de acesta cu liderul sirian Bashar al-Assad la Damasc, în luna martie, tansmite AFP, citată de Agerpres.

Agramunt, ales președinte al APCE în ianuarie 2016, va rămâne totuși în funcție până la finalul mandatului, în decembrie, întrucât „nu a prezentat o scrisoare de demisie”, iar, conform regulilor de procedură, președintele Adunării nu poate fi obligat să demisioneze, precizează Biroul APCE, într-un comunicat.

Agramunt nu va fi autorizat să întreprindă vizite oficiale, să participe la întruniri sau să facă declarații publice în numele Adunării, a decis Biroul APCE, care îi reunește pe președinții grupurilor politice, ai comisiilor și pe cei 20 de vicepreședinți.

Agramunt, care nu a mai reapărut în hemiciclul Adunării începând de marți, nu a participat la ședința Biroului.

Unul dintre vicepreședinții APCE, britanicul Roger Gale, a explicat că decizia a fost necesară întrucât „normele și principiile Adunării Parlamentare sunt mai importante decât oricare dintre membri, iar integritatea Adunării noastre trebuie menținută”.

La deschiderea sesiunii plenare de primăvară a APCE, luni dimineață, mai mulți membri ai Adunării i-au reproșat lui Agramunt, adesea chiar în termeni virulenți, vizita la Damasc în luna martie, cu un avion pus la dispoziție de guvernul rus, și unde s-a afișat cu președintele Bashar-al-Assad.

Senatorul spaniol a prezentat scuze, iar marți a explicat, într-o „audiere” dedicată acestei polemici, că a fost „manipulat” de presa rusă care a relatat despre întâlnirea sa cu Al-Assad. Agramunt nu a reușit însă să-și convingă colegii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *