Furtuni în Cehia şi Elveţia, grindină în Austria, inundaţii în New Mexico. Uraganul Beryl lovește Barbados

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: Pixabay

Chiar dacă în România și în multe zone din Europa este caniculă, în alte părți ale lumii oamenii se confrunta cu inundații grave. În unele cazuri, mai ales în regiunile tropicale, ploile abundente sunt normale pentru această perioadă, doar că cel mai adesea este vorba de manifestări de vreme extremă, care au o strânsă legătură cu schimbările climatice.

În estul Cehiei, furtunile și vântul puternic au distrus acoperișuri și au doborât arbori. Vremea rea a început de sâmbătă și râuri din Moravia și-au ieșit din matcă, mai ales pe porțiunile nesistematizate. Pompierii au intervenit să îi ajute pe oameni să elibereze drumuri și să scoată apa din gospodării.

În Austria învecinată, grindina a afectat 80% dintre acoperișurile pitoreștilor localități Rattenberg, Waldkirchen și Rappolz, la granița cu Germania. Panourile solare au fost distruse în multe părți, localnicii spun că bucățile de gheață erau cât mingile de tenis. Inn și-a ieșit din matcă, unele drumuri au foste dezafectate de torenții de noroi.

În cantonul elvețian Valais, cel puțin patru oameni au murit în urma furtunilor de zilele trecute. În unele zonele apele se retrag dar, nivelul lor rămâne ridicat, au putut începe demersurile de debarasare și reconstrucție.

La fel și în zona Ticino, unde în unele părți nu e încă apă curentă și electricitate.

Deși Elveția este o țară cu multe resurse, autoritățile centrale nu pot mobiliza echipe și utilaje la comandă.

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Viola Amhered: Nu avem mii de militari gata să intervină de la Berna. Nu există un buton pe care să apăsăm și care să organizeze totul (ca prin minune). Singur trebuie să ne organizăm și ne asigurăm că trupele de intervenție de pe teren sunt în siguranță, siguranța personală primează.

Peste Ocean, în statul american New Mexico, o zonă care cu doar câteva săptămâni în urmă era devastată de incendii acum a fost lovită de inundații.

Cel puțin 1400 de locuințe și clădiri au fost distruse, peste 9 mii de hectare de pădure au ars. Torenții provocați de aversele ultimelor zile au lovit și regiuni care abia scăpaseră de flăcări.

În America centrală, uraganul Beryl lovește insulele Barbados. După avertismentele meteo, localnicii și-au baricadat casele și și-au făcut provizii de alimente și apă.

Dar și aici, ca în multe alte zone, infrastructura și autoritățile nu sunt pregătite pentru fenomenele meteo extreme.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: