Furtuni violente după ce cupola de foc a încins România. Oraşul unde în 10 minute a plouat cât pentru o lună

Sursă foto: Captură video

România a ars sub o cupolă de foc, iar dezechilibrul termic a adus cu sine şi alte fenomene. Din cauza temperaturilor extreme şi a căldurii sufocante din ultimele zile, furtunile violente nu au încetat să apară, provocând noi distrugeri în mai multe zone ale ţării. În Bihor, de exemplu, un zbor a fost anulat, după ce aeronava s-a defectat din cauza vântului puternic care bătea cu rafale de peste 100 km/h. 

Odată cu căldura dogoritoare, au venit şi furtunile. În Sălaj, în plin cod roşu de caniculă, ploile puternice au adus grindina în mai multe localităţi, precum Zalău, Crişeni şi Gârceiu. În Zalău, din cauza vijeliei, un copac s-a rupt şi a căzut peste garajele oamenilor. A fost nevoie de ajutorul pompierilor pentru a elibera calea.

Vreme extremă în România

Vântul puternic a smuls şi acoperişul unui bloc, astfel că un echipaj a intervenit la faţa locului, pentru a îndepărta bucăţile rămase, care puteau pune în pericol viaţa pietonilor. „A rupt acoperişul cu totul. Vai, cine stă la ultimul etaj, îi plouă în apartament”, arată un localnic.

Mesajul Ro-Alert de vreme extremă a răsunat în Oradea şi alte 12 localităţi din Bihor. Vijelia de cod portocaliu a pus la pământ mai mulţi copaci pe trotuare şi şosele, iar unul dintre ei a căzut, parțial, pe peretele unei case.

O parte a gardului de la Aeroportul din Oradea nu a rezistat în faţa furtunii violente. Mai mult, avionul care urma să plece în cursa Oradea – București a rămas la sol, după ce vântul care bătea cu rafale de peste 100 km/h a defectat eleroanele, fiind necesară o verificare tehnică a aeronavei.

Furtuni violente după temperaturile de 40 de grade Celsius

După ce au fiert la 40 de grade Celsius, maramureșenii s-au confruntat aseară cu furtuni violente. Şi aici a fost emis mesajul Ro-Alert de cod portocaliu. Vântul a suflat cu putere şi a plouat torențial. Grindina a făcut prăpăd în satul Coruia.

În Baia Sprie, în doar zece minute a plouat cât pentru o lună. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere. Iar la Sighetu Marmației, canalizarea nu a mai făcut faţă, iar șuvoaiele au luat-o la vale pe străzi.

În judeţul Alba, zeci de maşini au rămas blocate pe Transalpina, după ce vântul puternic a doborât mai mulţi arbori pe şosea. Cu totate astea, este în continuare caniculă până miercuri. Sfârşitul de săptămână ar putea aduce totuşi temperaturi mai respirabile şi chiar şi mai multe ploi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: