Skip to content
Societate

Furturile din magazine țin pasul cu inflația. „E o creștere destul de accentuată”

Inquam Photos / Cornel Putan Alin

Inflația de peste 15% are un corespondent în furturile din magazine din țară. În primele nouă luni ale anului au fost înregistrate aproape 15.000 de furturi, cu aproape 15% mai multe decât în același interval din 2021. Creşterea ar fi chiar mai mare, potrivit unor retaileri.

Odată cu scumpirea produselor, polițiștii și reprezentanții comercianților constată că a crescut și numărul furturilor de la raft.

„În primele nouă luni ale anului 2022, la nivel național, au fost sesizate 14.927 de infracțiuni de furt din societăți comerciale, față de 13.096 în nouă luni 2021”, a transmis Biroul de Informare al Poliției Române, într-un răspuns adresat Europei Libere, prin care am solicitat date legate de evoluția furturilor din magazine din ultimii doi ani.

Dintre cele aproape 15.000 de furturi, Poliția Română a precizat că „8.697 au fost furturi de pe rafturi, în timpul programului (de funcționare a magazinelor, n.red.), față de 7.868 în primele nouă luni 2021”.

Chiar dacă Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) nu a oferit detalii cu privire la natura produselor sustrase, de unde provin acestea – magazine mari, sau de cartier – rezultă o creștere a furturilor din societăți comerciale de aproximativ 13%, respectiv de aproape 10% a furturilor de la raft.

Muncă multă, prejudiciu mic

Unii lideri sindicali din Poliție menționează că multe dintre aceste dosare în care sunt anchetate furturile de supraviețuire implică o mobilizare mare de resurse și că ajung de multe ori în faza de neîncepere a urmăririi penale.

„Se resimte o creștere destul de accentuată a furturilor de subzistență, furturi de pe rafturi, din magazine. Vorbim de hrană și haine. Asta e cumva un indiciu al sărăciei în care se adâncește societatea noastră. Asta se vede de la scumpiri, scăderea puterii de cumpărare și mai ales păturile mai sărace trebuie să supraviețuiască”, spune președintele Sindicatului polițiștilor „Diamantul”, Vitalie Josanu, comisar de poliție în cadrul IPJ Neamț.

Mai multe detalii, pe europalibera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *