Skip to content
Politică

G20: Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și spori creșterea economică

Ministrul american de finanțe, Jack Lew, a făcut apel duminică la țările din zona euro să facă mai mult pentru a intensifica creșterea economică în pierdere de viteză, la finalul celor două zile de reuniune a miniștrilor de finanțe ai statelor G20 din Australia, relatează AFP, citat de Agerpres.

„A reieșit din discuții că Europa va trebui să facă mai mult pentru a-și duce economia unde ar trebui să fie”, a declarat el, referindu-se la creșterea economică a țărilor din zona euro, la finalul reuniunii de la Cairns.

„Ceea ce este clar din punctul de vedere al experienței SUA, este că inițiativele pentru a creștere cererea pe termen scurt și reformele structurale pe termen lung sunt o combinație importantă care nu ar trebui să facă obiectul unei alegeri între ele. Trebuie cu adevărat ca cele două lucruri să fie făcute în același timp”, a estimat Lew.

„Provocarea în Europa constă în a se pune de acord asupra manierei de a realiza aceste două aspecte împreună. Preocuparea mea este că dacă eforturile pentru a crește cererea sunt amânate o perioadă prea lungă, există riscuri ca vânturile din direcție opusă să fie mai puternice”, a explicat el.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat luni că marile economii încetinesc, în special zona euro, care înregistrează o creștere anemică pe care trebuie să o relanseze cu orice preț și fără de care aceasta riscă să rămână în urmă față de concurenții săi, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *