Gabon: Generalul Oligui Nguema va depune jurământul ca președinte de tranziție

Sursă foto: Captură Video
Sursă foto: Captură Video

Noul om forte care a preluat puterea în Gabon după lovitura de stat ce l-a înlăturat pe preşedintele Ali Bongo Ondimba, generalul Brice Oligui Nguema, va depune jurământul ca „preşedinte de tranziţie” pe 4 septembrie în faţa Curţii Constituţionale gaboneze, au anunţat joi puciştii, relatează AFP.

Acelaşi general a anunţat „crearea progresivă a instituţiilor de tranziţie” şi a promis că Gabonul îşi va respecta toate „angajamentele externe şi interne”, potrivit unei declaraţii citite de un colonel desemnat de pucişti purtător de cuvânt al Comitetului pentru Tranziţie şi Restaurarea Instituţiilor (CTRI), ce reuneşte comandanţii armatei.

Generalul Nguema, în vârstă de 48 de ani, a fost din anul 2019 comandant al Gărzii Republicane, cea mai importantă unitate a armatei gaboneze. În perioada 2005-2009 el a fost un colaborator apropiat al fostului preşedinte Omar Bongo Ondimba, tatăl preşedintelui Ali Bongo înlăturat acum de la putere prin lovitura de stat pe care puciştii au justificat-o prin fraudarea alegerilor de către acesta din urmă.

Spre deosebire de junta instalată în Niger prin lovitură de stat, junta din Gabon nu pare a fi anti-occidentală, iar generalul Nguema este cunoscut drept un francofil. De altfel, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a susţinut că loviturile de stat din Niger şi Gabon nu trebuie privite la fel, întrucât cea din Gabon a venit după un scrutin prezidenţial la care s-au înregistrat „nereguli”.

Pe de altă parte, potrivit unui raport întocmit în 2020 de reţeaua de jurnalişti de investigaţie „Organized Crime and Corruption Reporting Project”, generalul Nguema a cumpărat între anii 2015 şi 2018 trei proprietăţi în SUA în valoare totală de peste un milion de dolari şi pe care le-a plătit cu bani cash.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL