Skip to content
Politică Video

Gabriel Mutu, despre proiectele Primăriei Sector 6 și foștii edili: „Este un dezastru total” EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul ediţiei de joi a interviurilor video PSnews.ro a fost senatorul Gabriel Mutu, candidatul PSD la Primăria Sectorului 6.

Parlamentarul a vorbit despre proiectele ce vor fi derulate odată cu câștigarea alegerilor, aducând, totodată, critici dure la adresa fostului primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu.

(7:40-18:23)

Dan Bucura: Bănuiesc că o să vorbim despre ele – aveţi nişte proiecte pentru Sectorul 6. Haideţi să facem un joc al imaginaţiei şi să ne imaginăm că aţi ajunge primar la Sectorul 6, dar că, la Capitală, candidatul PSD-ului nu va câştiga. Deci, implicit, o să aveţi acolo o formaţiune adversă. Credeţi că proiectele pe care le faceţi se pot implementa şi fără un parteneriat cu Primăria Capitalei şi poate – eventual – cu o gândire comună în ceea ce priveşte această zonă metropolitană, de care tot vorbim şi pe care, până la urmă, noi, bucureştenii, o aşteptăm?

Gabriel Mutu: Da, e adevărat: noi avem, spre exempu, câteva investiţii de interes la nivelul Bucureştiului, dar care afectează foarte mult viaţa locuitorilor din Sectorul 6 – şi vă dau câteva exemple: discutăm de strada Prelungirea Ghencea (care a intrat într-un proiect de modernizare, de lărgire a acestei străzi); avem pasajul de la Domneşti (care nu ţine de Primăria Capitalei, dar care, iarăşi, afectează foarte mult viaţa comunităţii noastre); avem pasajul suprateran de la Ciurel, care ţin de Primăria Capitalei. Ce se întâmplă: eu cred că viziunea noastră – indiferent de numele viitorului primar – este aceea de a ajunge la un numitor comun, pentru a asigura un trai decent al bucureştenilor. De foarte multe ori, s-a vehiculat ideea că „domn’e, OK, pe mine mă interesează să dezvolt zona centrală a Bucureştiului, dar trebuie să luăm în calcul că, totuşi, Bucureştiul nu reprezintă o entitate de sine stătătoare; sunt şase sectoare care formează această entitate mare: capitala europeană Bucureşti. Mai mult de-atât: noi nu avem graniţe între sectoare. Avem situaţii în care bulevarde pe o parte avem Sectorul 6, pe o parte Sectorul 1. Şi atunci ce facem? Privim Bucureştiul doar într-o anumită direcţie? Este total greşit. De aceea, spun că, indiferent care va fi numele viitorului primar general (eu şi, din sondajele pe care le avem, ştim că acel nume va fi Gabriela Firea), va trebui să avem proiecte integrate, proiecte pe care să le susţinem în comun primăriile de sector-Primăria Capitalei, astfel încât dezvoltarea Bucureştiului să se facă unitar.

Dan Bucura: Cum aţi face o scurtă radiografie a activităţii fostului primar al Sectorului 6, domnul Rareş Mănescu. Există foarte multe voci care spun că a fost un primar şters, cu o activitate mai puţin vizibilă şi, după aceea, poate ne focusăm şi pe un subiect controversat al mandatului său: Parcul Moghioroş.

Gabriel Mutu: Un singur cuvânt: dezastru. Sincer, n-am cuvinte sau nu-mi dau seama de ce a avut această atitudine un primar tânăr, un primar care a avut o susţinere foarte mare în alegerile din 2012, cu un consiliu local majoritar şi care, din păcate, n-a ştiut cum să fructifice această poziţie. Nu există zonă din Sectorul 6, nu există om din Sectorul 6 care, pe de o parte, să arate bine sau să nu aibă probleme şi, pe de altă parte – mă refer la oameni –, care să nu comenteze negativ la adresa acestui primar. Este un dezastru total pentru Sectorul 6. Din păcate, eu – ca viitor primar – va trebui să iau sectorul de la minus (nici măcar de la zero), pentru că, dacă ar fi avut puţină imaginaţie, măcar ar fi menţinut ceea ce se făcuse bine până la acel moment. Deci, din păcate, va trebui să iau Sectorul 6 de la minus şi, pe proiectele şi soluţiile pe care le-am şi prezentat de mai multe ori, să-ncercăm să-l scoatem din mocirla în care se află în acest moment. Nu este un termen tocmai demn de Sectorul 6, dar ăsta este adevărul. Şi credeţi-mă că cele 400.000 de persoane care locuiesc în Sectorul 6 gândesc la fel: nu există zonă în Sectorul 6 unde să nu avem probleme, nu există parc în Sectorul 6 care să putem spune: domn’e, arată civilizat. Cu excepţia Parcului Drumul Taberei (unde şi acolo există comentarii foarte multe), nu avem un alt parc de care să ne bucurăm în adevăratul sens al cuvântului. Toate generatoare de praf, toate locurile de joacă sunt distruse… Sincer, sunt capcane pentru copiii noştri. Nu avem… Străzile sunt distruse, deci infrastructura este la pământ, reabilitarea termică este la pământ – într-un cuvânt: dezastru.

Dan Bucura: Inclusiv cu povestea asta ştiu că-şi făcea campanie celălalt fost primar (domnul Poteraş), înainte să piardă. Vorbea de proiectele cu foarte multe zerouri, cu sume mari, pe care le-a pregătit şi le va aduce pentru a fi implementate în sector. Nu degeaba am întrebat de parc un pic mai devreme şi de alte lucruri. Ce s-a întâmplat cu proiectele alea: nu au fost finalizate sau efectiv au fost finalizate prost şi s-au aruncat bani doar?

Gabriel Mutu: Vă spun sincer: cu excepţia Parcului Drumul Taberei (unde – este adevărat – a existat un proiect pe finanţare europeană şi care, de altfel, s-a şi derulat)…

Dan Bucura: Dacă nu mă-nşel, vreo 19 milioane de euro – ceva destul de mult.

Gabriel Mutu: Undeva la 18 milioane de euro, finanţare în proporţie de 80%… Din păcate, acolo cred că a lipsit o viziune mult mai aplicată, în sensul că nu este suficient să priveşti un proiect pe orizontală; trebuie să-l priveşti şi pe verticală. Şi aici mă refer, spre exemplu, la spaţiile verzi: în momentul în care construieşti un parc, modernizezi un parc, primul scop pe care trebuie să-l obţii din acel parc este să ai aer curat. Aer curat ce înseamnă? Foarte mult verde. Foarte mult verde înseamnă foarte mulţi pomi. În acest moment, Parcul Drumul Taberei este insuficient acoperit cu spaţiu verde (nu mă refer neapărat la gazon; mă refer la numărul de pomi care sunt plantaţi), deci putea fi mult mai bine făcut, având în vedere că discutăm de bani care veneau pe fonduri europene. Însă în Sectorul 6 nu avem niciun alt proiect finanţat pe fonduri europene, nu există o direcţie la nivelul Consiliului Local sau al Primăriei, o direcţie de implementare şi management proiecte europene. Sincer, suntem în 2016, capitală europeană, sector într-o capitală europeană, iar viziunea noastră de dezvoltare trebuie să se focuseze în primul rând pe absorbţia acestor fonduri la nivel de infrastructură, la nivel de eficienţă energetică, la nivel de mediu, pentru că, altfel, nu-ţi poţi susţine aceste proiecte doar din bugetul local, care este insuficient.

Dan Bucura: Da. Apropo de bugetul local: nu ţine de Primăria Sectorului 6, însă ştiu că în sector este o reală problemă cu lucrările şi inclusiv cu această mega-lucrare a magistralei de metrou. Ce poate să facă primarul (că el se va numi Mutu sau altul), în sensul în care bucureştenii din Sectorul 6 cred că sunt destul de agasaţi de această poveste şi aproape că s-a sufocat tot traficul în zona aia? Cum puteţi forţa, până la urmă, Guvernul şi cei care finanţează acest proiect să termine odată povestea asta?

Gabriel Mutu: Da, corect. Există finanţare pentru magistrala de metrou. Eu vă spun la modul cel mai sincer: un edil trebuie să fie prezent în comunitate. Dacă primarul Sectorului 6 este prezent acolo, la faţa locului, şi urmăreşte cum sunt derulate acele lucrări, cu siguranţă că lucrurile vor merge mai bine. Eu, în calitate de senator, spre exemplu, am ajuns de mai multe ori să inspectez lucrările de la metrou în Drumul Taberei decât a făcut-o Mănescu, care n-a fost prezent niciodată. O singură dată a venit, în campania electorală din 2012, în zona Leul, cu domnul ministru al Transporturilor de la acel moment, prin care lansa un apel către Metrorex şi către Guvern, de a finanţa şi a demara sau a susţine lucrările mult mai aplicat. Din acel moment, nu a mai participat, nu a mai făcut inspecţii în teren. Deci, cu toate că lucrările ţin de Metrorex (nu ţin de primăria de sector), primarul poate influenţa şi poate urmări dacă lucrările sunt executate în termen. Dacă nu sunt lucrări executate în termen, poate sesiza autorităţile. Pentru că, până la urmă, care este rolul primarului? Nu el merge şi dă cu lopata (cu toate că eu am făcut şi chestia asta), dar el trebuie să fie prezent, să se asigure că lucrările pe care le-a aprobat în consiliul local (investiţiile aprobate) se derulează corect, conform caietelor de sarcini, din punct de vedere tehnic să fie iarăşi corect, dar cel mai important lucru: să se deruleze în timingul pe care l-au stabilit.

Dan Bucura: Ați vorbit în termeni destul de duri, aș spune eu, despre activitatea fostului primar, sau încă primarului, Rareș Mănescu. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că e o particularitate laterală (??) pentru sector și pentru București. Împreună cu sectorul 3 – nu greșesc, sper – este singura primărie necălcată de procurorii anticorupție. Cum comentați aspectul acesta, până la urmă? Nefăcând nimic, nici nu au procurorii cu ce să agațe actualul edil?

Gabriel Mutu: Poate fi o explicație. Însă, dacă tot ați făcut comparație cu sectorul 3, există un sondaj de opinie, realizat acum două-trei săptămâni, în care apar două entități: Primăria Sectorului 3, la polul din stânga și Primăria Sectorului 6 , la polul din dreapta. Din punctul de vedere al percepțiilor oamenilor vizavi de cum au evoluat lucrurile în sector. În sectorul 3, 70% (aproximativ) spun că lucrurile au evoluat în sens pozitiv, iar în sectorul 6, 70% spun că lucrurile au evoluat în sens negativ. Încrederea în actualul primar, Rareș Mănescu, este la nivelul de 2 procente. Este foarte puțin pentru un primar, pentru o persoană care aavut patru ani de zile la dispoziție, tânăr, cu posibilități. Ar fi avut foarte multe posibilități să atragă fonduri europene. Și este jenant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *