Skip to content
Politică

Gabriel Oprea de Ziua Americii: felicitări aduse poporului american, speranța că relațiile se vor consolida și mulțumiri pentru securitatea României

Gabriel Oprea, prim-ministru interimar, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite ale Americii (4 iulie 2015). Cu acest prilej, Oprea vorbește despre relația îndelungată dintre cele două state și despre necesitatea consolidării parteneriatului România – SUA.

„În numele Guvernului României, adresez poporului american, cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii, cele mai călduroase felicitări, însoțite de reiterarea atașamentului nostru față de valorile fundamentale ale democrației pe care țările noastre le împărtășesc.

Istoria celor 135 de ani de relații diplomatice româno-americane, precum și prietenia care ne leagă constituie premisa unei colaborări viitoare de succes, bazată pe principiile comune care ne guvernează și ne desăvârșesc existența ca națiuni.

Suntem, așadar, încrezători cu privire la beneficiile pe care continuarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii le asigură cetățenilor români și americani deopotrivă.

Îmi exprim convingerea că tradiția bunelor relații româno-americane se va transpune și în finalizarea și semnarea Acordului dintre Guvernul SUA și Guvernul României privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea terorismului și a criminalității grave — criteriu tehnic important pentru includerea țării noastre în Programul Visa Waiver”, arată Gabriel Oprea.

Tot în cadrul mesajului, Gabriel Oprea vorbește despre importanța sprijinului pe care Statele Unite l-au acordat pentru consolidarea securității României.

„Remarc și cu acest prilej sprijinul deosebit de important al Statelor Unite pentru consolidarea securității României, în actualul context regional și internațional, marcat de riscuri și amenințări care constituie o provocare permanentă.

Recentele acțiuni teroriste care au avut loc în unele state din Europa, dar nu numai, ne-au demonstrat că nicio țară nu este ferită de riscurile terorismului, iar solidaritatea între state democratice este acum de cea mai mare importanță.

Reiterez, cu această ocazie, mulțumirile Guvernului României pentru sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii forțelor militare române care au participat la misiunea NATO din Afganistan, în cadrul Forței Internaționale de Securitate și Asistență.

Este extrem de important să subliniem cooperarea strânsă dintre România și SUA și pe alte paliere, precum securitatea energetică, domeniul științific și academic și, nu în ultimul rând, relațiile comerciale pe care avem convingerea că le vom dezvolta și în continuare.

Îmi exprim, de asemenea, speranța ca anul viitor, la cea de a 240-a aniversare a Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii, vom putea sărbători noi realizări concrete ale Parteneriatului nostru Strategic”.

 Sursa foto: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *