Skip to content
Politică

Gabriela Bîrsan, față în față cu magistrații. Ce decizie va lua Curtea Supremă

tribuna.md

Fosta judecătoare Gabriela Bîrsan va afla astăzi decizia Curții Supreme în privința acuzațiilor de corupție care i se aduc. În cazul acesteia, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut o pedeapsă de 8 ani cu executare.

În același dosar judecat în fața unui complet de 5 judecători de la Curtea Supremă mai sunt judecați și Claudia Corbu (judecător), Iuliana Pușoiu (fost judecător, actual notar) și Anton Pandrea (fost șef al Secției Penale, actual pensionar) dar și avocații Radu Gherbovan (acuzat de dare de mită) și soția acestuia, Claudia Gherbovan (acuzată de cumpărare de influență, complicitate la dare de mită și spălare de bani). De asemenea, omul de afaceri Gabriel Chiriac este acuzat de cumpărare de influență și spălare de bani, conform adevărul.ro.

Toți inculpații din acești dosar au fost achitați în 2016 de către un complet de 3 judecători ai Curții Supreme, DNA atacând la acel moment decizia. Acest caz a ajuns în atenția publicului în momentul în care procurorii DNA au descins la locuința soților Bârsan având în vedere funcția de judecător al României la CEDO pe care o deținea Corneliu Bârsan și care beneficia așadar de imunitate.

Acuzațiile procurorilor vizează beneficiile pe care avocații Gherbovan  și omul de afaceri Gabriel Chiriac le oferiseră judecătoarelor Pușoiu și Bârsan în perioada 2010-2011 sub forma unor cadouri scumpe, excursii sau deplasări cu avionul. Aceste beneficii ar fi fost oferite în schimbul facilitării unor cauze aflate pe rolul Curții Supreme, conform sursei citate.

„În timpul instrumentării acestui dosar, inculpatul Pandrea Anton, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corbu Corina, le-a anunţat pe inculpatele Puşoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia şi Bîrsan Gabriela Victoria că formează obiect al măsurilor de interceptare. Unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul Curţii, secţia de contencios administrativ şi fiscal, diverse litigii în perioada 2010 – 2011. Avocaţii Gherbovan Silinescu Radu şi Gherbovan Silinescu Claudia au asigurat asistenţă, reprezentare şi consultanţă juridică pentru societăţi comerciale aparţinând omului de afaceri Chiriac Gabriel”, arată anchetatorii.

Astfel, Curtea Supremă va pronunța sentința definitivă în cazul inculpaților. DNA-ul a cerut cele mai dure pedepse cu executare, adică 8 ani cu executare pentru Gabriela Bârsan, 3 ani cu executare pentru Iuliana Pușoiu, 4 ani de executare pentru Anton Pandrea, respectiv 4 ani cu executare pentru Corina Corbu. Pentru Radu Gherbovan procurorii DNA au cerut 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce pentru soția acestuia, Claudia Gherbovan și pentru Gabriel Chiriac au cerut câte 5 ani de închisoare cu executare, mai adaugă sursa citată.

Avocații inculpaților susțin că cea mai potrivită decizie în acest caz este aceea de achitare, aceasta fiind și decizia inițială a celor 3 judecători din completul inițial de judecată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *