Skip to content
Opinii & Analize

Gabriela Firea acceptă dezbaterea electorală. De ce Nicușor Dan nu-și dorea această luptă

De mai multe zile, Nicușor Dan tot a insistat să aibă o dezbatere electorală, însă acesta voia să fie doar el și Gabriela Firea, ceea ce ar fi necinstit față de ceilalți candidați care au muncit în această campanie electorală. O dezbatere electorală ar trebui să-i aibă invitați pe toți și fiecare să aibă timp să-și prezinte punctul de vedere.

Ideea de a face dezbatere pentru Primăria București este lipsită de sens, în condițiile în care politica românească nu are cultura dezbaterii și nici în facultățile de științe politice sau în Școala Națională de Științe Politice și Administrative nu regăsim așa ceva.

Revenind la candidatul USRPLUS, acesta a încercat strategia Vioricăi Dăncilă, doar că fosta candidată la prezidențiale emana mai multă empatie. Și mai e un lucru foarte diferit: Viorica Dăncilă, slabă la public speaking, îl provoca pe Klaus Iohannis care e oricum slab la dezbateri și la vorbit în public. Nicușor Dan –slab la public speaking – o provoacă pe Gabriela Firea care are vreo 15 de ani de televiziune. Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă știa că Iohannis nu va veni niciodată la dezbatere, Nicușor a sperat că și Gabriela Firea îl va refuza mereu.

Gabriela Firea a anunțat că va participa la dezbaterea electorală. Pe 23 septembrie ar trebui să aibă loc această confruntare între candidații la Primăria București. Dar deja știm ce înseamnă această dezbatere pentru trei mari adversari – Nicușor Dan, Gabriela Firea și Traian Băsescu.

De data aceasta, Nicușor Dan nu doar riscă să fie atacat de Gabriela Firea în direct, dar s-ar putea ca Traian Băsescu nici să nu-i lase spațiu și să preia ofensiva anti-Gabriela Firea. Îl va menaja Traian Băsescu pe Nicușor Dan? Aceasta e o întrebare foarte importantă pentru viitoarea dezbatere. Dacă totul se va reduce la Gabriela Firea și Nicușor Dan, atunci dezbaterea e inutilă, deoarece taberele de votanți sunt atât de divizate încât și-au pierdut respectul reciproc.

Cum se comportă Nicușor Dan la dezbateri

Toată atenția va fi pe Nicușor Dan pentru că el a insistat atât de mult cu dezbaterea. Conferințele pe care acesta le organizează adesea prin București trec neobservate, până acum a adunat doar oameni din USRPLUS și PNL. Niciun cetățean nemulțumit nu s-a strâns la aceste conferințe. Nu e o întâlnire cu cetățenii, deși are loc în spații publice, ci doar un mod de a-și prezenta ideile strict pentru electoratul său. Nicușor Dan ar trebui să-i mulțumească lui Aurelian Bădulescu pentru acel scandal, doar așa își mai amintește electoratul de conferințele sale.

Până acum, Nicușor Dan nu a generat niciun mesaj care să rămână în memoria colectivă. Vorbește mult, repetă aceleași idei, atacă aceeași persoană, mesaje negative și sunt toate ingrediente care plictisesc electoratul.

Apoi avem exemplul dezbaterii electorale din 2016. Din ea putem înțelege câteva lucruri. Nicușor Dan are anumite blocaje când vorbește, face pauze lungi și fragmentează fraza de prea multe ori încât e greu de urmărit. Se vede că se chinuie să-și adune ideile și are puține cuvinte la el. Probabil emoțiile sau efectiv așa este el, cert e că Nicușor Dan are probleme în a-și exprima fluent ideile. Dezbaterea din 2016, la care au participat Nicușor Dan, Gabriela Firea și Robert Turcescu, a fost mai mult o confruntare între ultimii doi, în timp ce Nicușor Dan a stat liniștit și i-a ascultat cum se certau. Dacă a reușit să schimbe ceva la discursul său, în ultimii 4 ani, vom afla în curând.

Ținând cont de toate aceste lucruri, nu crede nimeni că Nicușor Dan își dorea în vreun fel dezbaterea electorală. Doar a încercat să arate că Gabriela Firea fuge de o confruntare cu el. Acum, va trebui să se prezinte la dezbaterea electorală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *