Skip to content
Politică

Gabriela Firea, anunț esențial pentru cetățenii care fac naveta pe ruta București-Ilfov: transportul va fi asigurat și de STB și de privați

Inquam Photos / George Calin

Miercuri, 31 octombrie, a avut loc o întâlnire esențială mai ales pentru cetățenii Bucureștiului și pentru cei care locuiesc în județul Ilfov în ceea ce privește transportul.

Concret, primarul Bucureștiului Gabriela Firea a prezidat ședința Consiliului Director al ADTPBI în care s-a discutat aplicarea măsurilor prevăzute de Planul de Mobilitate durabilă pentru ca cetățenii din aria București-Ilfov să beneficieze de un transport public la cele mai înalte standarde.

Totodată, s-a stabilit faptul că pe traseele dintre București și Ilfov vor opera atât mijloacele de transport al STB, cât și operatorii privați, dar cu condiția să asigure aceleași condiții, la standarde înalte cât și un tarif unic pentru călători.

Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat că Primăria Capitalei face eforturi considerabile pentru creșterea calității transpotului public, adoptând o serie de măsuri în utlimii ani: înnoirea parcului auto al STB cu autovehicule nepoluante, modernizarea unor linii de tramvai, dar și amplasarea de separatoare față de traficul rutier general: “ Una dintre preocupările constante ale Primăriei Capitalei este de îmbunătăți transportul public, așa încât tot mai mulți cetățeni, atat cei care locuiesc în București, cât și cei care fac naveta din Ilfov, să renunțe la mașinile personale în favoarea transportului public”, a spus Gabriela Firea.

Redăm comunicatul integral al Primăriei Capitalei remis PSnews: 

„Primarul General, Gabriela Firea, a prezidat astăzi Consiliul Director al Asociației de Dezvoltare pentru Transport Public București-Ilfov (ADTPBI) care i-a reunit pe Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, și mai mulți primari ai unităților administrativ-teritoriale, membri ai Consiliului.

În cadrul ședinței s-a discutat despre aplicarea măsurilor prevăzute de Planul de mobilitate urbană durabilă 2016-2030, astfel încât cetățenii din aria metropolitană București-Ilfov să beneficieze de un transport public la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță.

Tot astăzi, s-a stabilit că pe traseele de transport București-Ilfov vor opera atât de Societatea de Transport București (STB), fosta RATB, operatorii regionali aparținând localităților membre ale Asociaței (Voluntari, Buftea și Chitila), dar și operatorii privați, în condițiile asigurării acelorași standarde, indiferent de natura operatorului (public – STB, fost RATB, sau privat). Astfel, toți operatorii vor presta serviciul de transport cu autobuze conforme, omologate pentru acest tip de serviciu, vor asigura respectarea orarului aprobat, curățenia mijloacelor de transport și alte aspecte care țin de calitate și siguranță a călătorilor.

În regiunea București- Ilfov se vor introduce un bilet și un tarif unic pentru călători, urmând ca subventiile să fie acordate atât STB, cât și operatorilor regionali și celor privați, astfel încât transportul să se desfășoare la același cost și în aceleași condiții.

Pe agenda discuțiilor s-a aflat studiul de oportunitate pentru încheierea contractelor de delegare de gestiune pentru transportul in comun, precum și modul de lucru în cazul operatorilor privați. Astfel, conducerea asociației a fost mandatată să prezinte în termen de 7 zile modalitățile legale de atribuire a contractelor de delegare de gestiune către operatorii privați, până la atribuirea acestor contracte prin proceduri competitive (licitație), cu respectarea legislației naționale și europene (Directiva Europeană nr. 1370/2007).

Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat că Primăria Capitalei face eforturi considerabile pentru creșterea calității transpotului public, adoptând o serie de măsuri în utlimii ani: înnoirea parcului auto al STB cu autovehicule nepoluante, modernizarea unor linii de tramvai, dar și amplasarea de separatoare față de traficul rutier general: “ Una dintre preocupările constante ale Primăriei Capitalei este de îmbunătăți transportul public, așa încât tot mai mulți cetățeni, atat cei care locuiesc in Bucuresti, cat si cei care fac naveta din Ilfov, sa renunte la masinile personale în favoarea transportului public, a declarat Gabriela Firea.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, s-a referit la un aspect cunoscut deja pentru zona București-Ilfov, și anume că mare parte dintre locuitorii județului Ilfov vin să lucreze în Capitală, sau își aduc copiii aici la școală, context în care asigurarea unui transport public de calitate și stimularea mobilității sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni.

La finalul ședinței, domnul Adrian Mihai a fost mandatat să preia prerogativele funcției de director general al Asociației, doamna Aura Răducu urmând să ocupe funcția de director adjunct, cu atribuții în accesarea fondurilor europene.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov, înființată în aprilie 2017, este formată din reprezentanţi ai CGMB, ai Consiliului Judeţean Ilfov şi ai consiliilor locale. Preşedintele ADITPBI este primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Una dintre măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov este înfiinţarea acestei societăţi, cu scopul de a asigura şi monitoriza transportul în comun în Bucureşti şi Ilfov, de a elabora planul integrat de transport şi circulaţie la nivelul regiunii pentru transportul public de călători şi de a monitoriza implementarea lui, de a asigura integrarea tarifară şi introducerea sistemelor moderne de e-ticketing şi management de trafic şi transport etc”, a transmis PMB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *