Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare

Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook / Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj prin care anunţă ininţierea unui proiect de HG pentru prevenirea şi combaterea cazurilor de hărțuire și abuzuri petrecute la locul de muncă.

Tototdată, proiectul de HG va reglementa şi măsurile pentru îmbunătățirea relațiilor dintre angajat și angajator.

„Condamn cu fermitate orice fel de violență, încercare de hărțuire sau de intimidare, mai ales când este vorba despre femei. Zilele acestea, pentru unele doamne nu a fost sărbătoare și vacanță, iar în familii s-au petrecut adevărate tragedii.

O femeie din Capitală a fost ucisă într-un scenariu demn de filmele de groază, iar o doamnă din județul Mehedinți a ajuns la spital în comă de gradul al doilea și multiple leziuni corporale după ce șeful ei a bătut-o cu toporul pentru că ea și-a dat demisia.

Se întâmplă cazuri revoltătoare în România, pentru că multă vreme astfel de practici au rămas nesancționate corespunzător gravității lor, iar mentalitatea că voința bărbatului este lege, indiferent de mijlocele prin care și-o exercită, este greu de schimbat. Îmi exprim compasiunea pentru doamna respectivă și pentru familia sa, am încredere că justiția va face dreptate!

Îmi doresc ca aceste grozavii să nu se mai întâmple, sunt absolut șocante în secolul XXI, într-o societate civilizată.

Vorbind în special despre hărțuire și abuzuri la locul de muncă, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a inițiat, în colaborare cu Ministerul Muncii, un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă. Proiectul se afla pe circuitul de avizare și în maximum două saptamâni va fi pe masa guvernului.

Acest ghid va îmbunătăți relațiile de munca dintre angajat și angajator. Cu toții își vor cunoaște atât drepturile cât și obligațiile, iar abuzuri de acest gen vor putea fi împiedicate încă de la primul semn, înainte să se transforme în drame.

Ca atare, îndemn ca femeile și bărbații deopotrivă să parcurgă acest ghid, pentru a se informa în amănunt care sunt practicile incriminate de lege, precum și modalitatea de reclamare a acestor abuzuri.

Pe parcursul anului trecut au existat, conform MAI, aproximativ 400 de plângeri de hărțuire, femeile fiind victime în cele mai multe din cazuri. Numărul real este, știm cu toții, mult mai mare.

De foarte multe ori, femeile tac atunci când sunt victime ale hărțuirii fie de rușine, fie de teama consecințelor care ar putea apărea în varianta în care ar denunța un comportament nepotrivit. Îndemn angajații să reclame orice gest care aduce atingere demnității, integrității fizice sau mentale, orice mesaj degradant, trebuie să parcurgem acești pași dacă ne dorim o societate corectă pentru noi și copiii noștri.

Violența este inacceptabilă în orice context!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: