Skip to content
Politică

Gabriela Firea anunţă un proiect pentru stimularea donării de plasmă, în cuantum de 1.000 de euro, de către pacienţii vindecaţi de coronavirus

Inquam Photos / George Calin

Gabriela Firea anunţă, marţi, că va propune consilierilor generali un proiect care să stimuleze pacienţii care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru cei aflaţi în stare gravă. Firea vrea să acorde câte 1.000 de euro fiecărui donator, sub forma tichetelor de masă sau a tichetelor cadou.

Pacienţii cu forme grave de COVID-19 au nevoie urgenţă de transfuzii cu plasmă de la pacienţii vindecaţi, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30.000 de pacienţi trecuţi prin infecţia Sars-Cov2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile.

Toate ţările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieţi. S-au creat, deja, programe naţionale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu exista un astfel de program concret.

Doar lamentările Ministerului Sănătăţii că pacienţii vindecaţi nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30.000 vindecaţi)”, a scris, marţi, Gabriela Firea pe Facebook.

Primarul general anunţă că a scris un proiect dedicat acestei nevoi stringente, împreună cu medicii de la Administraţia Spitalelor, pe care îl va adăuga pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General.

În esenţă, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienţi trataţi să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuţii, argumente umanitare.

În plus, la acest efort vom adaugă şi un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub formă tichetelor de masă şi/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar şi alte produse necesare. Suntem în pandemie, deci într-o situaţie excepţională.

Chiar dacă, în timpuri normale, legislaţia privind donarea nu prevede şi stimulente financiare, acum suntem într-o situaţie de excepţie”,a mai scris Firea.

Potrivit acesteia, este vorba despre salvarea celor care suferă de urme grave ale bolii, aşa că ”nu ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare”.

Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice şi cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior : salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecţiei covid 19”, a mai scris primarul general.

Şedinţa Consiliului General are loc, joi, de la ora 11.00.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *