Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

„Gabriela Firea ar putea ieși pe locul 3 la Primăria Capitalei!” Analistul Bogdan Lefter prezintă peisajul momentului

Antena3

Luni seară, președintele PMP, Eugen Tomac a anunțat pe pagina sa de Facebook că fostul șef al statului, Traian Băsescu va candida oficial la Primăria Capitalei. Fostul șef declarând, de asemenea, luni seară, la B1 că ”nu o să-l ating pe Nicușor Dan. Nu-s în competiție cu USR ci cu PSD-ul.”

Contactat de către PS News, analistul politic, Ion Bogdan Lefter este de părere că această candidatură a lui Traian Băsescu ”o să convingă o parte din electorii care acum 4 ani au votat-o pe Gabriela Firea să vină înapoi pentru domnia sa”, mutare care l-ar favoriza pe Nicușor Dan în lupta cu actualul primar al Capitalei.

Analistul mai precizează și că ”mobilizarea de care Traian Băsescu e capabil o să atragă mai multe voturi decât s-ar părea în acest moment”.

”Rămâne să vedem cum se vor distribui voturile electoratului bucureștean după ce și candidaturile vor fi definitive pentru că încă mai pot avea loc mișcări surpriză. 

Ne putem imagina aproape oricare  dintre rezultatele finale posibile și cum se speculează acum deseori, o împărțire a electoratului care ar merge în mod firesc către Nicușor Dan, deci cu o șansă suplimentară pentru Gabriela Firea să fie pe primul loc.

Însă, așa cum a spus Traian Băsescu, adversara sa fiind Firea și nu Dan, ne putem imagina o formulă în care Nicușor Dan să nu piardă prima poziție, Traian Băsescu chiar depășind-o pe Gabriela Firea care să iasă pe locul 3.

Învingător nu știm dacă ni-l putem imagina pentru Primăria Capitalei, însă s-a reașezat în competiție și dacă rămâne în competiție vom avea ce urmări” spune Ion Bogdan Lefter.

„Tăriceanu rupe și el din electoratul Gabrielei Firea”

Lefter atrage atenția că ”fără un candidat la Primăria Capitalei, PMP practic ar trebuie să se resemneze cu perspectiva dispariției”.

”E adevărat că, dacă în urma tuturor acestor evoluții politice rezultatul final va fi un nou mandat pentru Gabriela Firea, acest argument rezonabil se va afla pe un talger al balanței și pe altul vinovăția neeliminării PSD de la Primăria Capitalei. Va fi destul de greu de dus acestă culpă.

Dacă privim către toate aceste calcule, jocuri, strategii, porțiuni de electorat ne putem uita și pe partea cealaltă în zona unde deocamdată mai avem un competitor cu nume sonor anunțat ca sigur candidat ALDE și anume Călin Popescu Tăriceanu, care și el ar putea rupe din electoratul care altfel s-ar duce către Gabrielei Firea. Ecuația alegerilor pentru Primăria Capitalei și finalul rămâne deschis” a adăugat Ion Bogdan Lefter.

De asemenea, analistul spune că deși ”avem în acest moment o garnitură de candidați cu profiluri foarte cunoscute” în acest moment ”Nicușor Dan rămâne favorit dacă privim către opțiunile de vot politic ale electoratului bucureștean”.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *