Skip to content
Politică

Gabriela Firea, atac virulent la Iohannis:„ S-a îmbogățit din adopții internaționale dubioase”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis este implicat în adopții „dubioase”.

Firea l-a atacat dur pe Iohannis, cerându-i să clarifice informațiile apărute în presă cu privire la acest subiect.

Iată scrisoarea deschisă pe care Firea i-a transmis-o lui Iohannis:

„În primul rând vreau să aduc o lămurire pe întregul subiect, pentru a clarifica odată pentru totdeauna sensul afirmaţiilor mele despre Klaus Iohannis: eu m-am referit la un candidat la alegerile prezidenţiale, pentru că în opinia mea, ca principiu, România are nevoie astăzi, mai mult ca niciodată, de un preşedinte care să cunoască dificultăţile şi responsabilităţile pe care un părinte le are în interiorul familiei sale.

Tocmai pentru că nu m-am referit în niciun moment la mulţimea familiilor oneste de români care îşi doresc un copil, dar nu îl pot face, clarific faptul că m- am referit la o altă mulţime: cetăţeni fără copii, care au fost implicaţi în traficul internaţional de copii şi care candidează acum la preşedinţia Românei. Este vorba despre o mulţime formată dintr-un singur individ –Klaus Iohannis! Iar romanii trebuie sa stie o realitate despre care actualul candidat la presedintie nu vorbeste absolut deloc, desi nu a negat niciodata implicarea sa in acest caz!

 Propun tuturor românilor să se uite la fapte, la date, la realităţi pe care nimeni nu le-a contestat, si care ne arata un profil total neasteptat pentru cel care doreste sa ajunga Presedinte al Romaniei: Scandalurile legate de traficul internaţional de copii de la începutul anilor 90 reprezintă o pată ruşinoasă pe obrazul României contemporane. Concret, ştim că în România în care noi cu toţii am trăit au existat persoane care au facilitat sau au traficat extrem de cinic copii proveniţi din familii sărace sau din case de copii.  În cazuri unora dintre acei copii, astăzi, în 2014, noi nu ştim care a fost soarta lor, pentru că nimeni nu a mai urmărit evoluţia respectivelor tranzacţii.

 Pentru a nu-mi fi iar răstălmăcite cuvintele, subliniez că nu mă refer la procedurile de adopţie legale, în urma cărora mulţi dintre copiii fără nicio şansă în România au fost incluşi în familii din America de Nord sau Europa, s-au dezvoltat uman şi profesional şi au avut, practic, şansa la o a doua viaţă.

 Mă refer la reţele ilegale, la mecanismele întunecate prin intermediul cărora copiii României au fost trimişi peste graniţă, iar noi acum nu mai ştim nimic despre soarta lor. Cazul Iliut, de la  inceputul anilor 90, este un astfel de caz!

Or, ce cunoaştem în acest moment, o realitate recunoscută de altfel şi de dl. Iohannis, este faptul că domnia sa şi soţia sa au fost implicaţi într-o formă de adopţie internaţională de copii. Sunt cuvintele domnului Iohannis, nu ale mele.  Dl. Iohannis spune că, personal, a fost şofer, iar soţia domniei sale a făcut doar traduceri, dar asta nu exclude fondul problemei: faptul că a cunoscut fenomenul, faptul că a fost în proximitatea unor copii în nevoie şi faptul că a închis ochii şi a mers mai departe după ce misiunea de şofer / traducător a fost îndeplinită.

Or, ce am încercat eu să spun este că dl. Iohannis, ca prezidenţiabil, ca om de stat, ca om care spune că e capabil să aibă grijă şi de alţi semeni de-ai săi, în momentul în care a fost confruntat cu fenomenul adopţiilor internaţionale de copii avea alternativa adopţiei, dar a ignorat-o.

 Din nou, ne referim la un moment istoric în care aceste proceduri erau mult mai facile faţă de prezent, pentru simplul motiv că întregul cadru legislativ era unul extrem de ambiguu.

 Vorbim despre un cetăţean care vrea să fie preşedintele tuturor românilor, dl.Iohannis, care conform declaraţiilor sale din trecut nu avea probleme financiare, achiziţionându-şi la acea dată o casă extrem de spaţioasă doar din banii de meditaţii.

 Dacă tot a cunoscut, din postura activităţii de şofer / traducător pentru familiile venite în România pentru adopţii, cazuri de copii aflaţi într-o stare precară, de ce nu a acţionat într-un sens care să fi făcut astăzi subiectul respectiv unul stins?

Este una dintre întrebările la care domnul Iohannis nu are răspuns. Nu îi solicit eu să răspundă, eu doar ridic un semn de întrebare, pentru că vorbim despre un răspuns pe care cetăţenii acestei ţări au dreptul să îl afle.

Întregul subiect trebuie privit dintr-o perspectivă morală: Klaus Iohannis a fost profesor, a avut contact constant cu copii, dar le spune astăzi tuturor părinţilor din România că în timp ce ei investesc în educaţia copiilor lor, domnia sa preferă personal să investească în imobiliare.

Dl. Iohannis nu a înţeles fondul intervenţiei mele. Dacă nu l-a înţeles, sper că această intervenţie să ajute la clarificarea întregului subiect.

Dar până la urmă, tot răul spre bine. Dacă în urma acestei dezbateri cetăţenii români vor reuşi să afle mai multe despre unul dintre candidaţii la preşedinţie care şi-a ales ca armă fundamentală tăcerea legată de trecutul propriu înseamnă că am făcut un pas înainte.

Poate totuşi, după acest schimb de replici, domnul Iohannis va benevoi să ne spună ce s-a întâmplat de fapt în 1990 cu cei trei copii ai familiei Iliuţ şi poate ne va spune şi în ce a constat remuneraţia domniei sale pentru serviciile sale. În fond, din CV-ul său de posibil preşedinte al României ar fi păcat să lipsească această calificare, şofer al familiilor de străini venite în România după copii de adoptat”, se arată în scrisoarea Gabrielei Firea.

Purtătorul de cuvânt al PSD a prezentat în cadrul conferinței mai multe materiale de presă redactate în acest sens:

Klaus Iohannis – document

Istoricul familiei Iliult –

3 comentarii la “Gabriela Firea, atac virulent la Iohannis:„ S-a îmbogățit din adopții internaționale dubioase”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *