Skip to content
Politică

Gabriela Firea cere Guvernului raportul împrumuturilor contractate: Nivelul de trai al românilor s-a deteriorat

Inquam Photos / George Călin

Datoria publică a României a ajuns la jumătate din Produsul Intern Brut (PIB), iar senatorul PSD Gabriela Firea solicită Guvernului condus de Florin Cîțu să prezinte, de urgență, un raport referitor la împrumuturile contractate și un plan concret de reducere a acestei datorii.

Potrivit Gabrielei Firea, nivelul dobânzilor anuale pe care trebuie să le plătească România este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor.

”Alocațiile pentru toți copiii ar fi putut fi majorate, dacă putere actuală ar avea inimă pentru ei! Demonstrez acum. Pentru că, numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale guvernului este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară.

Datoria publică a depășit 50% din PIB. Solicităm guvernului să respecte legea și să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutați și care este programul pentru reducerea datoriei publice!”, notează Gabriela Firea în mediul online.

”PSD atrage atenția că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu, care se pedepsește conform legii penale”, mai spune ea.

Gabriela Firea menționează că – în conformitate cu prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară – Guvernul Cîțu trebuie să prezinte, în cel mai scurt timp, planul prin care această datorie publică poate fi redusă.

242 de miliarde de lei au fost împrumutate, numai că românii, mai scrie senatorul social-democrat, ”nu au obținut niciun beneficiu concret”. Mai mult, deși s-a anunțat că acești bani vor fi folosiți pentru investiții, ”guvernul tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile”, avertizează Gabriela Firea.

Din păcate, mai spune Firea, ”niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cabinetul Cîțu”, iar nivelul de trai al românilor s-a deteriorat constant.

Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate de Ministerul Finanțelor Publice, au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiții, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligația de „justificare a creșterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanțelor încă din momentul în care aceasta a depășit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîțu în funcția de membru al Guvernului.

Deși a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiții, guvernul tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile”, acuză Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigații și, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cabinetul Cîțu! În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul înghețării alocațiilor, pensiilor și salariilor, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat”, a adăugat ea.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *