Skip to content
Politică Video

Gabriela Firea, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

" "

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro este senatorul PSD Gabriela Firea, vicepreşedinte al formaţiunii politice şi candidatul Partidului Social Democrat la Primăria Bucureştilor.

În cadrul interviului acordat PSnews.ro, a dezvăluit care este motivul pentru care Partidul Social Democrat (PSD) a întârziat cu desemnarea candidaților, subliniind faptul că „foștii miniștri au declinat oferta politică făcută de Liviu Dragnea și nu au dorit să intre în această competiție”.

În același timp, Gabriela Firea a declarat că, deși este convinsă că atacuri vor exista în campania electorala, „unele dintre ele nu foarte elegante”, și-a promis la debutul precampaniei electorale că din partea ei nu vor veni niciodată atacuri și va promova un „discurs pacifist”.

Citește și: De ce a întârziat PSD cu desemnarea candidaților: „Foștii miniștri au declinat oferta domnului Dragnea” EXCLUSIV (VIDEO)

În același timp, parlamentarul a dezvăluit ce implicare va avea preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în campania sa pentru funcţia de primar al Capitalei.

De asemenea, Firea a explicat cum s-a poziţionat anul trecut, când relaţia dintre Dragnea şi Robert Negoiţă (primarul PSD al Sectorului 3) a devenit una tensionată.

Citește și: Ce implicare va avea Liviu Dragnea în campania Gabrielei Firea: Au fost în trecut experienţe în care… EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, Gabriela Firea a dezvăluit motivele pentru care l-ar vrea pe Nicușor Dan viceprimar la Primăria Capitalei: „Eu insist pe această propunere. Eu însămi vin din societatea civilă”.

Citește și: De ce îl vrea Firea pe Nicușor Dan viceprimar: „Eu insist pe această propunere!” EXCLUSIV (VIDEO)

Vicepreşedintele PSD a vorbit și despre principalele sale proiecte pentru Bucureşti, în contextul moştenirii lăsate de primarul general suspendat Sorin Oprescu.

În acelaşi timp, Gabriela Firea s-a exprimat în legătură cu oportunitatea construirii marii moschei, precum şi a Catedralei Mântuirii Neamului.

Citește și: Gabriela Firea, despre proiectele ei pentru Bucureşti, moştenirea lui Oprescu, moscheea şi catedrala EXCLUSIV (VIDEO)

Nu în ultimul rând Firea a dezvăluit secretul unei căsnicii fericite: „cred că ține până la urmă și de înțelegerea dintre parteneri, pentru că dacă nu ar exista iubire, respect și foarte multă înțelegere pentru problemele celuilalt, nu am putea să aniversăm în septembrie șase ani de la căsătorie”.

Citește și: Gabriela Firea dezvăluie secretul unei familii fericite: „Așa sunt eu împlinită!” EXCLUSIV (VIDEO)

Dan Bucura: Bună ziua doamna Gabriela Firea și bine ați venit în studioul nostru, la PSnews.

Gabriela Firea: Bună ziua și mulțumesc foarte mult pentru invitație.

Dan Bucura: Prima oară aș spune – de când sunteți practic candidatul oficial al Partidului Social Democrat, lucru care nu s-a întâmplat de foarte mult timp și atunci prima întrebare pe care v-aș adresa-o este următoarea: cel puțin la nivel vizual și al sondajelor la care noi am avut acces, sunteți candidatul favorit, aveți câteva procente aproape în toate sondajele în fața principalului contracandidat, cel al PNL-ului, domnul Ludovic Orban: Întrebarea ar fi în acest context – de ce nu s-a întâmplat, ce e adevărat nu numai la PSD, s-a întâmplat și la PNL, dar de ce candidatura dumneavoastră a fost anunțată, față de alte campanii atât de târziu, nu doar la dumneavoastră, repet, ci și la celelalte sectoare din București, având, repet în vedere și faptul că totuși stăteați mai bine și puteați poate avea un avantaj strategic să veniți oficial în fața electoratului și să furați startul, să spunem așa.

Gabriela Firea: Aveți perfectă dreptate, analiza dumneavoastră este corectă, noi am avut o intenție, un proiect care din păcate nu s-a finalizat așa cum ne-am fi dorit, președintele PSD, domnul Dragnea, a dorit să prezinte în fața bucureștenilor o echipă care provenea din cabinetul Ponta pentru că prin această modalitate doream să arătăm bucureștenilor cât de importantă este Capitala, cât de mult apreciază Partidul Social Democrat faptul că trebuie să tratăm cu seriozitate și cu mult profesionalism și cu multă bună credință obiectivele ratate din Capitală și în acest fel să aducem cei mai buni oameni, cei mai performanți pe care îi are PSD la ora actuală și care se bucură de notorietate, dar mai mult decât atât de încrederea publicului și care au validat experiența lor în actul administrativ de la Guvern. Din păcate foștii miniștri au declinat oferta politică a domnului Dragnea și nu au dorit să intre în această competiție. Au fost câteva săptămâni în care s-a tot încercat conturarea acestui proiect, nu s-a reușit și atunci a trebuit să începem practic de la 0 analiza noastră în ceea ce privește candidaturile pentru cele 6 sectoare, deoarece în ceea ce mă privește erau deja în lucru mai multe analize, nu vă ascund faptul că ne-am bazat firește și pe cifrele din sondaje care reprezintă până la urmă o apreciere cantitativă, dar mai mult decât atât cred că aprecierea calitativă este cea determinantă și în afară de scorul din sondaje, pe care îl au candidații noștri și pentru București dar și pentru restul țării acontat foarte mult analiza în ceea ce privește programul, proiectul, măcar câteva linii esențiale ale fiecărui candidat, CV-ul său, background-ul său în ceea ce privește corespondența acestuia cu criteriile noastre de integritate precum și capacitatea acelor persoane de a interacționa, de a dialoga, de a avea o relație directă cu acea comunitate pe care o reprezintă. Nu vă ascund faptul că, și dumneavoastră știți, există în România foarte multe persoane notorii, dar asta nu înseamnă că acelea au și capacitatea de a discuta cu cetățenii, de a le oferi soluții, de a empatiza cu problemele lor, știți foarte bine că nu întotdeauna notorietatea este cheia succesului în politică, ea trebuie completată de mult mai multe aspecte care conturează în final portretul robot al unui candidat. Acesta este motivul amânărilor.

Dan Bucura: Apropo de chestiunea aceasta a notorietății și a capacității de a atrage voturi și pe seama ei, legat de persoana dumneavoastră, cât de vulnerabilă credeți că este într-o campanie electorală precum cele cu care ne-am obișnuit, multe dintre ele murdare care au fost în trecut, o femeie? Și dacă vă așteptați și la anumite prejudecăți pe care va trebui să le depășiți din mintea unui anumit segment de electorat, lucruri care să fie nu neapărat atuuri în lupta aceasta politică?

 Gabriela Firea: Vedeți dumneavoastră, noi suntem în micul Paris, marele Paris are la cârma sa o primăriță, doamnă, femeie și tot de stânga. La Praga este tot o primăriță. La Barcelona, de asemenea. Dar nu trebuie să ne raportăm neapărat la aceste exemple care sunt foarte bune și mă avantajează, ci la faptul că deși sunt foarte nouă în politică, aproape 4 ani de zile, am experiență în această zonă, prin prisma faptului că am lucrat peste 20 de ani în presă în domeniile economic, social și în ultimii ani și politic. Nu a fost doar o tangență cu acest domeniu, ci a fost o posibilitate zi de zi de a mă documenta, de a mă informa pentru realizarea interviurilor, pentru realizarea unor anchete, editoriale, documentare de presă. Sunt convinsă că atacuri vor exista, unele dintre ele nu foarte elegante, În ziua în care am avut Comitetul Executiv Național și am fost anunțată în calitate de candidat validat, unul dintre competitori a ieșit la televizor și a spus că nu îmi dă foarte multe șanse pentru că nu crede că bucureștenii vor vota o femeie și care nici nu are background politic și administrativ. Faptul că sunt femeie nu pot să schimb, așa m-a lăsat Dumnezeu, dar celelalte lucruri pot să le schimb și cred că în bine, deoarece nu cred că este un mare avantaj pentru un candidat dacă vine și anunță că are experiență în administrație,iar în acea perioadă nu a făcut foarte multe lucruri bune, ba chiar deloc, mai mult decât atât, dacă activitatea sa din administrație este legată de niște decizii controversate pe care le-a luat municipalitatea la acel moment. Nu vreau acum să dau exemple concrete pentru că s-ar considera că este un atac din partea mea, și am promis la debutul pre campaniei electorale că din partea mea nu vor veni niciodată atacuri, în schimb dacă voi fi criticată sau mi se vor aduce tot felul de acuze nedrepte voi riposta, pentru că este normal, că dacă nu ripostezi atunci ceva, ceva tot este adevărat și atunci este normal ca publicul să aibă ambele variante, și ce spune un contracandidat de-al meu care vrea să mă umilească în public, vrea să mă atace, vrea să mă erodeze, și varianta mea. Publicul decide până la urmă.

 Dan Bucura: Ați anticipat un pic o altă întrebare pe care voiam să v-o adresez legată de tipul de campanie pe care o să o duceți dumneavoastră și la ce vă așteptați. Pe de altă parte, înainte să fiți candidat, ați fost purtător de cuvânt al PSD-ului, o postură în care ați trebuit să fiți vizibilă și până la urmă, că ați vrut, că n-ați vrut, să și atacați politic anumite greșeli, anumite lucruri… asta era întrebarea care urma și poate mai nuanțăm un pic, totuși cam ce tip de abordare în campanie și poate și în precampanie intenționați să aveți și la ce vă așteptați să aveți din partea adversarilor dumneavoastră?

 Gabriela Firea: În cele două săptămâni de precampanie în care s-au scurs până acum și am observat așa că se conturează anumite linii de atac, vreau să vă spun, și puteți verifica în mass-media, există acum arhivă electronică, am promovat un discurs foarte pacifist și mi-am consumat timpul pe care le-am avut la dispoziție, atât la întâlnirile cu reprezentanții presei, cât și cele cu cetățenii pentru a-mi propria mea viziune în mare, pentru că, nu vă ascund faptul, noi lucrăm acum la programul de guvernare local, așa îl numim, împreună cu mai mulți specialiști pe toate domeniile de activitate care țin de responsabilitatea municipalității și în scurt timp vom prezenta public acest program, de aceea foarte multe detalii nu aș vrea să vă dau, nu de alta, dar nu vreau să vă dau toate secretele noastre pentru că s-ar putea inspira contracandidații din programul meu…

Dan Bucura: Rămânem în interviul de astăzi în această zonă a precampaniei…

Gabriela Firea: Sigur. Sunt deschisă ulterior să avem o discuție cât se poate de concretă pe cele mai importante probleme ale capitalei. Repet și concluzionez ca răspuns la întrebarea dumneavoastră, mi-aș dori să fie până în final așa o campanie în care vedeta principală, personalitatea majoră, să fie proiectul pentru București al candidaților și nu personalitatea lor, familia lor eventual, și atacuri care deja au început și în subteran și în suprateran în legătură cu cei care candidează. Pe care eu nu le consider corecte deoarece dacă vrem totuși să mergem către Europa din toate punctele de vedere, ați văzut că acolo în primul rând se întâmplă ce se întâmplă și la noi acum în campanie, că nu maia există posibilitatea să influențezi alegătorii prin daruri pe care le faci, singura posibilitate este aceea de a oferi pliante, flayere, tipărituri prin care să prezinți proiectele, programele și intențiile tale și de asemenea sunt într-adevăr campanii dure, și în Europa și în Statele Unite, dar după cum ați văzut există întotdeauna o limită, și există întotdeauna un duel pe teme, pe problematici și nu în ceea ce privește atacuri care se referă la sexul candidaților și la familia din care provin, la alte aspecte personale.

Dan Bucura: Acum, dacă tot rămânem în sfera aceasta a precampaniei, ați finalizat echipa de campanie? Aveți consultanți? Aveți nume din piața din România? Lucrurile acestea au fost dintotdeauna interesante de pe margine, și oamenii au comentat. Înțeleg, inclusiv contracandidații dumneavoastră, sau nu neapărat ai dumneavoastră, dar cel puțin pe la sectoare că lucrează cu oameni care în trecut au fost în alte tabere, au avut poate alte viziuni. La dumneavoastră cum este din acest punct de vedere?

Gabriela Firea: Aveți perfectă dreptate, așa de întâmplă, și am urmărit și eu cu interes acest subiect. Echipa mea în acest moment este cea politică, pentru că mă sprijin pe organizația PSD București, sunt președinte interimar al acestei organizații, pe structura Organizației Femeilor Social Democrate, tinerii PSD, și de asemenea seniorii social democrați, și în ceea ce privește aspectele tehnice trebuie să îmi dați dreptate aici, mă bucur de un mare avantaj, pentru că am lucrat foarte mult în presă și nu cred că se pune problema la mine să mă ajute cineva să scriu o declarație sau să îmi scriu comunicatul, să pregătesc o apariție media. Deci din acest punct de vedere, singură și cu doi-trei consilieri pe care i-a avut și la cabinetul parlamentar pot să acopăr această problematică. În perioada următoare, dacă va fi nevoie de serviciile unei agenții de marketing politic, de publicitate cu siguranță vom apela, dar până acum nu a fost nevoie.

Dan Bucura: Înțeleg. Ați spus că de fapt în spatele dumneavoastră, cel puțin în momentul de față este structura de la partid, în cazul acesta mă văd nevoit să vă întreb ce implicare va putea avea, de exemplu, domnul Liviu Dragnea în campania Gabrielei Firea?

 Gabriela Firea: Domnul Liviu Dragnea a spus de la început că ne susține pe toți, și pe mine și pe ceilalți primari din întreaga țară, că și-ar dori foarte mult să avem un rezultat bun pentru că acesta s-ar răsfrânge asupra motivării tuturor membrilor și simpatizanților noștri pentru a avea de asemenea un rezultat mulțumitor în noiembrie când vor fi alegeri parlamentare și în urma scorului pe care l-am putea obține, am avea posibilitatea să formăm Guvernul, deoarece ne-a spus că nu va ezita nicio secundă să fie alături de noi în apariții publice, să se susțină, să ne motiveze atunci când ne este mai greu, poate să ne dea un sfat pentru că are mult mai multă experiență și decât mine și decât ceilalți candidați de la sectoare, care așa cum știți sunt la început, și decât foarte mulți candidați din țară care sunt începători, nu sunt oameni care au trecut prin foarte multe mandate, aceea nu cred că vor veni neapărat să ceară sfaturile de la centru. De multe ori este important suportul moral și mai mult decât atât, a fost în trecut experiențe în care candidații și de la PSD, și de la PNL, nu au fost susținuți în totalitate nici măcar de propriile partide și rezultatele s-au văzut, pentru că este dificil să reprezinți un partid, dar nici măcar el să nu te susțină cu toată forța, cu sinceritate, cu toate structurile, cu toate motoarele… și cred că vă aduceți aminte la ce mă refer.  De această dată, simt că toți colegii noștri, poate cu mici excepții, sunt alături de candidați și își doresc ca noi să câștigăm, nu pentru noi personal, ci pentru a face lucruri bune și în administrație așa cum s-a dovedit și recunosc chiar și adversarii noștri, am demonstrat la guvernare, prin guvernul PSD-UNPR-ALDE.

Dan Bucura: Sunteți o echipă, și până la urmă o ofertă pentru București, mă refer la dumneavoastră și la candidații pentru cele 6 sectoare, cu unii dintre aceștia însă aveți o relație mai veche și mai deosebită, mă refer aici în principal la domnul Negoiță de a sectorul 3, dânsul, pentru că am vorbit un pic mai devreme de domnul Dragnea, dânsul nu cu foarte mult timp,a arătat, ca să fiu elegant, și o oareșce diferențe de opinie față de președintele partidului, această relație mai specială pe care o aveți cu domnul Negoiță credeți că ar putea să fie un impediment în relația cu președintele partidului?

 Gabriela Firea: Da. M-ați pus în dificultate. În primul rând răspunsul standard știți care este: ar trebui să îi întrebați pe ei. Dar încerc să un răspuns, și chiar încerc să fie cât se poate de sincer…

 Dan Bucura: O să îi întrebăm și pe ei, sper că măcar unul dintre dânșii să fie alături de noi…

 Gabriela Firea: Vor veni. Din punctul meu de vedere cred că vor veni în perioada următoare și nu au motive să nu participe la un interviu cu dumneavoastră.

De fiecare dată am considerat că sunt foarte bune relațiile mele în politică și ne ajută să avem și o relație personală bună pentru a construi și una de colegialitate, dar avem totuși și propria personalitate și eu cel puțin pretind să mi se respecte faptul că deși sunt nouă în politică, am un cuvânt de spus, am suficientă experiență și nu neapărat să fiu tratată de la egal la egal, dar nici nu pot fi considerată o marionetă, sau nu pot fi considerată o persoană care să poată fi manipulată și dacă la un moment dat un prieten de-al meu are o altă opinie față de președintele partidului sau față de structura de conducere a acestuia, nu ar fi corect să fiu asimilată cu acel punct de vedere și am spus aceste lucruri cât se poate de răspicat, de altfel, eu am o conduită și în viața particulară și în cea profesională, având și copii și o familie numeroasă, trebuie timp mult la dispoziție pentru a acoperi toate nevoile personale și de familie și de serviciu, și de obligații profesionale și atunci nu-mi pierd timpul cu astfel de lucruri. Nu îmi place, și nu am un limbaj dublu, nu îmi place, și nu am o atitudine splidată  pe mai multe paliere, cum spune românul, ce-i în gușă, și-n căpușă. Prefer să simplific toate lucrurile și prefer să sting din față orice potențial conflict, tocmai pentru a nu-mi mânca din energia mea și din timpul meu pe care iată pot să le dedic într-o seară familiei și nu pentru a continua un conflict care a început în timpul zilei. De aceea tuturor celor care au avut dubii în ceea ce mă privește, am spus de la început că eu nu-mi reneg nici familia, nici prietenii, dar asta nu înseamnă că gândim toți la fel și dacă unul dintre noi crede că un drum este mai corect decât celălalt asta nu înseamnă că eu îl urmez orbește și am demonstrat că nu sunt doar vorbe, ci și fapte, apropo de o relație tensionată care a exista la un anumit moment dat între domnii Dragnea și Negoiță. Eu nu am vrut să intru în acest conflict, m-a recuzat, cum se spune, tocmai pentru că am o relație consider de familie cu Robert Negoiță, i-am botezat copilașul, pe Vlăduț, și nu pot să neg acest fapt și nici nu îmi e rușine cu el, dimpotrivă, sunt bucuroasă, sunt mândră că am creștinat un copil. Și, de asemenea, relația mea cu domnul Dragnea este una corectă, și cred că i-am demonstrat în toată această perioadă că pot fi un om loial în senul bun al cuvântului.

Dan Bucura: Un răspuns foarte elegant.

Dan Bucura: Aș vrea să mergem un pic pe niște declarații recente ale dvs. Una dintre ele se leagă de faptul că v-ar plăcea să aveți în echipă un viceprimar ca Nicușor Dan. A fost o declarație pe care unii au comentat-o ca fiind o invitație, alții au văzut-o inclusiv și au comentat-o ca fiind un blat politic. Dacă ați da timpul înapoi ați mai putea face o astfel de declarație? Și poate o nuanțați exact la ce v-ați referit.

Gabriela Firea: Despre blat politic a vorbit cineva în studio la dvs, care se ocupă numai de blaturi politice și probabil de aceea vede peste tot blaturi politice pentru că știe ce face domnia sa, dar asta nu înseamnă că toată lumea face așa ceva. Eu chiar am facut o declaratie cu multa onestitate si o repet. Nu o retrag. Am citit ce a declarat domnul Nicusor Dan, a postat pe Facebook un anunt in care spunea ca-mi multumeste pentru intenția de a lucra cu domnia sa dacă ar fi să intre în Consiliul General. Mi-ar plăcea un viceprimar ca Nicușor Dan și domnia sa a spus că nu se pune problema să intre în astfel de discuții, negocieri nici cu PSD, nici cu PNL și mi se pare normal, și a fost corect răspunsul său, pentru că atâta vreme cât ești într-o competiție și dacă tu crezi că ai șanse, și echipa ta de asemenea crede în reușită, și anunți deja din campanie ești dispus la o adică să devii viceprimar pentru un primar PSD îți destabilizezi întregul staff de campanie. De asemenea, probabil îi dezamăgești pe cei care sunt pregătiți să te voteze. Răspunsul mi s-a părut foarte corect, dar eu insist pe această propunere. Eu însămi vin din societatea civilă. De mine nu se pot lega fapte și acțiuni pe care le-au făcut unii politicieni sau și le-au asumat, chiar dacă nu le-au făcut personal. Tot parcursul profesional al domnului Nicușor Dan îmi arată că este interesat de București, de aproape 10 ani de zile sesizează foarte multe nereguli, unele nu au fost confirmate, dar altele cu siguranță au fost confirmate de realitate și cred că este nevoie de astfel de oameni; fie care sunt acum angrenați politic, fie care au venit acum în această campanie din societatea civilă, cum este domnul Dan care și-a transformat fundația într-un partid și mi se pare un lucru firesc, să încerci să intri și în structura parlamentară printr-o formațiune politică și de asemenea într-un Consiliu General ca și formațiune politică. Subliniez că oferta rămâne deschisă și înțeleg faptul că nu putea să ofere un răspuns în timpul campaniei pentru că demobiliza și staff-ul și alegătorii.

Dan Bucura: Am stabilit că astăzi, în prima noastră întâlnire, să nu vorbim concret de proiecte și de misiunea dvs despre Bucureștiul viitorului. Vă propun să facem un joc de imaginație si sa ne inchipui ca astazi sunteti primarul nou ales al capitalei. Care ar primul lucru pe care l-ati face in aceasta calitate?

Gabriela Firea: Primul lucru este cel pe care îl voi sublinia în campanie, în perioada următoare. Este cel care cred că deranjează pe fiecare bucureștean sau cetățean care trece prin București și acest aspect îl cunoaște și dvs. Capitala noastră pare că nu mai respiră, pare că este sufocată. Atât în ceea ce privește traficul, lipsa parcărilor, dar și aspectul. Știți foarte bine că avem o lege care interzice reclamele pe clădiri. Bucureștiul are clădiri forte frumoase, unele dintre ele sunt comparabile cu cele din capitalele europene, dar multe dintre ele sunt mascate de reclame, acestea ar trebui imediat date jos. Nu-ți trebuie un an sau un mandat să faci curățenie în Capitală. Nu este posibil la Universitate să arate atât de urât și clădirile frumoase, cu arhitectură deosebită să fie acoperite de reclame. Acest lucru se poate face în primul minut. În următoarele ore, să spunem, mi se pare absolut normal să chemi alături de tine pe toți cei implicați în curățenie. Bucureștiul este foarte murdar, foarte prăfuit. Avem un grad foarte ridicat de poluare. Curățenia nu cred că se face invocând că nu ai buget și nu te-a ajutat Ministerul nu știu care. Acest lucru ține mai degrabă de curățenie. Și credeți-mă, eu fiind femeie, pot să fac curățenie și după 10 bărbați că asta fac aproape și acasă. Orice femeie este mult mai înclinată să facă curățenie, ceea ce îmi doresc foarte mult să fac în București. Proiectul meu de suflet va fi cel de degajare a traficului din București pentru că el deja ne determină să ne schimbăm stilul de viață și nu este normal. Ne determină deja să începem să ne închidem într-o zonă în care avem acces și să renunțăm la plăcerile noastre personale de a merge la un teatru, la un film, de a ne duce copilul poate la o școală sau o grădiniță mai bună din cauza traficului. Există câteva soluții care puteau aplica imediat și se pot în continuare cu bunăvoință, fără să necesite bugete foarte mare. Vedeți dvs. , s-a început dar nu s-au alocat fonduri suficiente în continuare și îmi pare rău că și acum în bugetul care a fost adoptat de majoritatea PNL nu s-a insistat pe acest obiectiv, de exemplu acele parcări la marginea bucureștiului care ar fi putut prelua multe dintre mașinile celor care vin din zona limitrofă și care și pentru ei ar fi fost un mare avantaj, pentru că-și lăsau mașina la marginea capitalei și de acolo să fi avut un transport public civilizat. Nu poți să-i ceri cuiva să-și lase mașina în zona limitrofă așteptând ore în șir în condiții improprii că vine poate peste o oră un mijloc de transport în comun. Această variantă fiind opțională. Să nu se înțeleagă că Gabi Firea a anunțat că ea dacă devine primar că toți cei care vin din Ilfov, Giurgiu, Ialomița trebuie să-și lase musai mașina la intrarea în Capitală. Opțional, pentru cine dorește. Dar așa se întâmplă în marile capitale europene. Această măsură și aceste parcări la graniță sunt însoțite de măsuri de dezvoltare a traficului și al transportului public, dar este inacceptabil să avem 1.000 de autobuze Mercedes, dintre care doar 670 să fie funcționale pentru că celelalte sunt folosite, și atenție – mi s-a părut incredibil – sunt folosite pentru piese. Nu este normal să folossești 300 și ceva autobuze Mercedes pentru piese și să ai un parc auto cât de cât corespunzător necesităților. A fost o strategie total greșită în ceea ce privește organizarea flotei. Cred că de aici trebuie să pornească regândirea sistemului de transport pe toate coordonatele – dacă vrei să fluidizezi trebuie să-i oferi cetățeanului transport public de mare calitate, transport public civilizat, să-i facă plăcere să-și lase mașina în fața scării de bloc și s-o folosească doar în weekend, pentru că așa se întâmplă în toată lumea civilizată. În condițiile date noi nu-i putem obliga pe cetățeni să renunțe la mașină, câtă vreme nu-i oferi un transport public de calitate, cu un orar predictibil, foarte bine respectat, cu un traseu clarificat. Deocamdată, din punctul meu de vedere, cu mici excepții, este un haos.

Dan Bucura: Practic ați criticat, și nu indirect ci chiar direct, una dintre măsurile luate de fostul primar Sorin Oprescu. Motiv pentru care nu pot să nu vă întreb – Reținerea și inculparea lui Sorin Oprescu pentru fapte de corupție este cumva decontabilă în bucătăria PSD, atâta vreme câtă vreme ca origine și ca politician acestea provine din PSD și cel puțin la una dintre candidaturi a fost susținut de PSD?

Gabriela Firea: Autobuzele foarte scumpe și foarte multe s-au luat pe mandatul domnului Videanu. Pe mandatul domnului Oprescu s-a spus că nu mai sunt bani foarte mulți pentru întreținere și s-a luat o decizie care ne-a adus în această situație, în care să imobilizezi foarte multe autobuze doar pentru a le folosi pentru piese, ceea ce mi se pare o eroare de management. Cât privește deconturile mandatului Oprescu, știți foarte bine, el a candidat un mandat ca independent, iar al doilea mandat pe sigla USL și a fost votat și de social-democrați și de liberali. Chiar a fost făcut un studiu – Câți liberali l-au votat pe independentul provenit din PSD Oprescu – și era covârșitor, erau mulți  liberali care au crezut în proiectul său. De aceea eu mă și feresc că roata poate fi îndreptată doar de mine. Au fost cu siguranță făcute lucruri, dar nu a existat în ceea ce privește Bucureștiul o coordonare foarte bună a activității a primarului General al Capitalie cu primarii de sector și cu ministerele. Eu acest lucru mi-l propun și cred că datele mele personale mă recomandă mai mult decât pe ceilalți candidați. Am avut rezultate în mediul privat, nu am fost doar jurnalist, am fost și manager de presă și principala mea responsabilitatea  a fost aceea de a coordona echipele. Cred că am această capacitate de a aduna la aceeași masă și de a pune de acord mai multe personalități, chiar și dificile, mai multe instituții și cred că o coordonare foarte bună între Primarul General al Capitalei, Consiliul General, primarii celorlalte sectoare, dar și Ministere – Transporturi, Fonduri Europene, Economie, Mediu, de asemenea Muncă, Educație, Sănătate, pentru domeniile care țin de aceste foarte importante nevoi ale cetățenilor – vor da un rezultat foarte bun. Vorbeam acum puțin timp despre necesitate unor amendamente fundamentale ca structură pe legea Capitalei. Exact aceste lucruri vreau să le stabilim împreună și mi-aș dori ca parlamentari de la toate partidele politice să fie de acord cu mine, că ne-am epuizat timpul și credibilitatea în fața bucureștenilor dacă în continuare vom merge doar pe discurs politic și vom dori să rezolvăm problemele strict politice și ne vom gândi în momentul obținerii mandatului deja la campania electorală de peste patru ani. E normal și în acestă logică este și invitația pentru Nicușor Dan, să lucrăm împreună după alegeri petnru ca în urma noastră să rămâna ceva. S-au pierdut mult prea multe șanse, mult prea multe idei și proiecte din orgolii politice și din ideea că tot ceea ce faci este pentru următoarea campanie. Mi-aș dori să am proiecte care au finalizare în primul an și să vin cu un raport după primul an de activitate, după al dooilea an, nu la final de mandat să vin să vă spun „asta v-am promis în campanie, dar nu m-au lăsat următorii” și să încep să enumăr vinovații. Care sunt promisiunile anuale, care sunt rezultatele și cetățenii pot mult mai repede să-și dea seama mult mai repede dacă am fost eficientă nu să aștepte patru ani.

Dan Bucura: Aș vrea să comentăm foarte pe scurt o idee pe care am văzut-o recent lansată de dvs și care lansată în trecut de Victor Ponta a iscat controverse. Este vorba de ideea aceasta de construire a unei moschei în Capitală. Am văzut că poziția dvs. a fost de organizare a unui referendum pentru a consulta cetățenii. De ce ați avut acestă poziție în momentul în care premierul de la acea vreme a lansat această idee în spațiul public. Și cum vedeți dvs. finalizarea acestui proiect?

Gabriela Firea: În primul rând, nu m-a întrebat nimeni în acel moment, chiar nu am fost întrebată nici de jurnaliști, nici de cetățeni, care este opinia mea în legătura cu acest obiectiv. Eu am făcut această afirmație în contextul în care eu sunt un creștin ortodox practicant, așa cum este aproape 90% din Romania, dar asta nu înseamnă că nu respectăm celelalte confesiune, fiecare parte trebuie să-și găsească un loc în această țară în care să se reculeagă. Sunt la curent cu toate temerile românilor cu privire la ceea ce se întâmplă în Europa, cu atentatele la Bruxelles, la Paris. Și toată această teamă a tuturor că islamisul nu duce la diversitate culturală și prieteni pe care ți poți face, eu am prieteni musulmani, ci și un pericol lângă tine. De asemenea, construirea unei moschei a fost privită ca un potențial pericol pentru o țară, care înseamnă acum o oază de stabilitate. Am văzut și declarația fostului președinte, Traian Băsescu, care spunea că dumnealui nu este de acord cu construcția unei astfel de moschei, gândindu-se la refugiați, la studenții musulmani și la un focar permanent de emoții de instabilitate. Nu cred că trebuie să lansăm totuși astfel de stări de panică în rândul bucureștenilor și în rândul românilor. De aceea spuneam, haideți să-i întrebăm pe ei. Să nu mai luăm decizii doar după cum credem noi că este bună o declarație politică într-un anumit context sau ne ridică din mulțime. De multe ori declarațiile politice sunt menite să te facă vizibil, să ajungi pe prima pagină. Pentru toate proiectele majore mi se pare important să-și spună bucureștenii punctul de vedere, pentru că ei vor fi de acord cu soarta orașului în care trăiesc. Mai mult decât atât, nu sunt de acord nici cu celălalt tip de mesaj care vine și spune „eu dacă ajung primar general al Capitalei nu semnez autorizația de construcție” pentru că asta spune că dacă tu ajungi primar al Capitalei nu respecți legislația. În primul rând, există o cronologie a eliberării documentelor. Există de asemenea legislație în vigoare care însoțește cronologia cricuitului evenimentelor. Pun și eu întrebarea și sper retoric – În momentul în care încep dezbaterile ai depus planul urbanistic zonal, referitoare și la moschee, și toate documentele sunt întocmite, și se eliberează certificatul de urbanism, primarul nu va respecta legea? Acel primar care va fi. Eu cred că este o greșeală să anunțăm, mai ales acum când se duce o luptă acerbă a instituțiilor cu politicienilor pentru ca aceștia să fie voiți sau nevoiți să respecte legea. Trebuie să ținem cont, când facem astfel de declarații, de toate aspectele și de cele de politică internațională, și de legislație, și în primul rând de voința cetățenilor.

Dan Bucura: Cred că știu către cine ar trebui adresată întrebarea despre care vorbeați dvs. și promit că cel puțin eu la PSnews voi încerca să o detaliez. Acum, m-ați provocat spunând ceea ce știam foarte mulți dintre noi – că sunteți un creștin ortodox, motiv pentru care aș continua cu o altă întrebare: este un subiect legat de Catedrala Neamului și de posibilitatea terminării ei cu o finanțare importantă venită și din partea bugetului Capitalei. Bucureștenii au fost până acum împărțiți – unii au spus că e bine, alții au spus că cu banii aceia s-ar putea face altceva, motiv pentru care vă întreb care este viziunea dvs. inclusiv financiară, legată de acest subiect?

Gabriela Firea: Eu susțin finalizarea cât mai rapidă a Catedralei Mântuirii Neamului în primul rând pentru faptul că, din toate documentele pe care le-am citit și întâlnirile pe care le-am avut cu înalți prelați am înțeles că aceasta nu este doar încă o biserică, așa cum se folosește acest clișeu în spațiul public, ci este o clădire de cult multifuncțională în care vor fi spații educative pentru copii, spații de afterschool, școală de duminică, bibliotecă, posibilitatea de a organiza concerte de muzică clasică. De asemenea, posibilitatea de a veni pentru mai multe activități spirituale confesionale dar și culturale și educaționale pentru tineri și de asemenea va fi un punct de atracție deosebită a Capitalei și a întregii țări. Ne place, nu ne place, până în acest moment, Palatul Parlamentului care s-a construit acum 30 de ani cu mari sacrificii și au fost demolate nu doar case, ci și vieți ale oamenilor, a devenit acum principalul punct de atracție al Capitalei României, cel puțin pentru turiștii din străinătate. De ce să nu avem o Catedrală la care să vină turiștii și români și străini, repet, pentru mai multe genuri de activități, nu doar pentru a se ruga, nu doar pentru a reflecta. Eu din această perspectivă sunt o militantă a finalizării acestei construcții, așa cum s-a spus până acum în 2018 și mi-aș dori foarte mult să particip și eu la inaugurarea ei.

Dan Bucura: Ultima întrebare sau ultima parte a interviului nostru de astăzi aș vrea să o dedicăm familiei dvs. – foarte multă lume poate știe dar totuși cred că ar fi bine să ne spuneți cum arată această familie și știm că aveți trei copii, să vă trăiască!

Gabriela Firea: Doamne, ajută!

Dan Bucura: Și aș continua întrebarea pentru ca dvs. după aceea să aveți răspunsul complet – aveți un proiect personal de a ajunge la Primăria Capitalei, soțul dvs. are un proiect personal de a reajunge la Primăria Voluntari, dacă ambele proiecte ies, timpul va trebui să vi-l gestionați destul de greu pentru că o Primărie presupune și foarte mult timp. Cum veți împărți, practic, munca de administrație cu problemele de familie?

Gabriela Firea: Vă spun foarte sincer, fără a fi considerată o canonică, sunt un om care lucrează și a lucrat foarte mult și acum, fără să am un mandat de primar general al Capitalei. Îmi iau în serios munca de parlamentar, precum și activitatea politică iar înainte, în presă, lucram de dimineața până seara și dvs. știți foarte bine că nu există un program normat în jurnalism – poți să lucrezi și în anumite zile din weekend, poți să ai interviuri dimineața la prima oră sau foarte târziu, sau întâlniri pentru documentare. Cum s-ar spune, eu chiar sunt antrenată pentru activitate intensă. Bineînțeles, avem cinci copii – soțul meu are doi copii mari, eu unul mare de 20 de ani și împreună doi copii mici și încercăm pe cât posibil amândoi să facem în așa fel încât să fim cât mai mult împreună, desi amândoi suntem dedicați profesiei. Cred că nu ne-am descurca foarte bine dacă n-am avea ajutoare de nădejde – mama mea mă ajută foarte mult la creșterea copiilor mici. De asemenea, cumnata mea, sora lui Florin, ne ajută extraordinar de mult și acest ajutor al familiei ne permite să ne dedicăm ore multe profesiei. De asemenea, cred că ține până la urmă și de înțelegerea dintre parteneri pentru că dacă nu ar exista iubire, respect și foarte multă înțelegere pentru problemele celuilalt, nu am putea să aniversăm în septembrie șase ani de la căsătorie. Nu spun că e ușor, dar eu le îndemn pe toate domnișoarele și doamnele care urmăresc acest interviu să nu își neglijeze studiile și cariera și de asemenea să devină și mame și soții pentru că un om împlinit, din punctul meu de vedere, este cel care intră cu toată voluptatea la modul pozitiv în viață și nu se ferește de greu. E adevărat, varianta cea mai simplă este să alegi o cale ușoară, să alegi o cale în care să îți conservi timpul pentru tine și nimic nu e posibil în viață fără sacrificii, dar mulțumirea și satisfacția deplină e atunci când ai și o împlinire profesională și o împlinire în familie și le sfătuiesc pe toate tinerele cu care intru în contact și în discuții să încerce să aibă copii, nu neapărat că nu se poate fără copii, așa cum greșit s-a înțeles din declarația mea din campania electorală. Am spus că așa sunt eu împlinită și așa mi-am dorit de când eram foarte tânără să fiu și mamă. Este felul meu de a fi. Nu înseamnă că cei care nu gândesc așa nu sunt oameni de bună credință sau nu sunt oameni de apreciat, dar fiecare vorbește despre el și își asumă aceste lucuri în viață și mi-a părut rău că s-a interpretat într-un alt mod acea afirmație a mea. De fapt, nu afirmația mea a fost deranjantă, ci cum a fost ea transmisă mai departe și a fost pur și simplu transformată în ceva odios și nu mi-am dorit acest lucru.

Dan Bucura: V-ați ales și cu o sancțiune totuși de pe urma acestui lucru.

Gabriela Firea: Cu un avertisment, nu cu o sancțiune, dar, repet, eu am spus un lucru și acesta a fost răstălmăcit pentru că eram într-o campanie și atunci orice cuvânt este întors pe toate fețele și folosit împotriva ta. De aceea, de această data sunt convinsă că nu voi mai da prilejul unor astfel de interpretări pentru că voi fi eu însumi, și apropos că mă întrebați de consultanți, prefer să fiu eu cea care mă știu și măcar dacă greșesc să o fac pe mâna mea, nu a consultanților.

Dan Bucura: Vă mulțumesc pentru prezența alături de noi, vă dorim succes și vă așteptăm cu drag la următoarea noastră întâlnire.

Gabriela Firea: Mulțumesc foarte mult. Promit să revin!

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *