Skip to content
București Știri locale

Gabriela Firea renunță la taxa Oxigen. Decizia trebuie validată de Consiliul General

Inquam Photos / Ilona Andrei

Primarul general Gabriela Firea a anunțat marți că renunță la vinieta Oxigen și la interdicțiile de acces în centru după ce la sondajul organizat pe Facebook, unde întreba dacă bucureștenii sunt de acord cu introducerea vinietei Oxigen, a primit circa 60.000 de comentarii, peste 90% împotriva introducerii taxei, și circa 2,5 milioane de vizualizări. Pentru ca decizia sa fie implementată, ea trebuie validată de Consiliul General, acolo unde Gabriela Firea are majoritatea.

”Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General în luna martie și decizia este că renunț la vinieta Oxigen. Voi veni cu un proiect de anulare, dar asta nu însemnă că vom renunța. Nu abandonez proiectul Oxigen fiindcă el cuprinde mai multe proiecte, planatrea de copaci, achiziționarea de mașini mai puțin poluante, piste de biciclete, verificarea șantierelor poluante, străzi, poduri pasaje.”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul a declarat că rezultatele sondajului organizat pe pegina de Facebook sunt foarte clare, cetățenii nu sunt de acord cu taxa și restricțiile.

Vrem mai multe autoturisme în trafic? Se pare că da. Vrem să avem mai multe mașini poluante în trafic? Se pare că da. Această consultare populară a relevat un răspuns foarte clar, cetățenii resping ideea de restricție și vinietă ecologică. Noi în acest moment nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care a avut succes în toată Europa”, a spus Firea.

Primarul general a spus că dacă va câștiga alegerile nu va reveni cu vinieta ecologică, informează hotnews.ro.

Primarul a declarat că va face presiuni asupra Ministerului Transporturilor și a Guvernului, ca să finalizeze lucrările la Șoseaua de Centură și la magistrala de metrou M5, proiecte care vor reduce considerabil poluarea din Capitală.

Teoretic, Vinieta Oxigen a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, dar primarul Gabriela Firea a anunțat că va aplica amenzi abia din luna martie celor prinși că circulă cu mașina în București fără să plătească sau în zona în care nu au voie. O parte dintre cetățeni au plăti deja vinieta pentru tot anul sau pe câteva luni. Mai mult, primăria a montat deja o parte dintre camerele și indicatoarele care monitorizau ce mașini circulă fără vinietă și dacă mașinile poluante intră în zona centrală a orașului (ZACA).

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen începând cu 1 ianuarie 2020 pentru mașinile sub Euro 4 care circulă în București, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului chiar dacă plătesc vinieta. Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.

Potrivit hotărârii în vigoare, autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București din 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024.
Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului„, se arata în proiectul de hotărâre.

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:

-cele electrice și hibrid

-scuterele și motocicletele

-cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități

-cele destinate transmisiunilor radio și tv

-autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public,

-servicile publice comunitare pentru situații de urgență

-Societatea Națională de Cruce Roşie din România

-servicile de ambulanță

-Societatea Transport Bucuresti STB

-cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare

-cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului

-cele preväzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -P-ta Victoriei.

1 comentariu la “Gabriela Firea renunță la taxa Oxigen. Decizia trebuie validată de Consiliul General

  1. COMUNICATUL PARTIDULUI DREAPTA CONSERVATOARE DECIZIE LUATA DE STAN STEFAN PRESEDINTELE ACESTUI PARTID:

    Din respect fata de cetatenni , dar si pentru ca Partidul Dreapta Conservatoare , a carui presedinte sunt nu poate ramane indiferent la revolta cetatenilor cu privire la aceasta taxa OXIGEN , introdusă prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 539/2019
    (pentru simplificare, Hotărârea 539/2019). Partidul Dreapta Conservatoare a depus la data de 20.02.2020 plangere penala la DNA, fata de primarul general al Mun.Bucuresti ,pentru modul in care aceasta taxa a fost adoptata totodata vom solicitat procurorilor DNA, indentificarea si tragerea la raspundere penala a celor care se fac vinovati de adoptarea acestei taxe in mod ilegal , Sa fie clar pentru toata lumea si pentru toate partidele politice care spun ca interesul lor e legat de cetateni in tot ce fac .Partidul Dreapta Conservatoarenu contesta la DNA dar si in instanta in data de 17.02.2020 nr dosar de instanta 4456/3/2020 măsurile luate în cadrul taxei oxigen pe care le consideram oportune (nu oportunitatea lor le contestam ci legalitatea), urmeaza ca Partidul Dreapta Conservatoare sa conteste in instanta si sa depuna la DNA alte si alte plangeri penale pe astfel de taxe nenorocite dar si cu privire la alte abuzuri ale statului fata de cetateni .

    Presedinte al Partidului Dreapta Conservatoare
    Stan Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *