Skip to content
Politică

Gabriela Firea rupe tăcerea: cum arată lupta ei contra lui Băsescu, Orban şi Nicuşor Dan EXCLUSIV INTERVIU

În cadrul unui interviu acordat redacției PSnews.ro, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit despre intențiile pe care le are pentru București, dar si situația din sondaje.

În același timp, Gabriela Firea a comentat speculațiile potrivit cărora fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici ar candida atât pentru Primăria Bucureştilor, cât şi pentru Primăria Sectorului 1.

Totodată, Firea a vorbit despre contracandidații pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan și Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, Gabriela Firea a explicat, în exclusivitate pentru PSnews.ro care mai este situația dosarului în care a făcut plângere pe numele fostului președinte Traian Băsescu.

Reporter PSnews.ro: Cum staţi în sondajele interne ale PSD pentru Primăria Capitalei?

Gabriela Firea: În condițiile în care nu am fost anunțată drept candidată a PSD, mă situez foarte aproape de scorul partidului și la distanță destul de mare în fața contracandidaților luați în calcul de autorii sondajului la momentul respectiv. PNL a schimbat între timp candidatul și încă nu avem măsurători referitoare la noul candidat.

Reporter PSnews.ro: Care sunt candidaţii de până acum ai PSD pentru sectoare?

Gabriela Firea: Suntem pe de o parte în așteptarea rezultatelor tuturor sondajelor din sectoare, iar pe de altă parte suntem în plin proces de negocieri cu partenerii noștri. Așa că la ora asta nu vă pot confirma numele niciunui candidat, mai ales că am decis, și este firesc să fie așa, să anunțăm echipa completă: candidatul pentru funcția de primar general, candidații pentru primăriile de sectoare, pentru Consiliul General și cele locale.

Reporter PSnews.ro: Este sau a fost vreodată Laura Chiriac (purtătorul de cuvânt al ALDE) susţinută de PSD pentru Sectorul 1?

Gabriela Firea: Nu are cum să fi fost sau să fie, pentru că, așa cum vă spuneam, negocierile sunt în plină desfășurare, deci nu e nimic stabilit încă. Cel mult va fi, presupunând că vom ajunge la o soluție comună cu ALDE pentru București și că această soluție o va include pe Laura Chiriac.

Reporter PSnews.ro: S-a vehiculat candidatura fostului ministru de Finanţe Eugen Teodorovici atât pentru Primăria Bucureştilor, cât şi pentru Primăria Sectorului 1. A existat vreo discuţie legată de aceste ipoteze?

Gabriela Firea: S-au vehiculat multe nume, cert e că nu s-a luat în calcul nicio variantă fără acceptul persoanei respective de a fi evaluată.

Reporter PSnews.ro: Este europarlamentarul Mircea Diaconu o altă variantă pe care ar merge PSD pentru Primăria Generală?

Gabriela Firea: Nu pot nici să confirm, nici să infirm această informație.

Reporter PSnews.ro: Dumneavoastră i-aţi vota pe politicienii sus-menţionaţi?

Gabriela Firea: Este foarte puțin important pe cine ar vota Gabriela Firea, ca simplu cetățean. Iar în calitatea pe care o am, de vicepreședinte al PSD, orice răspuns aș da la această întrebare ar implica partidul, ceea ce ar putea conduce la concluzii eronate. Prin urmare, sunt nevoită să mă abțin.

Reporter PSnews.ro: Ce părere aveţi despre cei doi contracandidaţi care deja au fost stabiliţi pentru Primăria Generală: Ludovic Orban şi Nicuşor Dan? Dar despre Traian Băsescu, dacă se va lansa în bătălia electorală?

Gabriela Firea: Toți candidații sunt importanți și redutabili, dar ceea ce contează cu adevărat este cum îi percep bucureștenii și în ce măsură vor fi convinși de argumentele lor.

Reporter PSnews.ro: În momentul de faţă, protocolul PSD-UNPR a devenit unul pur formal, care nu implică o susţinere pentru candidaţii progresişti la nivelul Capitalei sau la cel al sectoarelor. Cum vi se pare această situaţie?

Gabriela Firea: Protocolul PSD-UNPR nu a devenit în niciun caz altceva decât a fost în momentul semnării sale. Tocmai pentru a elimina orice speculații, am lăsat la latitudinea tuturor organizațiilor decizia de face sau nu alianțe electorale. Dar și în locurile unde nu vor exista alianțe, va fi un pact de neagresiune între cele două partide. La București, în ciuda faptului că UNPR a anunțat că va merge pe cont propriu, prezentând și un calendar în acest sens, lucrurile nu sunt încă definitiv tranșate și nu exclud încă varianta unei colaborări.

Reporter PSnews.ro: Care este programul dumneavoastră pentru Bucureşti?

Gabriela Firea: Ar fi puțin deplasat să îmi prezint programul înainte de a fi nominalizată, plus că programul va fi prezentat împreună cu echipa de candidați, într-un concept unitar. Pot să vă spun însă că obiectivul central al programului nostru va fi creșterea calității vieții bucureștenilor, iar toate politicile publice pe care ni le propunem vor fi subsumate acestui obiectiv.

Reporter PSnews.ro: Care consideraţi că sunt avantajele dumneavoastră în raport cu ceilalţi candidaţi?

Gabriela Firea: Despre calitățile mele personale prefer să-i las pe alții să vorbească. Un avantaj important însă este susținerea unui partid ca PSD, o susținere pe care mulți candidați și-ar dori-o. Și aș mai adăuga faptul că întotdeauna mi-e teamă ca nu cumva să-i dezamăgesc pe cei care mi-au acordat încrederea, fie că vorbim de cei care mă votează sau de colegii care mă susțin, iar acest lucru îmi dă o energie nebănuită care mă ajută să-mi ating întotdeauna obiectivele.

Reporter PSnews.ro: Cum sună pentru bucureşteni ideea de a avea o femeie ca primar general? Este o bilă albă sau una neagră?

Gabriela Firea: Pentru asta ar trebui să-i întrebați pe ei. Cred că ar trebui să fie o bilă albă, în cazul în care voi fi desemnată să candidez, dar nu pentru mine, ci pentru PSD, fiindcă o astfel de decizie valorează mai mult decât orice cote de gen impuse prin lege.

Reporter PSnews.ro: Care mai este situaţia dosarului în care dumneavoastră aţi făcut plângere penală pe numele lui Traian Băsescu? Din ce cauze a eşuat medierea? De ce procurorul a eliminat din rechizitoriu acuzaţia de şantaj, lăsând-o doar pe cea de ameninţare?

Gabriela Firea: Medierea presupune găsirea unei soluții amiabile de stingere a litigiului. Dacă medierea a eșuat, însemnă că acea soluție nu a fost găsită. Mai mult nu vă pot spune, pentru că toate detaliile procesului de mediere sunt strict confidențiale.
În ce privește decizia procurorului, nu am nici căderea și nici pregătirea juridică pentru a face un astfel de comentariu. Singurul care vă poate răspunde este procurorul de caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *