Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Gabriela Firea vs. Nicușor Dan: Cum comunică în campania electorală și ce strategii și-au ales

psnews.ro
" "

Gabriela Firea și Nicușor Dan sunt marii favoriți la alegerile locale din 2020 pentru Primăria București. Dacă actualul primar vine cu experiența și cu ajutorul instituției pe care o conduce, candidatul susținut de PNL-USRPLUS se vede nevoit să aibă o strategie mult mai dură decât cea din 2016.

Nicușor Dan

Nicușor Dan trebuie să demonstreze că poate să o învingă pe Gabriela Firea în cursa pentru alegerile locale din 2020, după ce în 2016 a pierdut în fața candidatei PSD. În acești 4 ani, relația dintre Nicușor Dan și PNL s-a schimbat complet, la fel și strategia de campanie.

" "
" "

În campania electorală din 2020, Nicușor Dan generează foarte multe mesaje negative. Candidatul sprijinit de USRPLUS-PNL vorbește despre toate problemele din lume, încât la un moment dat există riscul ca cetățenii să se resemneze și să aibă un electorat nemotivat.

Nicușor Dan și echipa PNL încearcă de câteva luni să construiască un val de ură împotriva Gabrielei Firea. Până în prezent, n-a reușit. Dar această politică „de gherilă” pe care o practică nu i se potrivește deloc, deoarece Nicușor Dan nu e candidatul pe care să-l trimiți într-o bătălie. În 2016, la dezbaterile la care a participat împreună cu Gabriela Firea, Nicușor Dan a fost surclasat de candidata PSD.

Ulterior, Nicușor Dan a încercat să îndrepte ura anti-PSD spre Gabriela Firea și să construiască asocierea dintre PSD și primarul de București. Nu poate ascunde nimeni greșelile PSD, dar valul de ură anti-PSD și-a pierdut din putere odată cu alegerile europarlamentare din 2019 și cu plecarea de la guvernare. Dan Barna ar fi trebuit să știe asta cel mai bine.

De ce nu obține rezultatele mult așteptate cu această campanie anti-PSD și anti-Firea? În primul rând, pentru că a apărut pandemia coronavirus și Nicușor Dan n-a înțeles schimbările pe care aceasta le-a produs. În al doilea rând, el însuși este susținut de un PNL care guvernează și face greșeli grave. Greșeli care ajung să fie criticate de electoratul USRPLUS. E o contradicție în interiorul USRPLUS-PNL care blochează o reacție comună.

Comunicarea lui Nicușor Dan pe subiectul pandemiei coronavirus a fost atât de slabă încât de fiecare dată și-a tras un glonț în picior. Abia în iulie, Nicușor Dan a propus 10 măsuri pentru combaterea pandemiei. Și atunci a propus măsuri care fuseseră deja aplicate.

Când Primăria București, prin vocea Gabrielei Firea, a anunțat că va testa un număr foarte mare de cetățeni, Nicușor Dan s-a grăbit să critice decizia primarului, deși el ceruse mai multe teste.

Testarea pe care o începe astăzi este inutilă, întrucât: 1) testele au un grad mare de eroare, 2) nu are un eșantion reprezentativ și 3) dublează testarea Ministerului Sănătății, care operează cu teste potrivite și cu eșantioane reprezentative”, spunea Nicușor Dan. O declarație foarte slabă. Testarea, indiferent în ce condiții se face, e cea mai bună decizie de prevenire a pandemiei coronavirus.

Nicușor Dan a mai făcut o greșeală mare când a ales că comunice precum o făcea Liviu Dragnea. „Sunt convins că vor încerca să fabrice, în continuare, probe așa-zis compromițătoare, să inventeze false dosare și dovezi”, scria pe Facebook pe 5 august. Un mesaj care nu are absolut niciun sens într-o campanie electorală. Nicușor Dan ne spune că dacă ar exista astfel de dosare, ele ar fi fabricate. Adică justiția umblă cu dosare fabricate și ajungem la o dezbatere anti-procurori.

Candidatul USRPLUS-PNL a lansat site-ul bucurestiumilit.ro unde oamenii si-au spus toate problemele din oraș. Site-ul respectiv este o sumă uriașă de mesaje negative. În tot acest timp, ideea „de ce Nicușor Dan ar fi mai bun decât Gabriela Firea” nu se mai vede în comunicarea și campania lui. Persistă puternic doar ideea că bucureștenii trebuie să-l voteze pe Nicușor Dan pentru a scăpa de Gabriela Firea.

Gabriela Firea

Cel mai bun lucru pe care îl face Gabriela Firea e acela că evită multe conflicte politice. Punctul ei vulnerabil îl reprezintă raportul celor 4 ani la conducerea orașului. Nu au fost 4 ani ideali sau plini de realizări, ceea ce a dus la dezamăgirea unor votanți.

Spre deosebire de Nicușor Dan, primarul din București livrează mesaje pozitive și a reușit să-și transforme propriul nume într-un brand. Gabriela Firea a devenit ea însăși un brand, mult mai apreciat decât brand-ul PSD, și încearcă o apropiere de electorat. Numai că uneori alege să nu le răspundă cetățenilor nemulțumiți și nici nu încearcă să-i recucerească pe aceștia.

În spatele unui bărbat puternic stă FIREA unei femei”. „Frica nu este în FIREA oamenilor”. „FIREA lucrurilor”. „Adevărul e în FIREA oamenilor”. Sunt doar câteva exemple din mesajele rostogolite de Gabriela Firea în social media. În mesajele ei a păstrat roșul specific PSD-ului și uneori a optat și pentru roz, mai ales pentru mesajele care se adresau femeilor.

În condițiile acestea, să încerci să provoci un val de ură e o muncă foarte dificilă și potrivită pentru un animal politic, nu pentru Nicușor Dan.

Gabriela Firea a evitat asocierea cu PSD în grafica sa de campanie. Nu vrea să deconteze pentru greșelile partidului, dar o va face oricât va fugi de asta. PSD nu a devenit un partid prietenos cu electoratul și nu se simte o apropiere între partid și votanți. Vestea bună pentru Gabriela Firea e aceea că și Nicușor Dan ar putea deconta pentru greșelile PNL dacă va continua să defileze braț la braț cu guvernul condus de Ludovic Orban.

Norocul Gabrielei Firea a fost pandemia coronavirus care i-a salvat campania electorală și probabil al doilea mandat de edil. În această pandemie, Bucureștiul a avut mai multă nevoie de un primar decât de un candidat care vine și vorbește despre toate problemele lumii. În același timp, primarul s-a salvat cu campaniile privind combaterea pandemiei – spitale, măști, teste și multe alte decizii adoptate de Primărie. Deși tot a primit critici din partea lui Vlad Voiculescu sau Nicușor Dan, într-un final, criticii au fost ignorați de electorat.

Pentru că atunci când oamenii își pierd locul de muncă, stau blocați în case, nu pot ieși la terase, stau cu copiii acasă, nu poți să vii să le spui că Bucureștiul nu are un primar bun, deoarece s-ar putea să nu-i pese nimănui acest detaliu, adevărat sau fals.

Dar nici Gabriela Firea nu a putut să-și ține orgoliul sub control și viceprimarul Aurelian Bădulescu s-a dus la conferința lui Nicușor Dan. Circul acesta va rămâne în memoria colectivă. S-a văzut cu această ocazie că Nicușor nu știe cum să reacționeze la un conflict sau când e scos din sfera lui de confort, ceea ce demontează ipoteza că ar avea ceva de spus într-o dezbatere electorală. Dacă Gabriela Firea va pierde alegerile, unul dintre factorii decisivi va fi chiar episodul cu Bădulescu.

La alegerile locale din București va fi cu siguranță cea mai strânsă luptă pentru conducerea orașului, din ultimii 30 de ani. Însă mai sunt 17 zile până la ziua votului și se pot schimba multe. Trebuie urmărit:

– Va continua Nicușor Dan cu obsesia lui pentru mesajele negative?

– Va ieși Gabriela Firea la atac direct împotriva lui Nicușor Dan?

 – Cât de mult vor conta Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu și Ioan Sîrbu pentru rezultatul final al alegerilor?

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *