Skip to content
Politică

Gabriela Horga (PNL): Am reușit completarea schemei de ajutor de stat cu organizatorii de expoziții, târguri, congrese

Facebook

Deputata PNL Gabriela Horga anunţă pe pagina oficială de Facebook că a reuşit, împreună cu alţi colegi liberali, să includă în schema de ajutor pentru Horeca şi organizatorii de evenimente neculturale de tipul târguri, conferințe, evenimente, expoziții.

Astăzi la ședința Comisiei de Buget a Camerei Deputaților s-a discutat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2021 cu privire la acordarea unei forme de sprijin pentru Horeca în cuantum de 20% din pierderile de venituri suferite în 2020, raportate la veniturile din anul 2019.

Ce am făcut în Comisii, împreună cu colegii, pentru completarea schemei și pentru a fi echitabili față de cei afectați? Organizatorii de evenimente neculturale de tipul târguri, conferințe, evenimente, expoziții (cod CAEN 8230) au fost incluși ca beneficiari și vor beneficia de sprijin.

Am reușit, astfel, completarea schemei de ajutor de stat cu organizatorii de expoziții, târguri, congrese. Comisia pentru Buget a Camerei Deputaților a adoptat un amendament în acest sens, care fusese însușit și de Comisia de Industrii, inițiat de mine împreună cu colegii mei #liberali, Ionel Dancă, Alexandru Kocsis și Diana Morar.

Această modificare a fost necesară pentru a fi echitabili față de cei afectați, având în vedere că industria evenimentelor nu și-a putut desfășura activitatea în această perioadă. Am reușit includerea posibilității de achitare de către beneficiari inclusiv a impozitelor și obligațiilor la bugetele locale, nu doar la bugetul de stat, din acest grant, la propunerea colegilor de la UDMR.

Raportul comun al comisiilor va fi trimis plenului pentru votul final. Amendamentul nostru inițial se mai referea și la o altă categorie de beneficiari, și anume, organizatorii de “alte evenimente recreative și distractive” (cod CAEN 9329), care, din păcate, nu a avut susținerea Ministerului Economiei, administratorul schemei de ajutor.

Eu cred că ar fi fost necesar și echitabil și includerea acestora pentru că pe acest cod CAEN funcționează aproape toți organizatorii de evenimente pentru copii, care au avut aceleași restricții in desfășurarea activității. 

Nu ne ne vom opri însă aici. Nu am uitat de organizatorii de evenimente din industria cultural-creativă, de tipul festivale, spectacole, concerte și scenografie, care nu au putut funcționa în această perioadă. Pentru sectorul cultural, avem în urma dezbaterilor angajamentul ferm al Guvernului pentru adoptarea schemei de ajutor de stat dedicată acestui sector.

Toți cei închiși complet și care nu au putut să își desfășoare activitatea în perioada pandemiei trebuie să beneficieze de măsuri de sprijin similare„, explică deputata liberală.

1 comentariu la “Gabriela Horga (PNL): Am reușit completarea schemei de ajutor de stat cu organizatorii de expoziții, târguri, congrese

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *