Skip to content
Societate

Gabriela Scutea, propusă la şefia Parchetului General: OUG 13 nu a fost elaborată în Ministerul Justiţiei

Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Scutea a declarat marţi că Ordonanţa de Urgenţă 13 din 2017, controversatul act normativ care a declanşat proteste masive, nu a fost elaborată la Ministerul Justiţiei. Scutea a ocupat funcţia de Secretar de Stat în perioada OUG13, fiind unul dintre magistraţii care l-au convins pe ministrul de atunci, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care-l salva pe Liviu Dragnea de puşcărie.

”Am rămas pentru că se făcea o tranziţie, am fost singurul secretar de stat care a rămas pentru tranziţie pentru că a venit o echipă MCV, nu am ştiut de intenţia ministrului Iordache de a promova această ordonanţă, care nu a fost elaborată în Ministerul Justiţiei. În Ministerul Justiţiei din punct de vedere tehnic a fost corectată. Am semnat făcând o opoziţie activă! Şi cred că am atins tot ceea ce se putea din punct  de vedere tehnic, dincolo de asumarea politică a domnului ministru Iordache de eliminare a unor prevederi şi mai nocive.”

Întrebată unde a fost elaborat actul normativ, Gabriela Scutea a precizat că nu ştie.

Scutea a făcut declaraţiile după sustinerea interviului la Consiliul Superior al Magistraturii,, pentru preluarea conducerii Parchetului General. Scutea a fost chestionată pe această temă de către membri CSM şi a explicat că s-a opus prevederilor controversate.

”Puteţi consulta evidenţele de la Ministerul Justiţiei pentru a constata că dacă am fost prezenta la pregătirea OUG 13, nu înseamnă că am aderat la conţinut. Am fost alături de poziţia direcţiilor de specialitate, subliniind neadecvata demersului de a introduce modificările acestea. Nu există o deosebire decât poate în modul în care am abordat comunicarea, pot explica- în cadrul Ministerului, am fost într-o poziţie de conducere, prin urmare cât s-a scris în ordonanţele DNA cu privire la acest dosar, indiferent că a fost clasat, e un adevăr judiciar. M-am referit la pragul de 10 mii de euro ca fiind orientativ, am continuat pe aceeaşi atitudine şi la dezbaterea organizată de Tudorel Toader”, a spus aceasta.

Nominalizată pentru a prelua şefia Parchetului Imobiliar, Gabriela Scutea este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kovesi. S-a remarcat ca unul dintre magistraţii care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor din Justiţie operate de fosta guvernare. A mai candidat pentru şefia Ministerului Public, însă nu a fost pe placul ministrului Tudorel Toader. Gabriela Scutea a ocupat funcţia de Secretar de Stat în perioada OUG13, fiind unul dintre magistraţii care l-au convins pe ministrul de atunci, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care-l salva pe Liviu Dragnea de puşcărie. În perioada 2013 – 2016 a ocupat funcţia de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană, scrie Adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *