Skip to content
Puterea Știrilor Video

Gafele ministrului Ghinea la Bruxelles: ”Vorbim de incompetența unuia care n-a înțeles ce trebuie să realizeze prin PNRR”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat la Puterea Știrilor, fostul președinte al României, Traian Băsescu, europarlamentar PMP, este de părere că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie preluat de liberali de la USRPLUS, din cauza „ incompetenței ministrului care a gestionat acest proiect și care nu a înțeles ce trebuie să ceară celor care au contribuit la scrierea proiectului”.

„Cert este că, până în prezent, România și Bulgaria au rămas fără să depună PNRR-ul, ceea ce arată că avem o capacitatea administrativă redusă, iar liderul care a fost domnul ministru Ghinea n-a înțeles ce trebuie să realizeze prin PNRR. PNRR-ul nu este un program care vizează proiecte anume, ci vizează să dea un boost în economie. Ăsta este rostul PNRR-ului, o relansare economică puternică a tuturor statelor membre a Uniunii Europene plecând de la premisa  că toate proiectele incluse în acest program trebuie să fie programe dominate de soluțiile verzi și digitalizare.

Și digitalizarea și tranziția verde fac parte din cei 6 piloni ai PNRR, dar ele nu trebuie tratate separat, ci fiecare proiect trebuie să aibă partea lui de tranziție verde și partea lui de digitalizare. Spre exemplu, au venit cu un proiect pentru autostrăzi în PNRR-ul inițial, dar uitând să facă parcări cu prize pentru alimentarea mașinilor electrice, uitând să facă digitalizarea controlului de trafic, uitând să utilizeze energia eoliană sau energia solară pentru iluminatul autostrăzilor, iluminatului public, deci n-au înțeles esența programului.

Au venit cu un program de refacere a sistemelor de irigație din România, dar le-au lăsat cu stații de pompare alimentate din termocentrale, iar acele stații de pompare trebuie alimentate din surse regenerabile: energie eoliană, energie solară sau hidrocentrale. Cheia programului este legată de energia verde și de digitalizare, în plus trebuie să fie bazat pe proiecte foarte precise, spune Traian Băsescu.

De asemenea, europarlamentarul critică USRPLUS, susținând că din cauza lipsei de experiență a acestora aprobarea programului a fost afectată.

„Vorbim de incompetența ministrului care a gestionat acest proiect și care nu a înțeles ce trebuie să ceară celor care au contribuit la scrierea proiectului, iar din acest punct de vedere declarațiile lui Mircea Hava că ar trebui preluat PNRR-ul de liberali mi se par îndreptățite. Este clar că USR-ul nu vine cu experiența necesară scrierii și realizării unui astfel de program care este un program care nu poate fi lălăit în stil românesc. 

Până la sfârșitul anului 2022, 75% din sumă trebuie angajată în contracte, iar până la sfârșitul anului 2023 toate cele 30 de miliarde trebuie să fie angajate în contracte, iar programele trebuie închise până la sfârșitul anului 2026. Obiectivul acestor bani este să relanseze economiile europene bazat pe investiții, pe digitalizare și pe reducerea emisiilor de carbon. Este un program extrem de dedicat. Ei au băgat reforma ANAF-ului. Nu are nicio treabă reforma ANAF-ului sau reforma fiscală cu PNRR. Astea le facem pe fondurile pe care le avem deja alocate de la Uniunea Europeană pe programele existente”, conchide Traian Băsescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *