Skip to content
Economie

Gala Corpului Diplomatic acreditat la București. Daraban (CCIR): Lucrurile acestea trebuie să ne pună pe gânduri și să ne întrebăm ce putem face

PSnews.ro

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat marți, 5 februarie 2019, la CCIR Business Center, o recepție în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la București. Evenimentul a marcat contribuţia deosebită a diplomaţilor străini la dezvoltarea economiei naţionale, prin sprijinul acordat relaţiilor comerciale bilaterale dintre România şi diverse state ale lumii.

Cu această ocazie, președintele CCIR, Mihai Daraban a declarat faptul că România ar trebui să accepte investiții străine pentru echilibrarea situației economice actuale. Mihai Daraban a precizat că, potrivit clasamentelor Eurostat, România este ”pe ultimul loc inovare, cercetare în UE, pe penultimul loc la productivitatea muncii, ultimul loc la digitalizarea administrativă”.

”În primul rând vorbim de diplomația economică în ansamblul ei cu toți actorii care pot participa la diplomația economică pentru  că trebuie să recunoaștem pe lângă Guvern și autorități ale statului, suntem și noi în sistemul cameral din România care contribuie în numele mediului mai mult privat al economiei la ce înseamnă diplomație economică și la internaționalizarea bisensului românesc. Nu în ultimul rând, este vorba de climatul care se creează în România pentru business și aici vorbim de cealaltă componentă de aduce investiții străine în România pentru că se pare că pentru noi ar fi unicul remediu de a supraviețui economic și vorbesc cu toată responsabilitatea, pentru că sunt acele clasamente ale Eurostatului pe care eu în nenumărate apariții publice am făcut apel  să nu se uite de ele și să nu fie omise. Adică, faptul că suntem pe ultimul loc la inovare, cercetare în UE, pe penultimul loc la productivitatea muncii, ultimul loc la digitalizarea administrativă, lucrurile acestea trebuie să ne pună pe gânduri și să ne întrebăm ce putem face pentru a supraviețui în ciuda  acestor clasamente și cred că un răspuns poate veni de aici. A crea acel climat în care mai multe investiții străine să vină în România să echilibrăm oarecum jocul economic din țară”, a afirmat reprezentantul CCIR, în cadrul unei declarații de presă.

Mihai Daraban a precizat faptul că ”cel puțin de câteva ori pe săptămână” are întrevederi cu toți ambasadorii , atașați economici și diplomați,  pentru a identifica soluții în ceea ce privește business-ul și investițiile străine, pentru România.

În primul rând noi în această gală am organizat-o  în onoarea corpului diplomatic acreditat în București, cu care avem pot să zic întâlniri, dacă nu zilnice, cel puțin de câteva ori pe săptămână, absolut toți ambasadorii, toți atașații economici, ceilalți diplomați din cadrul ambasadelor vin foarte des la Camera de Comerț a României, tocmai ca să identificăm soluții în ambele sensuri. Atât ca noi să ne internaționalizăm business-ul, cât și ca dânșii să vină cu investiții străine”, a dezvăluit președintele CCIR.

Chestionat de jurnaliști despre reușitele relației dintre Camera de Comerț și industria României și SUA, Mihai Dărăban a menționat că ”de 4 ani” SUA este o prioritate pentru CCIR, în planul afacerilor.

”Păi cred că sunt foarte multe aici, pentru că am creat  și acest dublu sens de a putea face business în SUA pentru agenții economici și viceversa, deci am contribuit la foarte multe campanii de acest gen, n-aș putea să le enumăr chiar pe toate acum, dar de 4 ani, cel puțin pentru Camera de Comerț a României, destinația SUA reprezintă o prioritate. O prioritate din foarte multe puncte de vedere, pentru că trebuie adusă acea componentă, pe lângă latura strategică, trebuie întărită și partea economică”,  a exprimat Dărăban.

Chestionat de către reporterul PSnews.ro și în legătură cu amânarea adoptării bugetului de către Guvern, președintele CCIR, nu a dorit să comenteze, pe motivul lipsei ”dialogului social în România.”

Permiteți-mi să mă abțin. Mă abțin pentru că, din păcate, dialogul social în România nu există  și atunci să spun ceva la ce nu am avut acces doar din povești, mai bine tac”, a conchis Mihai Dărăban.

Camera de Comerţ şi Industrie a României organizează anual un eveniment devenit tradiție – Recepţia în onoarea Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti. Prin acest eveniment, CCIR onorează contribuţia reprezentanţelor diplomatice din anul 1864, când diplomaţii străini din Bucureşti au făcut demersuri pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru promulgarea primei legi a Camerelor de Comerţ din Principatele Unite, semnată la 30 septembrie 1864.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *