Skip to content
Galați Știri locale

Galați: Mai mulți bani în buzunar pentru cetățenii cu dificultăți

Inquam Photos/Octav Ganea

Mai multe ajutoare sociale achitate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Galați, dar și indemnizații plătite prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați și care se calculează în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR), sunt mai mari din această lună. Motivul îl reprezintă majorarea ISR produsă la 1 martie, potrivit viata-libera.ro.

Prin Legea 225 din 2021, s-a stabilit că valoarea ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator comunicat de Institutul Național de Statistică. Astfel că, de la 1 martie 2022, valoarea Indicatorului Social de Referință a crescut de la 500 la 525,5 lei. În consecință, de la aceeași dată cresc și valorile indemnizațiilor plătite de AJPIS și AJOFM, care sunt calculate în funcție de ISR.
In continuare, o listă cu cele mai importante modificări:

Ajutoarele sociale, prin AJPIS

Venitul minim garantat devine 149 de lei pentru persoana singură, 268 pentru familiile formate din două persoane, 375 lei (trei persoane), 465 lei (patru persoane), la care se adaugă câte 38 de lei pentru fiecare persoană peste numărul de cinci persoane dintr-o familie.
Indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap s-a majorat de la 350 la 369 de lei, pentru cazurile cu handicap grav, și de la 265 lei la 279, pentru handicap accentuat.

În funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, alocația pentru susținerea familiei va fi cuprinsă între 86,1 și 345 de lei, în funcție de numărul de copii (pentru un venit mediu mai mic de 210 lei pe membru de familie) și între 78,8 și 315 lei (pentru un venit mediu lunar net între 210 și 557 lei). În funcție de același prag al venitului mediu net lunar pe membru de familie, alocația pentru familia monoparentală este cuprins între 112 și 450 de lei, respectiv, între 107 și 429 de lei.

Limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului crește și ea, de la 1.250 la 1.314 lei. Conform avocatnet.ro, această indemnizație reprezintă 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și trebuie să se încadreze între 1.314 lei și plafonul maxim de 8.500 de lei.

Indemnizațiile de pe piața muncii, prin AJOFM

În ceea ce privește piața muncii, s-a majorat indemnizația de șomaj, care depinde de stagiul de cotizare. Aceasta reprezintă 75 la sută (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Pentru stagii de cotizare mai mari, se adaugă cote procentuale diferite asupra mediei salariului lunar brut pe ultimele 12 luni: 3 la sută (pentru un stagiu de cel puțin trei ani), 5 la sută (minimum cinci ani), 7 la sută (minimum 10 ani), 10 la sută (minimum 20 de ani de cotizare).

Prima de inserție, acordată absolvenților care se încadrează cu normă întreagă, în termen de 60 de zile de la absolvire, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, a crescut de la 1.500 la 1.576 de lei.

Subvenția pentru angajarea tinerilor cu risc de marginalizare (care provin din sistemul de protecție a copilului, au dizabilități, au copii în întreținere, au executat pedepse privative de libertate etc.) s-a majorat și ea, de la 2.000 la 2.102 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *