Skip to content
Galați Știri locale

Galați: Programul slujbei de Bobotează, în pandemie

News.ro
" "

La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021, la toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos credincioşii vor primi, începând cu ora 7.00, Agheasma Mare sfinţită şi îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Agheasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântaţi prin stropire, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, conform monitoruldegalati.ro.

Agheasma Mare, îmbuteliată în 150.000 de sticle

" "
" "

Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfăşura în condiţii de pandemie şi în conformitate cu rânduielile tipiconale, cele mai la îndemână regăsindu-se chiar în Calendarul de tip agendă”, publicat de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

La toate bisericile parohiale, în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, după săvârşirea Slujbei de Sfinţire Mare a apei, Agheasma Mare va fi îmbuteliată până seara în cele 150.000 de sticle pregătite cu mare grijă de preoţi, cu sprijinul voluntarilor parohiali, bine ştiind că poporul drept credincios atât de mult o cinsteşte, iar ea devine acum, în pandemie, o putere harică mult mai mare pentru sănătatea sufletească şi trupescă a credincioşilor noştri.

«Se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghesmei Mari»

Pentru evitarea situaţiilor neplăcute şi a păstra dominantă bucuria înnoirii şi sfinţirii sufletelor şi trupurilor noastre se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghesmei Mari.

În ziua de 6 ianuarie, la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului, în fiecare biserică va fi săvârşită Sfânta Liturghie urmată de Slujba Sfinţirii Mari a apei (Agheasma Mare) de către preoţi pentru a fi binecuvântaţi prin stropire credincioşii prezenţi la slujbă în această zi de mare sărbătoare.

Avem certitudinea că înţelepciunea, priceperea şi echilibrul preoţilor noştri şi înţelegerea dintotdeauna a bunilor noştri creştini vor contribui decisiv la conturarea sărbătorii în înţelesul ei mare de Teofanie, de sfinţire a sufletelor şi a trupurilor noastre, a caselor, a ogrăzilor, a locurilor, a zonei, a ţării şi a lumii întregi“, precizează sursa citată.

Programul Sărbătorii Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală

De asemenea, Biroul de Presă al Patriarhiei Române informează că „la sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioşii vor primi, începând cu ora 7:00, Aghiasma Mare sfinţită şi îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântaţi prin stropire.

06Boboteaza foto 2

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfăşura în contextul precauţiilor impuse de respectarea regulilor sanitare şi conform următorului program:

Marţi, 5 ianuarie 2021, Ajunul Bobotezei

– Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) în Catedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. În acelaşi timp, în Altarul de vară, va fi sfinţită şi o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.

– Sticlele cu Aghiasmă Mare, îmbuteliate marţi, 5 ianuarie 2021, vor fi oferite credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7:00, lângă Altarul de vară. Aceştia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie.

Miercuri, 6 ianuarie 2021, Boboteaza

– Între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioşilor spre Catedrala Patriarhală se va realiza doar dinspre Piaţa Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricţionat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală).

– Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare.

– Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârşită din nou Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reşedinţei Patriarhale, după care credincioşii prezenţi la slujbă vor fi binecuvântaţi prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.

– Pentru a se evita aglomerarea credincioşilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenţi, ci credincioşii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *