Skip to content
Societate

GALERIE FOTO Cele mai frumoase momente de la parada de Ziua Națională a României. La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Zi Națională - 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea

Aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, au defilat joi, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf din Capitală. La parada militară au defilat şi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Și celebrele sisteme HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei române au fost prezentate în premieră. De asemenea, în detașamentul de defilare s-au regăsit și blindatele Piranha V. Pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, s-au executat douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.

Salvele sunt executate de militarii brigăzii cu tunuri de calibru 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Cele mai frumoase momente de la defilarea de 1 Decembrie 2022:

Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea
Zi Națională – 1 decembrie/ Inquam Photos / Octav Ganea

Avioanele de luptă nu au mai survolat Capitala din cauza condițiilor meteo

Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României ar fi început cu evoluția AVIAȚIEI MILITARE. Piața Arcului de Triumf ar fi trebuit survolată de formații de avioane și elicoptere aparținând Ministerului Apărării Naţionale, însă condițiile meteo nu au mai permis.

Parada ar fi fost deschisă de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Aeriene, ce poartă Drapelul tricolor, simbol al unității naționale.
Dispozitivul de zbor ar fi fost deschis de o formație de aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, patru aeronave care trec câte două deasupra Arcului de Triumf.

C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate tactică superioară, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010. Între misiunile executate, se numără și cele de evacuare medicală și evacuare a civililor din zone de conflict, dar și misiuni de stingere a incendiilor.

Ar fi urmat la survol peste Piața Arcului de Triumf un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, însoțit de două aeronave IAR-99 STANDARD, din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, Boboc.
Anul trecut, Armata României a marcat 25 de ani de la intrarea aeronavelor C-130 HERCULES în dotarea Forţelor Aeriene.

În dispozitivul de zbor, ar fi urmat celula de două aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este varianta modernizată a aeronavei IAR-99 Standard și a intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988.

Proiectat integral în România, avionul de antrenament avansat şi atac la sol IAR 99 Standard, reprezintă treapta de trecere de la avionul cu elice, la cel cu motor reactiv. Versiunea modernizată IAR-99 ŞOIM este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe aeronavele de luptă.

Peste Piața Arcului de Triumf ar fi trecut opt aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, din înzestrarea Bazei 86 Aeriene.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă de 17 aeronave F-16 Fighting Falcon.

La începutul lunii noiembrie, anul acesta, a fost semnat contractul de achiziție pentru alte 32 de avioane F-16, de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Ar fi urmat în zbor o formație de două aeronave F-18 Hornet, din Spania.

În perioada decembrie 2022 – martie 2023, reprezentanți ai Forțelor Aeriene din Spania, alături de Forțele Aeriene Române, participă la executarea de misiuni sub comandă NATO în spațiul nostru aerian.

Piața ar fi trebuit survolată de o formație de zbor compusă din două aeronave CF-188 Hornet, din Canada.

În perioada august-noiembrie 2022, împreună cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române, un detașament canadian, format din 180 de militari, cu șase aeronave CF-188 Hornet, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Aceasta este cea de-a șasea rotație la Baza Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Ar fi urmat formații de zbor alcătuite din patru aeronave Eurofighter Typhoon, din dotarea Forțelor Aeriene Italiene

Începând cu luna decembrie, Italia participă la executarea de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Detașamentul italian care veghează cerul estului Alianței este format din patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon și aproximativ 100 de militari, piloți și personal tehnic.

Dislocarea avioanelor Eurofighter Typhoon în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO, pe flancul estic al Alianței.

Elicopterele care ar fi trebuit să survoleze Arcul de Triumf dacă ar fi permis vremea

Piața Arcului de Triumf ar fi trebuit survolată de formații de elicoptere, însă condițiile meteo nu au mai permis. Acestea aparțin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informaţii.

Ar fi trebuit să survoleze patru elicoptere IAR 330 PUMA, din dotarea Bazelor 57 și 90 Aeriene.

Ar fi urmat elicoptere din dotarea Diviziei 101 Aeorpurtată a Satelor Unite ale Americii: un elicopter Black Hawk, două elicoptere Apache şi un elicopter Chinook.
Sikorsky UH-60 Black Hawk este un elicopter american multi-rol. Prin instalarea pilonilor suplimentari poate fi echipat cu rachete, precum și cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanțe lungi. De asemenea, în fața compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele.

AH-64 Apache este, fără îndoială, cel mai cunoscut elicopter de atac din lume. Apache este pricipalul elicopter de atac al armatei americane. Este echipat cu două motoare plasate pe fiecare parte a elicopterului deasupra ampenajelor. Ambii membri ai echipajului pot pilota elicopterul în mod independent și ambii pot folosi armamentul pentru a ataca ținte în caz că situația o cere.

CH-47 Chinook este un elicopter de transport greu, bimotor cu două rotoare în tandem. Viteza sa maximă este de 315 km/h. Asigură transportul aeropurtat al trupelor, al pieselor de artilerie și reaprovizionarea. În spatele fuselajului se află o rampă de încărcare foarte lată, precum și trei cârlige pentru transportul cargoului extern. Elicopterele Chinook au fost achiziționate de către 16 țări, cei mai mari utilizatori fiind Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii. Chinook sunt printre cele mai grele elicoptere de transport din Occident.

La final ar fi trebuit să zboare Formația Șoimii României, cu avioane de înaltă acrobație EXTRA 300, este constituită din piloți ai Lotului Național de Acrobație Aeriana. Formația este condusă de George ROTARU. Aripa dreapta este Ferencz LASZLO, aripa stânga este Ioan URSU, iar Teodor MUNTEANU încheie formația. Această echipă a Aeroclubului României a câștigat anul acesta Campionatul European de acrobație aeriană, cel mai bun rezultat din istoria aripilor românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *