Skip to content
Politică

GALERIE FOTO | O altă toamnă, un nou început… de școală- Inquam Photos

INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Aproximativ 3 milioane de au pășit astăzi, 10 septembrie, în sălile de clasă, locul care le va fi pentru încă un an gazdă a cunoașterii și dezvoltării. Astfel, plini de voie bună şi cu emoții mai mari sau mai mici, elevii din toată țara s-au pregătit temeinic de regăsirea cu prietenii, colegii și cadrele didactice.

Dar, așa cum ne-au obișnuit în fiecare an, politicienii s-au întrecut și ei cu mesaje care mai de care mai pompoase. Astfel, prezent la  Alba Iulia, la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, pentru festivităţile de deschidere a noului an şcolar 2018-2019, șeful statului Klaus Iohannis le-a dorit succes elevilor, dar nu a uitat să tragă de mână autoritățile, în privinţa calităţii sistemului educaţional românesc.

„Deschiderea anului şcolar este întotdeauna plină de emoţie. Dar, astăzi, aici, parcă trăim şi mai intens acest moment. Aici, unde în urmă cu 100 de ani a luat naştere o nouă Românie, încurajăm noile generaţii pe drumul edicaţiei, singurul care poate asigura un viitor prosper ţării noastre. Vă propun să ne imaginăm cum arăta în urmă cu un secol România, când realităţile politice se schimbau radical peste noapte. Autorităţile nou formate au făcut din educaţia publică şi limba română o prioritate, pentru că guvernanţii acelor vremuri înţelegeau ceea ce ar trebui să conştientizăm cu toţii.

Faptul că educaţia reprezintă temelia unei naţiuni puternice, moderne şi unite. În 2007 a avut loc un altfel de unire. O revenire în sânul familiei europene, moment extrem de important. Dacă, după Marea Unire, autorităţile şi oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educaţional adecvat noii ţări, ultimii ani nu au beneficiat de acelaşi nivel de consens sau de efort. Reformele au stat mai degrabă sub deviza un pas înainte şi doi înapoi. Lucru total neproductiv. Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de linişte şi nostalgie, nu este o soluţie pentru educaţie modernă. Avem şi o meteahnă. Reformita. Care se manifestă foarte evident în domeniul educaţiei. Nu putem obţine însă rezultate bune, atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot profesorii dascălii şi părinţii să se pună la curent. Atunci când lucrurile nu merg bine, soluţia este să încerci să le schimbi, învăţând din greşelile trecutului”, a precizat presedintele.

De cealaltă parte, atât șefa Executivului, Viorica Dăncilă, cât și liderul PSD, Liviu Dragnea, s-au rezumat doar la transmiterea unor mesaje seci elevilor.

„Actul de educaţie este fundamental pentru evoluţia oricărei societăţi, este crucial pentru dezvoltarea României. Pentru elevi, noul an şcolar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaţiona cu informaţiile, precum şi cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului şcolar este un prilej de revedere sau cunoaştere a elevilor, de inovare în predare, precum şi de bucurie în faţa a noi provocări. Pentru decidenţi, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate şi este o hârtie de turnesol care susţine crearea altor programe şi politici în domeniu”, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă remis de Guvern luni.

Așa cum ne-a obișnuit la astfel de evenimente, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, și-a transmis mesajul prin intermediul rețelei de socializare Facebook, în car susține că „şcoala formează adulţii de mâine, cei care vor construi viitorul României”, urându-le elevilor şi profesorilor, în acest context, inspiraţie şi putere de muncă.

„Debutul unui nou an şcolar este un prilej de bucurie, de emoţie şi de speranţă pentru elevi, părinţi şi profesori, deopotrivă. Cunoştinţele acumulate în timpul şcolii contribuie esenţial la dezvoltarea armonioasă a tinerei generaţii. Şcoala formează adulţii de mâine, cei care vor construi viitorul României.

Tuturor elevilor le doresc un an şcolar excelent, în care să descopere şi să înveţe lucruri noi, cu mult entuziasm, iar părinţilor le doresc să se bucure de rezultatele copiilor lor şi îi îndemn să-i susţină în îndeplinirea aspiraţiilor. Educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor – cei care au importanta misiune de a educa şi forma generaţiile următoare – le doresc inspiraţie şi putere de muncă. Mult succes în noul an şcolar!”, a adăugat Dragnea.

Și exemplele pot continua…

Niciun mesaj, însă, nu va reuși să acopere problemele cu care, încă, (în anul 2018), se confruntă sistemul educațional românesc. Să nu uităm că elevii din mai multe localităţi din ţară merg încă la toaletă în fundul curţii şi nu au apă potabilă curentă, pentru că autorităţile nu au finalizat lucrările la grupurile sanitare, iar în unele zone nici nu se gândesc să le înceapă deoarece numărul celor care merg la şcoală e din ce în ce mai mic.

Vă prezentăm mai jos câteva ilustrații din prima zi de școală a anului 2018 (Inquam Photos / Octav Ganea):

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *