Skip to content
Puterea Știrilor Video

Garanții de 1 miliard de lei pentru programul AGRO Invest. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Până în iunie ne-am propus să cheltuim toți acești bani

PS News
" "

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a explicat care vor fi schimbările programului AGRO INVEST pentru anul 2021.

„AGRO INVEST este un program pentru care Guvernul României a făcut o analiză anul trecut, când s-a luat decizia de introducere a acestui program, și Guvernul a sesizat faptul că avem un deficit pe balanță comercială la agricultură, mai ales la produsele agrare unde, la 1 miliard de euro, România care în perioada interbelică era grânarul Europei, a ajuns să fie într-o balanță care crește într-un sens negativ. 

" "
" "

În această situație, Guvernul României a venit cu această măsură ca la IMM Invest, și astfel Guvernul a realizat un instrument financiar: garanția în numele și în contul statului. Pentru programul AGRO Invest s-a alocat la început un miliard pe care îl garantează Ministerul de Finanțe prin fondul de garantare, poate produce în economie aproape 5 miliarde, deci acest deficit pe balanță comercială. Mai mult de atât, pentru a ajuta fermierii, s-a introdus această noutate de a aloca un grant de 10% din valoarea creditului pe care îl alocă.

Rămân aceleași condiții, sunt cele două tipuri de instrumente financiare: linie cu capital de lucru, unde valoarea este maxim 5 milioane de lei și, dacă rambursezi acea linie, rambursezi mai puțin cu 10%, dar nu mai mult de 100.000 de euro, adică rambursezi 4 milioane jumătate, deci se alocă un grant de 10% din capitalul de lucru.

Dacă accesezi o linie de investiții de maxim 10 milioane, la fel, ți se aplică procentul de 10% și rambursezi înapoi 9 milioane, dar nu mai mult de suma de 200.000 de euro pe acest program”, spune Nancu.

De asemenea, directorul FNGCIMM a precizat care este fondul alocat programului AGRO INVEST pentru anul 2021.

„Avem garanții de un miliard de lei care s-au alocat pe acest program, care a fost subscris de 3 ori, dar să vedem dacă programul funcționează și după mai vedem. La prima rectificare care va fi în iunie, ne-am propus să cheltuim toți acești bani, pentru că până la urmă trebuie să cheltuim ce ne-a oferit guvernul, nu să cerem mai mult și să nu facem nimic”, a conchis Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *