Skip to content
Puterea Știrilor Video

Garanții guvernamentale pentru firmele mici, constructori, fermieri și studenți. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Se văd măsurile de dreapta

ps news

Invitat la ”Puterea Știrilor”, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, a prezentat noile programe incluse în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR și care vor fi implementate în 2022. ”Se văd măsurile de dreapta”, afirmă Nancu, făcând referire la IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct sau programul start-up pentru studenți.

”Vom avea Programul IMM Prod, cu garanții guvernamentale de până la 100%. Știți bine că România este singura țară din UE care asigură garanții nume și cont stat pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu până la 49 de angajați și cifră de afaceri de afaceri de până la 10 milioane de lei.

Încercăm prin noul program de guvernare să intrăm cu garanții guvernamentale de până la 100% pentru companii din FNGCIMM pentru creșterea capacității de producție. Din acest motiv, am insistat ca pe IMM Invest să mergem pe investiții și pe sectorul productiv, pentru că balanța comercială a unui stat se raportează în funcție de ce produce, nu din ce importă și exportă.

Deci vom merge pe producție. Adăugăm, potrivit noului program de guvernare, Programul IMM Prod, cu până la 100% pentru creșterea capacității de producție și finanțare la reinvestiții.

Mergem, complementar la Programul Agro Invest, cu programul temporar Rural Invest, la fel, cu garanții de până la 100%, prin care îi vom ajuta pe fermieri să-și localizeze producția în mediul rural sau urban mic”, a explicat Nancu.

Directorul FNGCIMM a precizat că în noul program de guvernare sunt prevăzute și programe destinate firmelor foarte mici sau chiar pentru incubatoare studențești de afaceri.

”Guvernul a venit, o dată prin transpunerea măsurilor Uniunii Europene la nivel Agro Invest, IMM Invest și, complementar, mergem către cei mici, care nu erau eligibili. Vă dau un exemplu, pe IMM Invest, Agro Invest și tot ce înseamnă cadru temporar, singura condiție era ca cifra de afaceri să fi scăzut cu 30% minimum. Ei, prin aceste programe naționale, încercăm să-i ajutăm pe cei care în 2020 au avut cifre bune.

Mai este și Programul Garant Construct. Pe piața de construcții, știți foarte bine, era acea OUG 114 care prevedea ca salariul minim în construcții să fie 3000 de euro, erau niște condiții. Prin acest program vom acorda garanții guvernamentale firmelor de construcții pentru investiții.

Apoi, mai venim cu un program start-up pentru studenți, finanțarea incubatoarelor de afaceri. Prin conlucrare cu partenerii locali, fie că vorbim de autorități publice sau companii, să oferim granturi pentru astfel de incubatoare care să selecteze minimum 25 de firme ale studenților și, bineînțeles, administratorul unui incubator, din universitate, din Consiliul județean, să selecteze planurile de afaceri, care vor merge pe cercetare, dezvoltare, inovare.

Toate aceste programe vor debuta în momentul în care se va stabili și se va vota bugetul pe 2022”, a mai spus Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *