Skip to content
Societate

Garda de Mediu a dat cu 20% mai multe amenzi în primele două luni ale anului

jienii.ro

Comisarii de mediu au aplicat, în primele două luni ale anului în curs, amenzi în valoare de aproape 10,2 milioane de lei, în creştere cu 17% comparativ cu acelaşi interval din 2020, conform datelor centralizate de Garda Naţională de Mediu (GNM).

Astfel, în intervalul 1 ianuarie – 29 februarie 2021, numărul de inspecţii efectuate la nivel naţional a fost de 4.424, mai multe 2,20% faţă de primele două luni din 2020, când au fost înregistrate 4.329 de controale. În acelaşi timp, au fost aplicate 570 de amenzi, faţă de cele 400 raportate în perioada ianuarie – februarie a anului anterior.

Potrivit sursei citate de Agerpres, în perioada de referinţă, au fost emise 262 de avertismente (faţă de 200, în primele două luni din 2020) şi 35 de decizii privind sistarea activităţii (faţă de 24, în aceeaşi perioadă a anului precedent). În plus, au fost emise două propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, precum şi cinci sesizări penale.

Din totalul controalelor realizate în acest an, până în prezent, 3.893 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării şi 531 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Raportul periodic al Gărzii de Mediu arată că, în luna februarie 2021, au fost efectuate la nivel naţional 2.870 de inspecţii, dintre care 2.500 în domeniul poluării, fiind aplicate 396 de amenzi, în valoare totală de 7,116 milioane de lei. De asemenea, în acelaşi interval, au fost transmise 171 de avertismente, 32 de dispoziţii de sistare a activităţii şi două sesizări penale. Totodată, au fost emise două propuneri de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu.

Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *