Skip to content
Politică

Garda de Mediu, măsuri drastice la groapa de gunoi de la Chiajna

Garda de Mediu ia măsuri drastice la groapa de gunoi de la Chiajna, după ce mii de bucureșteni s-au plâns de mirosul insuportabil.

Firma Iridex, cea care administrează groapa de gunoi de la Chiajna, are termen de 60 de zile ca să remedieze neregulile descoperite de Garda de Mediu, transmite adevarul.ro.

„În primul rând am controlat toţi posibilii generatori ai acestui miros în cartierele bucureştene şi am măsurat pe parcursul a trei luni emisiile din aer pentru a şti cu ce poluant avem de-a face. A fost nevoie de o astfel de campanie de controale pentru că mirosul nu este unul constant a cărui sursă poate fi identificată uşor, ci este un miros cu caracter discontinuu“, a explicat Cristina Palmer, ministrul Mediului.

 „Concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalaţie Iridex este exploatată în mod defectuos: operatorul de depozit nu gestionează corect emisiile de gaz de depozit. Aşadar, mirosul pe care populaţia îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă“, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Prima problemă constatată a fost neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare. Legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de 50 de cm de pământ. Cu toate acestea, cele şase celule ale Iridex erau acoperite cu un strat care nu depăşeste în medie 20 de cm. Mai mult, s-a constatat că pe porţiuni importante din celule deşeurile au ajuns la suprafaţa depozitului.

A doua problemă a fost lipsa de etanşeizare a puţurilor de extracţie a gazului. Puţurile Iridex sunt corodate şi nu au prevăzute sisteme de siguranţă care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă, susţine ministrul Mediului.

În al treilea rând, comisarii au descoperit că sisteme de colectare a levigatului (substanţe generate de acumularea în gunoi a apei învechite) sunt nefuncţionale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *