Skip to content
Siguranța cetățeanului

Garda de Mediu, semnal de alarmă: Valori ridicate ale indicatorilor PM 10 şi PM 2,5 în câteva localităţi din ţară

ecoteca.ro

Garda de Mediu anunţă, miercuri, că s-au înregistrat valori ridicate ale indicatorilor PM 10 şi PM 2,5 în câteva localităţi din ţară, iar verificările au arătat că acestea au fost determinate de acumularea poluanţilor generaţi de traficul rutier şi de încălzirea rezidenţială cu combustibil solid, pe fondul unor condiţii meteorologice.

”În condiţiile în care, în cursul serii de ieri şi pe parcursul zilei de astăzi, echipamentele de monitorizare a calităţii aerului ale reţelei naţionale de monitorizare (RNMCA) au indicat valori ridicate ale indicatorilor PM 10 şi PM 2,5 în câteva localităţi din ţară, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au verificat punctele în care senzorii RNMCA au indicat depăşiri ale principalilor parametrii monitorizaţi. Pe toată durata zilei de astăzi, echipele de comisari din cadrul Comisariatului General al GNM, ai Comisariatului Judeţean Ilfov şi al Municipiului Bucureşti au efectuat patrulări pentru a identifica arderi ilegale de deşeuri sau alte surse de poluare care ar putea afecta calitatea aerului”, a transmis, miercuri seară, Garda de Mediu.

Sursa citată a precizat că, în timpul verificărilor din teren, comisarii de mediu au constatat că aceste valori au fost determinate de acumularea la nivelul solului a poluanţilor generaţi de traficul rutier şi de încălzirea rezidenţială cu combustibil solid, pe fondul unor condiţii meteorologice nefavorabile dispersiei emisiilor de particule (cer acoperit, umiditate ridicată/ceaţă, calm atmosferic).

”Patrulările vor continua şi în perioada următoare. În situaţia în care observaţi incendieri cu degajări puternice de fum, vă rugăm să apelaţi imediat numărul de urgenţă 112. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va informa, pe lângă echipele de pompieri, şi echipele de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu”, a mai transmis instituţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *