Garda de Mediu Timiș: Sunt probleme tot mai mari cu ambrozia, dar primăriile au planuri de măsuri

În Timiș, Garda de Mediu este instituția abilitată de prefectură cu controalele în privința respectării legislației privind ambrozia. Din raportul prezentat de comisariat în ședința colegiului prefectural din august, ar reieși că, pe de o parte, problemele sunt „din ce în ce mai mari”, dar, pe de altă parte, și că primăriile au învățat să ia măsuri.

Un motiv pentru modul de gestionare ceva mai bun al situației ar fi simplificarea procesului de verificare. Acum, pot face controale și personalul împuternicit prin dispoziția primarului, agenții agricoli, polițiști locali și comisarii Gărzii de Mediu.

„Ambrozia creează în continuare probleme din ce în ce mai mari în România fiind una din buruienile dificil de combătut. Scopul acțiunilor de prevenire și control a acestei buruieni este imperativ necesar, ținând cont de gradul mare de efecte alergenice ce sunt depistate în fiecare an, la toate grupele de vârstă ale populației.

Primăriilor cu care am luat contact le-am sugerat să întocmească un plan de măsuri și un program de acțiuni privind combaterea și răspândirea buruienii ambrozia, astfel că, din adresele primite și din discuțiile purtate cu mai mulți primari din cadrul județului Timiș, am constatat că, și în acest an, s-a respectat cadrul general de desfășurare a activității de constatare, verificare, notificare și control a proprietarilor/administratorilor de terenuri populate cu ambrozia. S-au instituit măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia”, scrie, la modul general, în raport.

Controale, somații și posibile amenzi

Primele controale, cele în cadrul cărora se identifică terenurile cu probleme și se dau somații, au avut loc până în 30 iunie. De la mijlocul lunii iulie a început a doua etapă de controale, în cadrul cărora se pot da și amenzi. Aceasta va dura până la finalul lui octombrie.

„Începând cu data de 1 august, ca specialiști desemnați de Instituția Prefectului, am desfășurat activități de verificare și control după cum ne-a permis timpul, prin deplasări pe teren, îmbinând aceste verificări cu diversele solicitări privind problemele din agricultura. În aceste deplasări am constatat că se iau măsuri pentru combaterea buruienii ambrozia, în așa fel încât s-au diminuat focarele infestate”, au mai precizat reprezentanții instituției în raport.

Aceștia au dat și câteva exemple de bune practici: în comuna Ghizela s-a folosit un tractor dotat cu tocător, în Liebling și Racovița s-au cosit toate spațiile publice, în Pădureni s-au efectuat lucrări de cosit mecanic și s-a erbicidat de trei ori, iar la Lovrin, Giroc și Cărpiniș s-au făcut lucrări de discuit și de grăpat.

Potrivit aceluiași raport, din comunicările înregistrate la DAJ Timiș, primăriile au trimis un număr total de 434 de somații proprietarilor de amplasamente cu ambrozie, cele mai multe fiind trimise da către Primăria Timișoara. Numărul real din județ, însă, ar fi mult mai mare, doar în Timișoara și în Giroc, fiind peste 700 de terenuri infestate, potrivit datelor centralizate de cele două instituții. Despre amenzile date în județ, Garda de Mediu nu are date. Încă nu au dat amenzi nici comisarii, însă aceștia vor continua controalele.

Ar fi de amintit, totuși, că, în astfel de cazuri, legea stabilește amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei pentru persoanele fizice și între 10.000 și 20.000 lei pentru persoane juridice.

Citește mai mult pe www.tion.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL