Skip to content
Societate

Garda Naţională de Mediu: Comisarii au aplicat amenzi de peste 26 milioane de lei, în primele 5 luni

Inquam Photos / Octav Ganea

Valoarea amenzilor aplicate de comisarii de mediu s-a ridicat la 26,129 milioane de lei în primele cinci luni, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi numărul controalelor a fost inferior, la nivel comparativ, de la 16.499 de acţiuni la 11.833, în 2020, reiese din datele centralizate de Garda Naţională de Mediu (GNM).

În intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2020, s-a înregistrat o scădere de 28,28% a numărului de inspecţii, în comparaţie cu primele cinci luni din 2019.

În acelaşi timp, numărul amenzilor aplicate a fost de 1.236, faţă de cele 1.083 înregistrate în perioada ianuarie – mai a anului anterior, informează agerpres.ro.

Datele GNM relevă faptul că, în perioada de referinţă, s-au emis 522 de avertismente (faţă de 576, în primele cinci luni din anul trecut) şi 88 de decizii privind sistarea activităţii (faţă de 52, în aceeaşi perioadă din 2019). În plus, au fost emise 16 propuneri de suspendare de acorduri sau autorizaţii de mediu, precum şi 43 de sesizări penale.

Din totalul controalelor realizate în acest an, pe parcursul perioadei ianuarie – mai, 9.727 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 2.106 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Raportul periodic al Gărzii de Mediu arată, totodată, că, în luna mai 2020, au fost efectuate, la nivel naţional, 3.176 de inspecţii, dintre care 2.478 în domeniul poluării, fiind aplicate 388 de amenzi în valoare de 6,9 milioane de lei.

În acelaşi timp, au fost transmise 159 de avertismente, 28 de dispoziţii de sistare a activităţii şi 12 sesizări penale. Totodată, nu a fost emisă nicio propunere de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu sau vreo dispoziţie de încetare a activităţii.

Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Garda are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *