Skip to content
Puterea Știrilor Video

Garda veche din PNL, în pericol să-și piardă poziția de forță după congres: ”E clar că există o nouă generație de lideri care vine din spate”

Inquam Photos / George Călin
" "

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a declarat că liberalii vor organiza cât mai curând un congres pentru alegerea unei noi conduceri, deși acesta nu este cel mai bun moment, din cauza pandemiei de coronavirus. Liberalul se gândește să candideze pentru funcția de vicepreședinte, pe care o deține și în prezent, dar e conștient de faptul că o nouă generație de lideri vine puternic din urmă, iar vechea gardă ar putea fi înlocuită după acest congres.

„Congresul PNL, din punctul meu de vedere, este departe ca să putem vorbi despre el pentru că este clar că anul acesta se fac patru ani de la fostul congres. Trebuie să facem congres, vom face congres.

" "
" "

Situația pandemică de acum nu este favorabilă unui congres numai dacă îl faci din nou prin videoconferință, prin tot felul de voturi online, dar dacă vrei să faci un congres pe bune, cu dezbateri, cu întâlniri, cu negocieri, cu tot ce trebuie ai nevoie de o situație diferită decât cea pandemică de astăzi.

De aceea, decizia de a face acest congres într-o perioadă în care se poate face eu cred că este o decizie bună. Dincolo de asta, eu cred că în momentul acesta trebuie să ne axăm pe actul guvernării, pentru că lumea are foarte multe așteptări. 

Mai mult decât atât, eu cred că într-adevăr va trebui ca, după această perioadă de așezare în funcții, să terminăm cu povestea aceasta cât se poate de repede, să avem și direcții politice, să avem mesaje politice, să avem acele chestiuni politice care pur și simplu dau până la urmă o direcție țării, pentru că suntem la guvernare.

Despre oamenii care ar trebui să vină sau să plece, eu cred că doar congresul și votul pot fi definitorii acolo”, a declarat deputatul PNL.

Ben-Oni Ardelean este de părere că Ludovic Orban a gestionat foarte bine pandemia și problemele economice din postura de premier, ceea ce-l califică în continuare pentru funcția de președinte al partidului.

„Eu cred că trebuie să analizăm situația din toate punctele de vedere. Domnul Ludovic Orban, din punctul meu de vedere, a avut o gestionare a tuturor segmentelor extrem de bună ca și premier.

Cred că lucrul acesta l-a validat din punct de vedere politic, chiar dacă scorul la alegeri nu a fost cel mai dorit de către noi. Aici sunt două chestiuni pe care le putem diseca și analiza separat.

Din punctul meu de vedere, este clar că există o nouă generație de lideri care vine din spate.

Eu sunt de 12 ani în politică, sunt privit ca unul dintre seniori, deși am o vârstă fragedă în politică, pentru că cei pe care i-am prins eu când am intrat în politică, „marii dinozauri, elefanții” care erau atunci, au plecat rând pe rând de la alegeri electorale la alegeri electorale, alții au ieșit la pensie, alții au părăsit scena politică din diverse conjuncturi ș.a.m.d., dar sunt alții care vin din spate.

Avem astăzi și o generație tânără în Parlament care sunt post-Revoluție, au venit după 1989 pe lume și bineînțeles că unii au o viziune diferită decât avem noi care ne-am născut înainte de revoluție.

Alții au o viziune diferită vizavi de anumite politici publice și bineînțeles că astea trebuie armonizate, trebuie discutate, trebuie dezbătute.

Cred că mai important decât fețele în momentul acesta, în zona de leadership al partidului, sunt ideile și eu cred că asta este ceea ce trebuie să dezbatem azi mai mult decât orice, pentru că societatea în sine este într-o continuă dinamică de schimbare, de ajustare asupra diferselor demersuri care sunt în societate.

De aceea eu cred că noi trebuie să intrăm continuu în această logică a dezbaterii de idei și abia apoi trebuie să adăugăm acestor idei și fețe. 

Am fost ani de zile vicepreședinte al partidului, probabil că voi merge mai departe într-o bătălie politică dacă este cazul. Probabil, dacă sunt alții mai buni, vor lua votul ei și nu eu și așteptăm să vedem care va fi situația în continuare.

Cert este că până în momentul acesta, din punctul meu de vedere, important a fost guvernarea pe această perioadă de criză fantastică și încă o perioadă de timp va trebui să ne concentrăm asupra actului guvernării”, susține deputatul PNL.

Întrebat dacă PNL are nevoie de un suflu tănăr, Ben Oni Ardelean susține că partidul „deja are un suflu tănăr care nu este de neglijat”.

„Este un suflu tânăr care nu este de neglijat. Este un suflu tânăr care a ajuns în structurile puterii nu neapărat formală dar informală pentru că, așa cum toți știm, în politică este un singur cuvânt de ordine: influență.

Cât de influent ești în anumite momente sau în anumite decizii este foarte important și sunt foarte mulți dintre cei tineri pe care probabil că deja opinia publică i-a văzut. Sunt destul de cunoscuți în sfera publică, deja au reușit să-și impună punctele de vedere în cadrul partidului, în anumite decizii importante.

Niciodată nu te poți opune progresului cu barosul, nu poți să vii și să spui că tu ești șeful aici. Până la urmă, demersul acesta al progresului te va tăvăli, adică te va călca în picioare dacă nu știi să gestionezi această situație.

Cred că trebuie să fim deschiși progresului, generațiilor care vin din spate, ideilor lor în mod special și cred că mai puțin important este în momentul acesta să ne gândim la oameni și la poziții, ci mai mult la ceea ce putem face ca să ridicăm acest partid la așteptările societății și asta înseamnă să înțelegem societatea în ansamblul ei și să înțelegem progresul societății”, a conchis Ben-Oni Ardelean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *