Gașca pestriță de susținători ai lui Geoană: informatorul-mogul Vîntu, milionari penali sau „studenți darnici”

Mircea Geoana si Sorin Ovidiu Vintu/ colaj foto

Aproximativ 3000 de euro a cheltuit un student la ASE București în promovarea pe o singură pagină de Facebook a diverselor evenimente de campanie electorală organizate de Mircea Geoană. Candidatura la prezidențiale a fostului lider PSD este promovată intens de cel puțin 10 luni și este consistent finanțată din surse netransparente. Mai simplu spus „independentul” Geoană își plătește cu sume mari de bani o campanie de imagine din surse neidentificate. Pentru un secretar general adjunct al NATO situația este una mai mult decât delicată, NATO fiind o instituție care pune mare preț pe integritate. Deocamdată, pe final de mandat fiind, Geoană nu a fost investigat de oficialii Alianței Nord Atlantice.

Cele mai vizibile postări plătite provin de la zecile, poate sutele de conferințe și interviuri organizate în ultimul an și jumătate prin țară. În cadrul evenimentelor, Geoană, în stilul lui caracteristic din vremea în care făcea politică la vârful PSD, vorbește despre însușirile sale speciale și despre nevoia ca un astfel de politician, adică el, să conducă România. Geoană copiază un stil de a vorbi în public foarte popular în Statele Unite, promovat drept „life coaching”, adică „antrenament pentru viață” în care vorbitorii/ antrenorii de viață îți dau sfaturi cum să reușești în carieră sau când te confrunți cu probleme sau cauți un sens al vieții. Antrenorul Geoană se vinde pe sine drept o soluție a problemelor românilor din ultimii 30 de ani, în ideea că el a reușit, a avut succes în viață. Ce nu spune Geoană e că s-a îmbogățit din politică și că fără activitatea la șefia PSD sau din guvernul Năstase nu și-ar fi putut creiona imaginea unui lider care să merite o poziție la NATO.

Ca un numitor comun, toți cei care „sponsorizează” pe rețele sociale benevol și, teoretic din surse bănești proprii, evenimentele de campanie ale lui Geoană sunt personaje aparent obișnuite: un student, o tânără, un pretins antreprenor. În spatele acestor vectori simpli stau însă milionari controversați, foști mogulii media penali sau foști politicieni de rang secund trași pe linie moartă (Detalii aici: Baronii PSD se trag discret în spatele lui Geoană. Cine sunt cele trei „femei fatale” din campanie).

Una din temele de campanie ale lui Geoană este că e un „om popular” (mănâncă îngheață pe stradă, își ia cafea la To Go) dar care a reușit pe forțele proprii să ocupe importanta funcție de secretar general adjunct al NATO. Evident, Geoană evită să amintească faptul că face politică de 25 de ani, fiind șeful PSD timp de 5 ani și personajul central în zeci de scandaluri de corupție sau controverse politice. Chiar și pentru cei puțin avizați, poziția ocupată de Geoană la NATO este una alocată României, de fapt, fiind o recompensă pentru loialitatea țării noastre față de SUA. La fel de puțini își aduc aminte ca în 2009 când a candidat la prezidențiale, Geoană a făcut campanie în tandem cu „premierul său” de atunci, tocmai Klaus Iohannis, actualul președinte. La data la care Geoană a fost numit secretar general adjunct NATO, Iohannis tocmai încheiase o întâlnire bilaterală de succes cu președintele Donald Trump. Personal, Geoană are în schimb calitatea de a fi fost ambasador la Washington și de a-și fi făcut relații bune în Partidul Democrat.

Geoană se bazează și pe memoria scurtă sau inexistentă a tinerilor care folosesc platformele sociale, în special Tiktok, acolo unde acesta este „endorsat” puternic de paginile sponsorizate de studenți sau tineri voluntari ai mișcării „România renaște”. Drept centru de comandă al campaniei prezidențiale, Geoană folosește acesta asociație, denumită oficial platforma „România Renaște”. Denumirea seamănă izbitor cu numele Fundației „Renașterea”, condusă în anii 2000 de către Mihaela Geoană, o fundație pe care familia Geoană a mai folosit-o în diverse acțiuni politice în anii de dinaintea alegerilor prezidențiale din 2009.

Studentul de anul II, Mario Carabas de la ASE, fericitul sponsor al lui Geoană nu este un caz singular. Aparent, zeci de personaje preiau și sponsorizează dezinteresat pagini de Facebook și Tiktok, care au conținut propriu sau preluat pe tema „Geoană Președinte” sau pagini care preiau mesajele ce vin din partea unei așa-zise „Team Geoana”, o echipă de susținători din spatele candidatului.

Fostul mogul media Sorin Ovidiu Vîntu, prietenul de la spa al lui Geoană, din noaptea dezbaterii prezidențiale cu Traian Băsescu, a ieșit și el în online să îl promoveze pe „candidatul independent”. Vîntu folosește rețeaua Facebook unde postează video de aproximativ patru ani propagând diverse mesaje conspiraționiste, pro-Rusia, anti-Ucraina, pe teme economice, de război sau în trecut diverse teorii ale conspirației privind pandemia Covid-19. Mesajul de susținere a lui Vîntu pentru candidatura lui Geoană a avut ca efect un val de reacții ale internauților privind relația celor doi. O mostră poate fi văzut aici:

 

Din galeria de susținători vechi nu lipsește profesorul Dumitru Borțun, nelipsit de la diversele talk show-uri ale televiziunilor de știri. Borțun a avut o candidatură demult uitată la Primăria Capitalei în 2016 din partea unui partid de buzunar numit PSRO (partidul înființat de Geoană după ce a fost exclus din PSD). Borțun e un fost tovarăș de nădejde, a predat înainte de 1989 socialism științific (marxism) și filosofie, acum este specializat în comunicare, servicii secrete și politologie. Numele lui Borțun apare oficial pe platforma „România renaște” iar seara la televizor promovează „independent” ideile lui Geoană despre cum trebuie condusă țara.

Dumitru Borțun, candidat la Primăria Capitalei

Despre susținerea de care Geoană beneficiază din partea multimilionarului Dragoș Dobrescu PS News a vorbit în exclusivitate aici: Geoană, întâlnire secretă la Bran, în pregătirea prezidențialelor. Ce vedete și ce miliardar controversat îl susțin

Alte nume mai puțin cunoscute s-au alăturat oficial lui Geoană de la începutul anului, profesorul de la ASE Marius Profiroiu, prorector al ASE, cântăreața de muzică populară Irina Loghin, apropiată în trecut de liderul extremist Corneliu Vadim Tudor sau actorul Bebe Cotimanis.

Citiți și: Lecția lui Piedone pentru Geoană. Cine este misterioasa pesedistă care trage sforile în campanie. Rolul lui Ţiriac

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: