Skip to content
Politică

Gata cu tehnocrația la UE! Cine sunt negociatorii lui Kovesi pentru Parchetul European

Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi, 20 martie 2019, la ora 11 vor avea loc primele negocieri între reprezentații Parlamentului European și Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului care va conduce Parchetul European.

După cum bine știm, Laura Codruța Kovesi are susținerea fragilă a Parlamentului European. Confortul de la Bruxelles, i-a împins pe mai mulți europarlamentari să se situeze deasupra justiției din România și să afirme, deși n-au văzut dosarele și nici n-au citit acuzațiile, că Kovesi ar fi nevinovată, fără să aștepte decizia magistraților români.

Cine sunt negociatorii lui Kovesi: Sargentini, Grassle, Moraes

  • Judith Sargentini

Europarlamentarul olandez a studiat în perioada 1992-1999 istoria modernă la Universitatea din Amsterdam și are un Master în Arte.

Cariera ei profesională începe în slujba instituțiilor europene, apoi între 2003 și 2007 este liderul unei campanii internaționale „Fatal Transactions” împotriva economiilor de război și a comerțului cu diamante, scrie aceasta în CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului European.

Imediat după, devine lobbyist pentru Institutul Olandez pentru sudul Africii. Adică aceasta a apărat interesele țării sale în Africa, fără să contribuie efectiv la vreo dezvoltare a țărilor africane. Lobbyiștii se ocupă de exploatare și de manipulare pentru ca anumite companii să se bucure de contracte sau să aibă acces la resurse. Evident, toți lobbyiștii spun că lupta pentru drepturi și libertăți.

Între 2007 și 2009 a fost consultant pentru Eurostep, o rețea de organizații progresive pentru dezvoltare din Bruxelles.

Cariera sa politică înseamnă un singur lucru în Olanda: președinta grupului GroenLinks în Consiliul Local al orașului Amsterdam. Această carieră politică i-a fost suficientă pentru ca în 2009 să obțină primul mandat de europarlamentar.

Sargentini și-a construit imaginea de „justițiar” al Europei, întocmind raportul împotriva Ungariei prin care a cerut în Parlamentul European sancționarea țării condusă de Viktor Orban. Deși, trebuie să nu uităm, ea este un specialist în istorie și arte.

  • Ingeborg Grassle

Europarlamentarul german are studii politice la Universitatea din Stuttgart și la Universitatea din Berlin, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului European. Cariera ei profesională începe în cel mai mare partid german, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), unde a ocupat funcția de relații publice în 1980. Ulterior a trecut la trecut la presă în 1984 și în 1994 a mai avut rolul de purtător de cuvânt al orașului Russelsheim.

Cariera ei politică cunoaște succesul în 1996, când obține mandat de deputat în Parlamentul landului Baden-Wurttemberg.  În 1999 când obține funcția de vicepreședinte a Uniunii Femeilor CDU din landul Baden-Wurttemberg. Imediat devine și membru executiv în CDU, în același land. Tot în 1999 obține și mandatul de consilier local al micuțului orașul Heidenheim, unde rămâne în funcție timp de 10 ani când obține mandatul de europarlamentar.

Grassle conduce Comisia CONT de control bugetar, deși n-are nici studii, nici experiență profesională pentru a înțelege economia. Niciodată nu a lucrat în domeniul economic sau fiscal, ceea ce arată clar că și comisiile europene sunt formate ca cele din Parlamentul României, pe cu totul alte criterii decât cele de competență.

  • Claude Moraes

Președintele comisiei LIBE este singurul care se salvează. Deși pe site-ul Parlamentului European nu are publicat CV-ul, aflăm de pe wikipedia și de site-ul său personal că a terminat Facultatea de Drept și are studii postuniversitare în drept și în științe politice. Din acest punct de vedere, este potrivit pentru Comisia LIBE, însă el n-are o vastă experiență juridică.

Înainte să ajungă în Parlamentul European, Moraes a luptat pentru drepturilor imigranților și pentru egalitatea între rase din Marea Britanie. A mai avut funcția de consilier al Camerei Comunelor (parlamentul britanic) și ofițer național al TUC (Congresul Uniunii Comerțului), o federație a sindicatelor din Marea Britanie.

Moraes este unul dintre „dinozaurii” Parlamentului European, fiind ales pentru prima dată în 1999 și a rămas în funcție până în prezent. De 20 de ani ține cu dinții de scaunul de europarlamentar. Cunoaște foarte bine jocurile de culise din Parlamentul European, are numeroase legături printre liderii europeni. Marele său dezavantaj este acela că i se termină mandatul și Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

*

După cum putem observa, Parchetul European este la mână a doi politicieni care n-au nicio experiență juridică și nu înțeleg cum trebuie să funcționeze un Parchet sau ce calități ar trebui să aibă un procuror, și un europarlamentar britanic deja în afara Uniunii.

În tabăra Consiliului UE vor fi Finlanda, Croația și Portugalia. Portughezii sunt conduși de Partidul Socialist al lui Antonio Costa și cel mai probabil vor sprijini viziunea guvernului român, fiind cu toții în grupul socialiștilor europeni. Croația are numeroase probleme de corupție care ajung până la nivelul președintelui Kitarovic (mai mult celebră pentru aparițiile la Cupa Mondială) și este puțin probabil să o prefere pe Kovesi.

Nici Portugalia și nici Croația n-ar aprecia „spectacolul cătușelor” pus în scenă de Kovesi în fața camerelor de filmat ale jurnaliștilor. Am observat în cazul Bulgariei că țările au tendința să o respingă pe Kovesi, nu neapărat din teamă de dosare, cât de teamă de scandal politic și de instabilitate politică.

 

1 comentariu la “Gata cu tehnocrația la UE! Cine sunt negociatorii lui Kovesi pentru Parchetul European

  1. În parlamentul României activează trei juriști cu studii facute la fără frecvență abia după ce au intrat în politică. Experiență juridica aproape de zero. Ma refer la Iordache, Nicolicea și Șerban Nicolae. Ei sunt taratori legilor pitrocite in parlament. Despre ei nici o vorbuliță? Ce va mai sta Kovesi in gât. Să vă fie rușine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *