STUDIU Gaura din stratul de ozon crește în timpul primăverii australe, în ciuda interzicerii CFC

Sursă foto: Centrul Aerospațial German

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a mărit în fiecare primăvară australă (septembrie – noiembrie) din ultimii 20 de ani, în ciuda interzicerii substanţelor chimice care distrug scutul ce protejează Pământul de radiaţiile solare periculoase, arată datele unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Stratul de ozon stratosferic, situat între 11 şi 40 de kilometri deasupra scoarţei terestre, filtrează radiaţiile ultraviolete ale Soarelui, care pot să provoace cancer, să altereze sistemul imunitar şi chiar să afecteze ADN-ul fiinţelor vii.

La mijlocul anilor 1970, clorofluorocarburile (CFC), folosite pe scară largă în producţia de aerosoli şi de frigidere, au fost identificate drept principalii vinovaţi pentru subţierea stratului de ozon, creând „găuri” în fiecare an, inclusiv una deosebit de mare deasupra Antarcticii.

Protocolul de la Montreal din 1987, care a interzis CFC-urile pentru a facilita resorbirea găurilor din stratul de ozon, este considerat un succes al cooperării globale în domeniul mediului.

În ianuarie 2023, experţi mandataţi de ONU au considerat că acordul este eficient: conform previziunilor lor, stratul de ozon ar trebui să se refacă până în jurul anului 2066 în Antarctica, până în 2045 deasupra Arcticii şi până în 2040 în restul lumii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: