Skip to content
Politică

Gaură tot mai mare la CFR Marfă. Ministrul Cuc vorbește despre redresare

timisoaraonline.ro

84 de milioane de euro este pierderea înregistrată de CFR Marfă în ultimii 3 ani, iar situația în care se află în acest moment compania de stat nu este una care să dea speranțe de redresare în curând.

Cu toate acestea, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, vorbește despre un plan salvator care, în opinia sa, ar urma să readucă companuia pe linia de plutire, deși recunoaște că prețul cu care opertoruil de transporturi se prezintă în licitații este unul necompetitiv.

CFR Marfă ar fi trebuit privatzată în 2013, dara rămas în portofoliul statului până în prezent. Eficientizarea acesteia nu a fost posibilă însă, iar actualul ministru al Transporturilor a recunoscut, într-un interviu DC News.ro, că problema cea mai mare o reprezintă prețul ofertelor depuse de companie în licitațiile organizate pentru transportul de marfă pe calea ferată.

„CFR Marfă, într-adevăr, nu are cota de piață determinantă, dar acest lucru datorită prețului, pentru că sunt niște licitații care se fac și toți participă la licitație, inclusiv operatorii privați și operatorii de stat. Gradul de încărcare direct proporțional cu materialul rulant din componența CFR Marfă este acoperit 100%, deci CFR Marfă lucrează cu tot materialul rulant.

Bine, a fost o problemă legată de managementul companiei, știți foarte bine că în luna mai au fost anumite probleme, istorice din păcate pentru vânzarea unui număr de 2500 de vagoane în 2016, lucru care practic a produs o încetinire a ritmului de redresare, dar acum s-a intrat într-un ritm mult mai alert, aleargă după contracte”, a apreciat ministrul Transporturilor.

Chestiunea redreării companiei și aducerii ei la un nivel redus sau 0 al pierderilor raportate rămâne însă o chestriune incertă, în contextul în care pe piață și-au făcut apariția până și operatori externi.

„Am înțeles că, undeva la 6%, a intrat pe piață o firmă străină. Predominant sunt CFR Marfă și alte companii românești”, a explicat oficialul. „Noi încercăm să redresăm CFR Marfă ca și companie de stat să o aducem, cât de cât să o închidem pe 0 în cel mai scurt timp, e un plan de redresare. vreau să cred cu toată tăria că actualul management au luat în serios ce și-au asumat prin planul de administrare”, a mai spus Cuc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *