Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor saci fără fund. Deși s-au pompat bani grei prin subvenții, acestea au ajuns găuri negre pentru bugetul de stat, pe care încearcă acum autoritățile să îl repare. Cu datorii de miliarde de lei, pierderi tot pe atât, dar cu directori plătiți regește. Aceasta este situația companiilor din sectoare cheie.
CFR MARFA: Compania de transport feroviar de marfă se află într-o stare critică: pierderi de 320 de milioane de lei și datorii totale de 4,7 miliarde. Cu toate acestea, fostul director Daniel Apostolache a încasat un salariu lunar de aproximativ 20.000 de lei înainte să plece în martie 2025 la CFR Carpatica. Compania mai are 3.200 de angajați, dar perspectivele sunt sumbre fără o restructurare reală.
CFR INFRASTRUCTURĂ: responsabilă de întreținerea căii ferate, a acumulat pierderi de 585 de milioane de lei și are datorii de 1,8 miliarde. Directorul general Simu Alexandru este remunerat cu 35.750 de lei lunar, în timp ce compania gestionează un personal de peste 24.600 de angajați.
CFR CĂLĂTORI: Cu datorii de 1,2 miliarde de lei și pierderi de 210 milioane, CFR Călători continuă să funcționeze în condiții dificile, reflectate și în calitatea serviciilor oferite călătorilor. Directorul Traian Preoteasa are un salariu de 24.000 de lei, în timp ce compania are aproape 11.000 de angajați.
METROREX: Operatorul rețelei de metrou din București conduce în topul companiilor de stat cu cele mai mari datorii: 5 miliarde de lei. Pierderile sunt de 1,8 miliarde, iar salariul directorului general Mariana Miclăuș este de 15.000 de lei pe lună.
Compania are aproape 5.000 de angajați. Mulți din angajații metroului bucureștean beneficiază de multe sporuri. Acestea sunt: spor de vechime în muncă (12-25%), spor de metrou (20-40%), spor pentru condiții nocive de muncă (10% din salariul minim la Metrorex), spor pentru lucrul în timpul nopții (25%, cu posibilitatea majorării la 28%), spor pentru conducerea unei formații de lucru (5-10%), spor pentru orele prestate sâmbăta, duminica și sărbătorile legale (100%), spor pentru lucrul sistematic peste programul normal (5-25%), spor pentru executarea unei funcții suplimentare (30%), spor pentru titlul științific de doctor (15%), spor de fidelitate (2-10%).
TERMOENERGETICA: Compania de termoficare a Bucureștiului înregistrează pierderi de 198 milioane de lei și datorii de 1,5 miliarde. Nu a raportat niciun leu profit. Directorul general Adrian Teodorescu câștigă lunar aproape 20.000 de lei, în timp ce gestionează activitatea a peste 3.400 de angajați.
Premierul Ilie Bolojan amenință acum cu închiderea lor sau privatizarea. Într-o declarație televizată acesta a spus: „Deciziile pe care le-am convenit în coaliţie este că toate companiile vor fi auditate. Cele care se vede cât se poate de clar din analize economice, au active mari, nu realizează venituri, au capitaluri negative, au pierdere de ani de zile, trebuie pur şi simplu închise, că ele nu sunt de fapt decât o gaură neagră pentru stat. Trebuie date în administrare privată, trebuie vândute acele active, în aşa fel încât acel patrimoniu să fie gospodărit mult mai bine şi să nu mai fie lăsat pradă unor oameni care şi-au bătut joc ani de zile”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News