Skip to content
Economic Știri

Gazele româneşti pentru industria noastră, mai scumpe decât gazele ruseşti

În martie, preţul de tranzacţionare a gazelor româneşti a fost egal cu preţul de la hubul de la Viena şi peste preţul mediu cu care a vândut Gazprom gaze ruseşti.

Preţul mediu ponderat de tranzacţionare a gazelor naturale din producţia internă a fost, în luna martie, de 91,03 lei/MWh, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri, citate de economica.net, informează b1.ro.

Conform sursei menționate, în aceeaşi lună, preţul mediu de tranzacţionare a gazelor în hubul de la Baumgarten (Austria), cel mai apropiat de noi şi luat ca referinţă inclusiv pentru calculul şi plata redevenţelor pentru gazul românesc, a fost de 91,1 lei/MWh, în luna martie.

Astfel, în acea lună, preţul gazelor româneşti a ajuns egal cu cel la care se tranzacţionează gazele pe piaţa central-europeană.

Totodată, gazele româneşti au fost mai scumpe decât cele rusești.

Mai precis, din toamna trecută, Gazprom Export publică un indice lunar, care este o medie a preţurilor de vânzare a gazelor pe platforma sa electronică de tranzacţionare (ESPGazEX). Media de preţ publicată de Gazprom Export pentru tranzacţiile aferente lunii martie a fost de 18,01 euro/MWh de gaz. Cursul mediu leu/euro a fost în luna martie de 4,75, ceea ce înseamnă că, în lei, preţul mediu de tranzacţionare pentru gazele ruseşti a fost de 85,5 lei/MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *