Skip to content
Economie

Gazprom dă asigurări că exporturile de gaze via Ucraina spre Europa continuă normal

agora.md

Gigantul rus Gazprom a anunţat că exporturile de gaze naturale ruseşti către Europa, via Ucraina, continuă în mod normal, fiind în linie cu cererile clienţilor, arată datele transmise, duminică, de Reuters. Compania menţionează că cererile de gaze pe această rută sunt de 107,5 milioane metri cubi.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au început să scadă vineri, după ce joi au atins valori record, pe măsură ce livrările ruseşti către continent s-au majorat iar sancţiunile anunţate de SUA împotriva Moscovei au omis sectorul energiei, transmite Bloomberg, potrivit adevarul.ro.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri cu până la 21%, după patru zile consecutive de creştere. Joi, preţurile de referinţă au crescut cu peste 60%, cel mai mare avans de după 2005.

Europa este deja în mijlocul unei crize de aprovizionare cu energie din cauza stocurilor reduse de gaze naturale, iar conflictul din Ucraina a scos în evidenţă vulnerabilitatea continentului la o perturbare a livrărilor de gaze.
Mai mult de o treime din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia şi, în mod normal, o treime din aceste livrări trec prin Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *