Skip to content
Politică

Gelu Diaconu: Bugetul de stat de bazează pe venituri iluzorii. Octombrie și noiembrie, eșec pentru colectarea taxelor și impozitelor EXCLUSIV

gadget.ro

Creșterea veniturilor la încasate la bugetul de stat este una din prevederile principale ale programului de guvernare, pentru anii în care PSD a preluat conducerea Executivului.

Pe parcursul lui 2018, însă, au existat numeroase neînțelegeri publice, între ministrul de Finanțe și conducerea ANAF, legate de realizarea de către Fisc a programului de colectare a taxelor și impozitelor, pentru a asigura un nivel optim pentru veniturile bugetului consolidate de stat.

Deși s-a declarat în mai multe rânduri nemulțumit de activitatea ANAF, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici preciza recent că este mai mulțumit de gradul de realizare a colectării.

”Programul de colectare al taxelor și impozitelor al ANAf nu se va realiza pentru luna noiembrie, după datele pe care le am până acum, care nu sunt centralizate”, a declarat pentru PSNews Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF.

Iar nerealizarea programului pe noiembrie vine după o lună octombrie care a fost la fel de proastă.
”Execuția bugetară publicată de ministerul Finanțelor arată pentru primele nouă luni un avans de 13,6% al veniturilor, iar la nivelul lunii octombrie dinamica scade brusc cu aproape două procente, până la 11,8%, ceea ce arată că, deși nu au fost publicate datele în mod distinct, pentru fiecară lună, în luna octombrie a avut loc o nerealizare importantă de program pentru venituri.

La fel s-a întâmplat și în luna noiembrie. În principal, nerealizarea programului la colectare în luna noiembrie se localizează în aria marilor contribuabili: doar aici este o lipsă de aproximativ un milliard de lei, față de program. Iar blocarea plății celei de-a doua tranșe a T.V.A.-ului de restituit este a doua mare cauză pentru nerealizarea programului de colectare a veniturilor”, mai spune Diaconu.

Trebuie menționat că nu au fost centralizate datele definitive și ele oricum sunt ținute secrete, până la publicarea execuției bugetare, de către Finanțe.
”Nu se poate spune deci în ce măsură nu s-a realizat programul execuției bugetare pe venituri, dar este sigur că pentru lunile octombrie și noiembrie ANAF se confruntă cu restanțe importante.

Ceea ce înseamnă că suma de 296 de miliarde lei, prevăzută la cea de-a doua rectificare, în dreptul veniturilor realizate ale bugetului general consolidat, devine pur și simplu iluzorie”, a adăugat fostul șef al ANAF.

”Probabil că Finanțele de vor încadra în ținta de deficit bugetar de 3%, pentru că vor trece, ca și până acum, la tăieri masive de cheltuieli, pe final de an. Nu este sigur, pentru că planează o amenințare pregnantă asupra țintei de deficit bugetar, dar cu 2,2% din PIB, deficit la nivelul lunii octombrie, probabil că se vor încadra. Finanțele au însă o foarte mica marjă, pentru ce și-au propus, pentru ultimele două luni, noiembrie și decembrie.

Ținta de deficit bugetar, dacă va fi atinsă, se va face cu mari sacrificii, prin tăierea cheltuielilor din zona investițiilor publice. Guvernul PSD tot face tapaj că a crescut nivelul investițiilor publice, în comparație cu anul trecut, dar ia în calcul în această categorie și cheltuielile cu înarmarea. Dacă sunt scăzute cheltuielile cu programul de înarmare, din totalul investițiilor publice, volumul investițiilor în zona civilă rămâne mai mic și decât anul trecut”, conchide Gelu Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *