Skip to content
Societate

Gelu Diaconu: Coaliția Mediocrității înregistrează un deficit de 8 ori mai mare decât anul trecut

facebook

Fostul preşedinte ANAF, Gelu Diaconu, a efectuat o analiză a execuţiei bugetare pe luna ianuarie, în care explică deficitul de 0,33% din PIB, ceea ce reprezintă o creştere de 8 ori a nivelului înregistrat anul trecut.

Execuția bugetară pe luna ianuarie pe înțelesul tuturor (inclusiv al fanaticilor)

Nu am crezut vreodată că poate fi cu putință o asemenea manipulare într-un domeniu al cifrelor exacte.

După ce în luna ianuarie a anului trecut guvernul liberal înregistrase o premieră absolută adică DEFICIT BUGETAR ÎN LUNA IANUARIE (0,04%), Coaliția Mediocrității înregistrează anul acesta un record negativ istoric de 3,69 miliarde de lei adică un deficit de 0,33% din PIB. De 8 ori mai mare!!

Și această în condițiile în care, neexistând un buget aprobat legal pe 2021, cheltuielile ordonatorilor de credite (altele decât salariile și asigurările sociale) sunt limitate prin efectul legii sub nivelul execuției pe luna ianuarie a anului trecut”, a scris Diaconu pe pagina sa de Facebook.

El explică şi motivele situaţiei în care s-a ajuns:

Pe scurt despre dezastrul colectării veniturilor bugetare:

-dinamică impozitului pe venit (+5,2%) și a contribuțiilor de asigurări (+3,7%) , REȚINUTE LA SURSĂ ȘI VIRATE DE ANGAJATORI (deci fără a presupune un efort de administrare fiscală), este cu mult sub dinamică fondului de salarii (+6,7%). Diferența o reprezintă o creștere puternică a arieratelor.

-tva-ul încasat este cu aproape 10% mai mic decât anul trecut ceea ce în termeni fiscali este o adevărată catastrofă

-așa zisă creștere a impozitului pe profit nu este altceva decât consecință unor sume prelevate în plus din profitul BNR și -parțial-al băncilor comerciale.

-veniturile din accize au crescut cu numai 1,9% (an/an) adică sub rată de creștere anualizată a inflației și în pofida devansării calendarului de creștere a taxelor

-creșterea de 46,8% a veniturilor nefiscale (în suma totală peste 3 miliarde de lei) este din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, deci nimic legat de vreo performanță în colectare

Încercând să dreagă busuiocul, dezastrul bugetar este explicat public pe seama aceleași gogomănii ….citez “a sumelor LĂSATE ÎN MEDIUL ECONOMIC PRIN RAMBURSĂRI DE TVA”!!

Să îi mai explicăm odată ratangiului de la examenul de treaptă a 2 a de liceu cum stă treaba cu tva-ul.

Soldul negativ din decontul TVA rezultat că diferența dintre un tva deductibil mai mare decât tva colectat, este UN EXCEDENT DE TAXA, O CREANȚă A AGENTULUI ECONOMIC FAȚă DE STAT care trebuie restituită într-un termen rezonabil (orientativ/recomandabil) de 45 de zile.

Ori există în stoc la ANAF mii de deconturi negative nerambursate însumând miliarde de lei încă din primăvară anului trecut de pe vremea când actualul prim ministru era ministru de finanțe.

Asta este cu adevărat o grea moștenire lăsată actualului ministru de finanțe!

 Caracterul de creanță a TVA de rambursat este prevăzut că atare în legislația statelor civilizate prin obligarea bonificarii de dobânda agenților economici pentru întârzierile suportate în rambursare. De altfel și în jurisprudența noastră există numeroase exemple când statul român a fost obligat la plata de dobânzi pentru întârzierea rambursării TVA .

Așadar rambursarea TVA nu este o pomană a lui Citu&co “lăsată” agenților economici ci o obligație legală. În fapt, prin întârzierea rambursării statul comite un abuz, contribuabilii “lăsând” la dispoziția statului sume imense care le aparțîn de drept, și nu invers …cum intoxică guvernanțîi opinia publică.

Așadar această este situația reală a finanțelor publice iar aprobarea de ieri în Parlament “fără amendamente” a unui buget scriptic fără o execuție corespunzătoare nu este decât o propagandă răsuflată care mai prinde doar la precupetele din piață Obor, multe dintre ele cu aceleași dificultăți la examenul de treaptă a 2 a de liceu.

P.S. Le reamintesc criticilor de profesie că la preluarea mandatului la ANAF eram în infringement cu CE pentru întârzieri medii de peste 270 de zile la rambursarea TVA . Cu un efort admirabil al tuturor celor implicați, la sfârșitul mandatului perioada medie de așteptare la rambursare ajunsese la 60 de zile.

PPS: Un mesaj special pentru fanaticii spălați pe creier, în caz că au ajuns cu cititul până aici și nu s-au apucat să insulte sau să comenteze pe lângă subiect: respirați și calmați-vă. Crizele de isterie pe care le faceți nu schimbă realitatea. Idolii voștri sunt hoți și/sau incompetenți, iar în timp ce vouă vă crește pulsul încercând să-i apărați, ei tot fură și tot mediocrii bolnavi de putere rămân. Pentru ei sunteți doar un mijloc de a pune mâna pe resurse și putere.”, a completat fostul şef al ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *