Skip to content
Politică

Gelu Diaconu dă lovitura: E neconstituțional! Realitatea, mai presus de propaganda TelDrumiștilor EXCLUSIV

nineoclock.ro
" "

Sistemul split TVA, în forma prezentată de actualul guvern, nu are nicio legătuă cu realitatea economică și ar putea să nu fie implementat vreodată, crede fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu.

Pe lângă deficiențele din sistemul informatic al ANAF, care ar putea genera blocaje la nivelul Fiscului și Trezoreriei în momentul implementări noului sistem de colectare defalcată al TVA, Diaconu vede un al pericol în impunerea acestei măsuri și anunță că are de gând să dea lovitura de grație guvernului.

" "
" "

Este o măsură neconstituțională. O voi ataca la CCR în momentul în care devine obligatorie”, anunță fostul președinte ANAF, într-o declarație exclusivă pentru PSNews.ro.

Urmare a sistării investițiilor și a programului de reformă derulat de ANAF cu Banca Mondială începând cu 2016, infrastructura IT a ANAF a ajuns în prag de colaps, confirmă fstul președinte al instituției. Dar, nu acesta este marea problemă în implementarea noului program de colectare a TVA.

Motivul incapacității ANAF  în a gestiona plata split TVA nu este cel mai grav. Sunt alte aspecte care în opinia mea fac aproape imposibilă obligarea agenților economici de a se ralia la un astfel de sistem.

Este o măsură neconstituțională și iau în calcul când va deveni obligfatorie, dacă va deveni obligatorie vreodată, să o atac la Curtea Constituțională. Există un principiu sacru în Constituție care spune că proprietatea este inviolabilă și atunci nu poți interveni tu, stat, în blocarea accesului agenților economici la propriile lichidități susținând în mod fals că rulajul TVA-ului agenților economici este un impozit al statului.

Statului nu i se cuvine decât diferența dintre TVA-ul colectat și TVA-ul deductibil, care se regularizează pe 25 ale lunii următoare. Dacă statul vrea să blocheze accesul agenților economici la TVA-ul colectat, atunci ar putea avea dreptul dacă face această regularizare între colectat și deductibil în ritm zilnic.

Vă imaginați că aceasta ar fi o sarcină imposibilă de pus în practică”, comentează Gelu Diaconu.

Lipsa de predictibilitate economică a României, din acest punct de vedere, devine tot mai accentuată sesizează fostul președinte ANAF, care amintește că un astfel de sistem nu se regăsește nicăieri în Europa, cu excepția achizițiilor publice.

La fel, nicio țară din UE nu a trecut contribuțiile sociale de la angajator în cârca angajatului. Este o nebunie ce se întâmplă acum. Asistăm la cea mai mare sarbandă fiscală declanșată după ’89 încoace și nu facem decât să bulversăm mediul de afaceri cu bazaconii.

Părerea mea este că guvernanții și de această dată vor da cu oiștea în gard. Realitatea economică și legile economiei sunt mai presus de propaganda TelDrumiștilor”, mai spune Diaconu.

Un studiu recent al PwC România, realizat la cererea Comisiei Europene avertizează agenții economici să fie pregătiți pentru blocaje la Fisc și Trezorerie, ca urmare a deficiențelor cronice cu care se confruntă sistemul IT al ANAF și a deficitului de personal din instituție.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *