Skip to content
Economie Politică

Gelu Diaconu desființează amnistia fiscală pregătită de PSD: O lege a unui guvern de hoți, cu dedicație pentru toți hoții prinși din România

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că Guvernul va discuta în luna aprilie despre un proiect de amnistie fiscală, iar măsura va viza atât mediul privat, cât și pe cel de stat.

În textul OUG pregătită de Guvernul României, obținut în exclusivitate de PSnews.ro, se arată că Executivul, ca urmare a unei profunde și atente analize, constată necesitatea unei reprogramări și a unei stimulări reale a activității contribuabililor.

Măsura are scopul de a impulsiona mediul economic, dezvoltarea și expansiunea acestuia, creșterea sumelor colectate la buget, urmărind însănătoșirea mediului de afaceri, repornirea activităților economice în premisa în care contribuabilii cu dificultăți financiar fiscale produc perturbări masive negative in lanțul și ciclicitatea circuitelor financiar economice, cu efecte de contagiere constante și dovedite în inventare statistice exacte, constituind o sursă de infestare a tuturor contribuabililor din economie”, se arată în proectul de act normativ.

Pentru o opinie avizată asupra a proiectului anunțat de Guvernul PSD, privind amnistia fiscală, PSNews a luat legătura cu Gelu Diaconu, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF.

Citind textul proiectului de OUG publicat în exclusivitate de PSNews, prima reacție pe care o pot avea este că așa ceva nu ar putea fi posibil într-o societate/economie condusă de oameni responsabili.

Dacă este adevărat că o asemenea inepție s-ar dori a fi aprobată de guvern, atunci această reglementare depășește cu mult toate bazaconiile de până acum ale ”strategilor” PSD: impozitul pe gospodărie, split TVA, devalizarea de lichidități a companiilor de stat, OUG 114, etc.”, a declarat Gelu Diaconu, în exclusivitate pentru PSNews.

Așadar, în această formă, ordonanța contravine atât normelor constituționale cât și ale liberei concurențe, deoarece sunt excluși din sfera de aplicare anumiți agenți economici (bănci, societăți de asigurare), cât și anumite categorii de arierate provenite din redevențe, arendă, etc.”, a adăugat el.

Apoi, pentru arieratele de la nivelul bugetelor locale, se lasă la latitudinea consiliului local dacă se aplică ștergerea datoriilor sau nu.

Adică la Vaslui nu ștergem arierate, dar la Teleorman, da”, mai spune fostul președinte al ANAF.

Mai mult, sumele ”repatriate”, dar provenite din evaziune, sunt scutite de orice sarcină fiscală! Cu excepția celor provenite din corupție, droguri și prostituție, care s-ar supune totuși ”legii penale”!!!

Pe scurt, dacă acest OUG se va aproba, atunci este o lege a unui guvern de hoți, cu dedicație pentru toți hoții prinși din România.

Povestea legată de ”curățarea mediului de afaceri național, resetarea mentalității, disciplinei și responsabilității fiscale” nu este altceva decât o gargara politicianistă”, apreciază Gelu Diaconu.

Pe de altă parte, ordonanța este pur și simplu inaplicabilă în procedura concretă de administrare, deoarece volumul arieratelor este imens. Acestea se află în stadii diferite de constatare/contestare/executare, provenite din cauze/surse extrem de diverse. Pe scurt, o cazuistică imensă ca volum și complexitate.

În fapt, ar fi consacrarea normativă a unui JAF NAȚIONAL de proporții, cu consecința descurajării dramatice a conformării voluntare”, acuză fostul președinte ANAF.

Întreb și eu retoric: Stimați contribuabili care v-ați plătit toate dările până astăzi și pe spinarea cărora a funcționat și funcționează statul roman, dumneavoastră realizați golănia fiscală pusă la cale de acești guvernanți?”, încheie Gelu Diaconu cu o întrebare retorică.

1 comentariu la “Gelu Diaconu desființează amnistia fiscală pregătită de PSD: O lege a unui guvern de hoți, cu dedicație pentru toți hoții prinși din România

  1. La sate când cineva o ia razna și se comportă aiurea și bezmetic, încălcând aiurea și bezmetic regulile de conviețuire socială, părintii, rudele sau vecinii ii cer golanului ” să-și bage mințile în cap” și ” să intre în rând cu lumea”.
    Poate ar fi timpul că societatea civila românească să ceară parlamentarilor romani, in frunte cu „binomul” Dragnea, Tăriceanu & Co, să intre în rând cu lumea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *